Δεν είναι όμως λίγο ειρωνικό το Υπουργείο να κόπτεται για τον σχολικό εκφοβισμό, το ίδιο και η Αστυνομία, μόλις τέσσερις μέρες μετά από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα;
«Στο σχολείο δε χωράει το ξύλο, δώσε το χέρι και κάνε ένα φίλο. Χέρι το χέρι, φίλο το φίλο, λέξη τη λέξη, το σχολείο γλυκαίνει». Το παραπάνω σύνθημα αναγράφεται σε πανό του Νηπιαγωγείου Στερνών, το οποίο «δανείστηκε» το Υπουργείο Παιδείας για την καμπάνια του την Πανελλήνια Ημέρα Κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που ήταν χθες, 6 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, «η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις».
Από την περασμένη Δευτέρα ως και την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, οι σχολικές μονάδες της χώρας καλούνται να αφιερώσουν χρόνο σε δράσεις-συζητήσεις-εκδηλώσεις, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.
Έτσι γίνεται και βλέπουμε πολύ ωραίες πρωτοβουλίες από δημιουργικούς εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Ανακοινώσεις για τον σχολικό εκφοβισμό έχει εκδώσει και η ΕΛ.ΑΣ. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «η προστασία των μαθητών και των σχολείων βρίσκεται μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και εντάσσεται στον κεντρικό πυρήνα του ενδιαφέροντός της».
Ωραία, θα μου πείτε, μέχρι εδώ όλα καλά. Δεν είναι όμως λίγο ειρωνικό το Υπουργείο να κόπτεται για τον σχολικό εκφοβισμό, το ίδιο και η Αστυνομία, μόλις τέσσερις μέρες μετά από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα;
Για όσους δεν γνωρίζουν, να θυμίσω ότι την περασμένη Παρασκευή, ημέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ανθρώπων δηλαδή που κάθε Σεπτέμβρη, στην καλύτερη περίπτωση, προσλαμβάνονται στο σχολείο και κάθε Ιούνιο μένουν στο δρόμο, όταν επιχειρήθηκε να εισέλθουν στο κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, ανέλαβαν δράση τα ΜΑΤ.
Τα ΜΑΤ, δηλαδή, προχώρησαν σε ρίψη χημικών, ενώ άρχισαν να χτυπούν τους εκπαιδευτικούς με γκλοπ και να σπρώχνουν με τις ασπίδες.
Δεν είναι μία πολύ ωραία εικόνα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι άνθρωποι της Αστυνομίας έχουν παιδιά, τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο και ίσως στην έδρα της τάξης τους έχουν έναν από τους εκπαιδευτικούς-διαδηλωτές.»
Το άρθρο είναι της Κατερίνας Μυλωνά από τη διαδικτυακή έκδοση της ηρακλειώτικης εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ (www.patris.gr)