Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Μη γεννηθείς παιδί σ’ αυτή τη χώρα!» Ένα σπαρακτικό κείμενο για την Τουρκία σήμερα

0

Με αφορμή την γιορτή της γυναίκας, βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο κραυγή, ένα άρθρο σπαραγμό ψυχής της Ογιά Μπαϊντάρ που δημοσιεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018,  στην ιστοσελίδα http://t24.com.tr, μια ανεξάρτητη ιστοσελίδα που τη διαχειρίζεται η ομάδα Tempo24
Γράφει η Ογιά Μπαϊντάρ 
«Μη γεννηθείς παιδί σε αυτή τη χώρα, αυτή την περίοδο. Δεν διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα ένα ασφαλές μέλλον, ένα φωτεινό αύριο, όπου θα ζήσεις ημέρες γεμάτες αγάπη, γαλήνη και θα αναπτύξεις ελεύθερα το πνεύμα και  την ψυχή σου.
Μη γεννηθείς παιδί κυρίως αν είσαι κορίτσι, μη γεννηθείς ποτέ.
Πάντα ήταν δύσκολο να είσαι παιδί και μάλιστα φτωχό σε αυτή τη χώρα. Ήταν  δύσκολο να είσαι παιδί Κούρδου, αγρότη, εργάτη, γαβριάς, “άλλο παιδί”.
Ήταν δύσκολο να  εξουσιάζεις το  σώμα, τη ζωή, τους στόχους και τα όνειρα σου. Ήταν πάντα δύσκολη η ζωή, όμως υπήρχε ένα μικρό φωτάκι στην άκρη του τούνελ. Υπήρχαν άνθρωποι μεγαλύτεροι από εσένα που προσπαθούσαν να δυναμώσουν , να διευρύνουν  εκείνο το αδύναμο φως για να το μεταδώσουν σε εσένα και αγωνίζονταν για να σου ετοιμάσουν ένα λαμπερό  αύριο.
Οι περισσότεροι από αυτούς αφανίστηκαν, ή σαπίζουν στις φυλακές ή τρομοκρατήθηκαν και σταμάτησαν τον αγώνα τους.  Τιμωρήθηκαν γιατί   τόλμησαν να βροντοφωνάξουν “μη δολοφονείτε τα παιδιά, να μην πεθαίνουν παιδιά”, αδιακρίτως αν είναι Τούρκοι ή Κούρδοι. Αγκάλιαζαν με την ίδια αγάπη όλα τα παιδιά, αγωνίζονταν και υπερασπίζονταν το δικαίωμα να αποκτήσετε  ανεξάρτητη σκέψη, ανεξάρτητη συνείδηση. Ήξεραν καλά ότι μπορεί να έχαναν ακόμα και  τη ζωή τους μαχόμενοι ενάντια στην διεφθαρμένη κακία.
Οι καλοί άνθρωποι της χώρας περιθωριοποιήθηκαν εξαιτίας της απολυταρχίας των οπισθοδρομικών αντιλήψεων που εχθρεύονται την ελευθερία. Οι άνθρωποι μας έγιναν εχθροί μεταξύ τους, άλλοι γιατί εξαπατήθηκαν και άλλοι γιατί  εκμεταλλεύτηκαν τα όσια και τα ιερά.
Το κύμα κακίας, τα λόγια μίσους και εχθρότητας εκφράστηκαν από τόσο ψηλά και μεγεθύνθηκαν τόσο πολύ που έπνιξαν  τους ανθρώπους  και τους μούγκαναν .
Μη γεννηθείς παιδί αυτό το διάστημα, γιατί η χώρα βυθίστηκε σε απίστευτη κακία, αναξιοκρατία, ανηθικότητα, όπου ένας παππούς επιχειρεί να βιάσει την τετράχρονη εγγονή του, πατέρας μέλος θρησκευτικού τάγματος βιάζει τον γιο του, χοτζάδες ανακηρύσσουν σεξουαλικά αντικείμενα εξάχρονα κορίτσια, σεΐχηδες υποστηρίζουν τη θυσία κοριτσιών, θεωρούν αμάρτημα ακόμα και την μητρική αγκαλιά, ερωτική φωλιά το ασανσέρ… Θεωρούν θρησκευτικούς ηγέτες ανθρώπους που το μυαλό τους είναι κολλημένος στο αρσενικό μόριο τους. Όλοι αυτοί προστατεύονται και απολαμβάνουν τον σεβασμό των ανωτάτων στρωμάτων.
Μη γεννηθείς παιδί την εποχή της παραφροσύνης. Σε αυτή την μολυσμένη ατμόσφαιρα θα καλλιεργήσουν στην ψυχή σου , χωρίς καν να το αντιληφθείς, το μίσος και την εχθρότητα “γα τον άλλον”.
Πριν ακόμα μάθεις τι σημαίνει ικρίωμα ο δήθεν δάσκαλος σου με την μαύρη ψυχή θα δώσει στα χέρια σου  και στα χέρια των φίλων σου σχοινί  και θα φωτογραφηθεί μαζί σας κάτω από ένα πανό που θα γράφει: “Θέλουμε εκτελέσεις”.
Από μικρή ηλικία, στον βρεφονηπιακό σταθμό θα αναγκάσουν τα κοριτσάκια να πλύνουν τα πόδια των αγοριών για να συνηθίσουν το πεπρωμένο που τις περιμένει.
Όταν μεγαλώσεις θα μοιάσεις με κείνη την αστυνομικό που δεν πίστευα στα μάτια μου όταν την είδα στην τηλεόραση  να ξεκαρδίζεται και να διασκεδάζει με τα μοιρολόγια των Κούρδων που ακλουθούσανε μια νεκρική πομπή .
Θα γίνεις θύμα μιας αξιοθρήνητης κακίας.
Μη γεννηθείς παιδί σήμερα, γιατί θα μεγαλώσεις σε μια εποχή που κυριαρχεί το ψέμα. Θα σε εξαπατήσουν, θα αλλοιώσουν τη συνείδηση σου, θα δηλητηριάσουν την ψυχή σου, θα εκμεταλλευτούν τα αγνότερα αισθήματα και τις αξίες σου για να σε μετατρέψουν σε ένα μικρό τέρας.
Θα εμφυτευόσουν στην ψυχή σου την νοοτροπία να κηρύσσεις προδότη όποιον είναι διαφορετικός από εσένα, να αντιμετωπίζεις τον ξένο, τον άλλο σαν εχθρό . Θα καλλιεργήσουν στην ψυχή σου την αδίστακτη αντίληψη της βρωμιάς, της ανηθικότητας, της αδιαφορίας για την ανθρώπινη ζωή. Θα γίνεις πολεμοχαρής και αιμοδιψής .
Εάν είσαι δυνατός και αντισταθείς, εάν θελήσεις να μείνεις αγνός, να παραμείνεις άνθρωπος θα βασανιστείς και θα πονέσεις.
Μην γεννηθείς. Γιατί θα σου φορέσουν μια μέρα μια στολή που δεν ταιριάζει με την αθωότητά σου. Ο θείος που παρουσιάζεται ως ο ανώτερος της χώρας θα σε βγάλει στη σκηνή και θα σου κάνει πολεμικό κήρυγμα και θα σου ομορφύνει τον θάνατο. Θα σου κρατήσει το χέρι και θα πει: «Να το παιδί με το μπορντό μπερέ, με το βαθμό του συνταγματάρχη . Έχει τη σημαία στην τσέπη του» .Μετά θα κυματίσει τη σημαία. Την ώρα που εσύ θα κοιτάς έκπληκτος, ίσως λίγο υπερήφανος, έχοντας μεγάλη αγωνία , εκείνος θα συνεχίσει να λέει: «Πρώτα ο Θεός, αν γίνει εθνομάρτυρας , αυτή η σημαία θα σκεπάσει το σεπτό σώμα σου» Εσύ από φόβο και αγωνία θα πατήσεις τα  .
Όταν λες Πρώτα ο Θεός κάνεις μια ευχή. Το εθνομάρτυρας σημαίνει θάνατο. Εσύ ίσως δεν κατάλαβες το νόημα, αλλά οι ενήλικες που παρευρίσκονταν  εκεί δεν πανικοβλήθηκαν όπως εγώ μπροστά σε αυτή τη σκηνή, αντιθέτως άρχισαν να χειροκροτούν ρυθμικά.
Μη γεννηθείς παιδί σε αυτό το περιβάλλον.
Παλαιότερα τα νεογέννητα  ήταν για μένα ελπίδα, ζωή, μέλλον. Τώρα μου προκαλούν πόνο και αίσθημα  ενοχής. Ζητώ συγνώμη από όλα τα νεογέννητα, αλλά και από αυτά που δεν έχουν γεννηθεί ακόμα επειδή δεν μπορούμε να τους κληροδοτήσουμε μια όμορφη χώρα, ένα ωραίο μέλλον.  Ίσως δεν είμαστε αρκετά δυνατοί απέναντι σε αυτή την κακία.
Από την άλλη λέω: Θα περάσουν και αυτές οι μέρες. Κάθε νύχτα έχει και το ξημέρωμα της. Όσο γυρίζει ο κόσμος τόσο φωτίζεται η ημέρα.
Μη γεννηθείς προς το παρόν. Περίμενε τη
νομοτελειακή επιστροφή της καλοσύνης και της ζωής. Μπορεί να μην είναι μακρινές οι λαμπερές μέρες. Ίσως θα πρέπει κι εμείς να είμαστε πιο γενναίοι, να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να μην χάσουμε τις ελπίδες μας για δική σου χάρη

Διαβάστε το συγκλονιστικό άρθρο της Oya Baydar (Ογιά Μπαϊντάρ) της ιστοσελίδας Τ24 με θέμα «Doğma çocuk! Ya ırzına geçilecek ya tabutuna bayrak örtülecek» στα τούρκικα, πατώντας ΕΔΩ.

Share.

Comments are closed.