Εκπαίδευση μειονότητας: Μία συζήτηση που έπρεπε να ανοίξει και άνοιξε

0

Μία συζήτηση που έπρεπε να ανοίξει στον δημόσιο διάλογο, είναι η εκπαίδευση της μειονότητας. Τελικώς, μετά από χρόνια προσπαθειών, αυτή η συζήτηση πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο σχετικής διημερίδας με θέμα «Η εκπαίδευση της μειονότητας και το σχολείο των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών και δικαιωμάτων στο περιβάλλον συνύπαρξης πλειονότητας και μειονότητας στη Θράκη»  το διήμερο 14-15 Μαρτίου στο ξενοδοχείο ‘Χρήστος κι Εύη’, από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, κατόπιν αιτήματος του συλλόγου εκπαιδευτικών Ροδόπης “Οι Τρεις Ιεράρχες”.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. από όλη την Ελλάδα.

Οι παρουσίες της διημερίδας
Τον παρών στη διημερίδα έδωσαν: εκπρόσωπος του μητροπολίτου Μαρωνείας – Κομοτηνής, εκπρόσωπος του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Κώστας Μπαντίκος, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, ο προϊστάμενος γραφείου Μειονοτικής Εκπαίδευσης Βασίλης Συμεωνίδης, ο σχολικός σύμβουλος μειονοτικού προγράμματος Ξάνθης Νιζάμ Αχμέτ, οι σχολικοί σύμβουλοι Σάββας Μελισόπουλος, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Χριστίνα Βαλσαμάκη. 
Από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος σύσσωμο το Δ.Σ. χωρίς καμιά απουσία. Επίσης παρευρέθηκαν οι αιρετοί του ΚΥΣΠΕ (:Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης) Βασίλης Παλιγιάννης και Νίκος Φασπαλής, οι αιρετοί του ΑΠΥΣΠΕ ΑΜ-Θ, πρόεδροι, μέλη και αιρετοί διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων της ΑΜ-Θ, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπως Μαγνησίας, Θεσπρωτία, Φθιώτιδα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη.

Οι εισηγητές της διημερίδας
Εισηγητές στη διημερίδα ήταν οι αρχικά προγραματισμένοι Παναγιώτης Γιαγκουνίδης, Βασίλης Γραμματίκας, Άγγελος Συρίγος και Μαρία Δημάση, καθώς και οι Στυλιανή Σεμερτζίδου, Μαρία Δήμου, Γιουσούφ Οσκάν, Χουσεΐν Χουσεΐν, Σουχά Μεχμέτ, Χριστίνα Ντόγκα

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής για την διημερίδα
Σχολιάζοντας την σημασία μίας τέτοιας διημερίδας όσο και την αποχή συλλόγων από αυτή, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Θανάσης Κικινής τόνισε: «Η εκδήλωση είναι σημαντική, γιατί ήταν ένα αίτημα που είχαν οι σύλλογοι της περιοχής, τουλάχιστον από το 2010 που έχει εκφραστεί σε μας με γραπτά αιτήματα»,  είπε και συνέχισε:
«Προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε ένα συνέδριο, αλλά υπήρξαν τεχνικές αδυναμίες, αλλά ήδη είμαστε σε επαφές με το Δημοκρίτειο για να γίνει τελικά το συνέδριο. Ξεκινήσαμε την διημερίδα, προκειμένου να ανοίξει η κουβέντα για την μειονοτική εκπαίδευση, που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πολλές αγκυλώσεις και πολλές παρωπίδες. Εμείς ως Ομοσπονδία θέλουμε να ακούμε τις απόψεις σχετικών με το ζήτημα πανεπιστημιακών και εκπαιδευτικών, κάτι που θα γίνει ακόμη πιο επισταμένα στο συνέδριο, για να σχηματίσουμε μία συνολική θέση ώστε να έχουμε καλύτερες θέσεις προς το υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τη μειονοτική εκπαίδευση
Για τη διημερίδα αυτή ακούστηκαν πολλά. Εμείς δίνουμε βήμα σε όλους τους ανθρώπους, υπάρχουν όμως και τεχνικά θέματα. Για παράδειγμα εμείς καλέσαμε τους συναδέλφους από τους συλλόγους της ΕΠΑΘ, αλλά δεν μπορούσαν να είναι εισηγητές γιατί δεν είναι πανεπιστημιακοί. Μπορούσαν όμως να έρθουν, να πάρουν το βήμα και να πουν πραγματικά ό,τι ήθελαν να πουν ελεύθερα. Σε μας δεν υπάρχουν όρια τί θα πει ο καθένας: Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην άποψη του καθενός, γιατί πιστεύουμε στη ζύμωση (σ.σ. των απόψεων) και στον διάλογο»

Share.

Comments are closed.