Συνεχίζονται και λήγουν σήμερα στο ΣΕΦ οι εργασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής

0

Συνεχίζονται και λήγουν σήμερα στο ΣΕΦ οι εργασίες του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής σημερινή ημέρα ξεκίνησε με θεματικές συνεδριάσεις, οπού μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα ζητήματα για τις Προοδευτικές Αλλαγές και Μεταρρυθμίσεις, το καταστατικό και τη διακήρυξη του Κινήματος Αλλαγής, την Ισότητα στην πράξη, την Ηλεκτρονική Δημοκρατία, αλλά και τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον Κόσμο
Πιο συγκεκριμένα, στην αίθουσα “Μελίνα Μερκούρη” συζητήθηκε υπό τον συντονισμό του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Συζήτηση που παρακολούθησαν πλήθος των συνέδρων και παρατηρητών πολλοί από τους οποίους [πήραν το λόγο για να εκφράσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο θέμα.

Συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Από τις πλέον ενδιαφέρουσες συζητήσεις υπήρξε η θεματική συνεδρίαση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Τσιόρδα

Σε αυτήν ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής δεοντολογίας που οργάνωσε τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε ότι οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση “πρέπει να δίνουν το στίγμα όσων θέλουμε να πετύχουμε“, ενώ συμπλήρωσε ότι στο ισχύον Σύνταγμα λείπουν κάποια φιλελεύθερα στοιχεία. «Πρέπει να επανοριοθετηθούν οι στόχοι, να υπάρξουν διακριτοί ρόλοι της Εκκλησίας και της Πολιτείας
Επίσης αναφέρθηκε στο αξιόποινο των Ελλήνων βουλευτών και τον καθορισμό μιας επιτροπής, που θα αναλάμβανε το ρόλο της δίωξής τους.
Εξέφρασε την αναγκαιότητα αναθεώρησης του τρόπου εκλογής του ΠτΔ, επισημαίνοντας ότι εάν δεν καταστεί δυνατή η εκλογή προέδρου μετά και την 3η ψηφοφορία, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες θα μπορούσαν να είναι οι εν δυνάμει εκλογείς του. Τέλος σημείωσε, ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα έπρεπε να εκλαϊκευτεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες της κοινωνίας.
Στη συνέχεια ο ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Ξενοφών Κοντιάδης, εξέθεσε έξι ερωτήματα και έξι πιθανές τους απαντήσεις αναφορικά με το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τα ερωτήματα του κ. Κοντιάδη ήταν τα εξής:

  • Υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση;
  • Μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης η πρόταση Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην επόμενη Βουλή που θα σχηματιστεί;
  • Η προαναγγελία Τσίπρα τον Ιούλιο του 2016 για αναθεώρηση έχει ουσιαστική βάση;
  • Είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος;

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Στην συνεδρίαση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την συζήτηση συντόνιζε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί με την εισαγωγή της Διαύγειας στον δημόσιο βίο.
«Όλη αυτήν την περίοδο είχα διπλή χαρά. Να συνεργαστώ, για πρώτη φορά με αξιόλογες νέες κι αξιόλογους νέους, καθώς και για πολλοστή με φίλες και φίλους που μαζί είχαμε δουλέψει στην Κυβέρνηση και στη Βουλή για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως η Δι@ύγεια και ο ιδρυτικός νόμος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα μας, ο Ν.3979» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.

Η θεματική συνεδρίαση για την Ισότητα στην πράξη
Στην θεματική συνεδρίαση για την Ισότητα στην πράξη, χαιρετισμό απεύθυναν τόσο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Την συζήτηση συντόνιζε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοδουλοπούλου, η οποία έκανε αναφορά στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι γυναίκες στην πολιτική.
Τον λόγο πήραν μεταξύ άλλων οι πρέσβεις της Σουηδίας Σαρλότ Σάμελιν και της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ. Τη θεματική συνεδρίαση χαιρέτισε τόσο η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, όσο και ο επικεφαλής του “Ποταμιού”, Σταύρος Θεοδωράκης.
Μέσα στα όσα ειπώθηκαν, αξιοσημείωτα υπήρξαν τα στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και το επιχειρείν, αλλά και τα στοιχεία για τη συμμετοχή των γυναικών στη διακυβέρνηση της χώρας μας, τα οποία και εξέθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

Συνεδρίαση για το καταστατικό και τη διακήρυξη του κόμματος
Τέλος, στη συνεδρίαση για το καταστατικό και τη διακήρυξη του κόμματος την οποία συντόνιζε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, έγιναν αναφορές στις διαδικασίες που πρέπει να γίνουν, και θα οδηγήσουν το Κίνημα Αλλαγής στη νέα εποχή.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, κάνοντας αναφορές στο καταστατικό, τόνισε ότι πρέπει να γίνεται αξιολόγηση των στελεχών, αλλά και ότι πρέπει να “επιδιώξουμε να γίνει το Κίνημα Αλλαγής ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα”

Προοδευτικό Forum Νέας Γενιάς
Τελικά αποδείχτηκε πολύ μικρή η αίθουσα που είχε επιλεγεί για τη θεματική «Προοδευτικό Forum Νέας Γενιάς». Στην Συζήτηση παραβράθηκαν ανάμεσα στους άλλου ο Εκπρόσωπος Τύπου Τύπου Παύλος Χρηστίδης και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Σπύρος Καρανικόλας. Τη θεματική συνεδρίαση χαιρέτισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Το υπόλοιπο μέρος του Συνεδρίου
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των τελικών κειμένων στην ολομέλεια του συνεδρίου από μέλη των γραμματειών και καταρχήν έγκρισή τους από το συνέδριο.

Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι: Ευάγγελος Βενιζέλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά, ενώ το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με τις ψηφοφορίες.

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Share.

Comments are closed.