Το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων δικαστών και εισαγγελέων

0

Αντισυνταγματικές έκρινε τις περικοπές των συντάξεων των δικαστικών το Ειδικό Δικαστήριο που κατά το σύνταγμα εκδικάζει μισθολογικά αιτήματα του δικαστικού σώματος, αποφασίζοντας ότι οι συντάξεις τους πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2012 και κρίνοντας αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις, τόσο του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, όσο και προγενέστερου νόμου του 2012.
Μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου (Μισθοδικείου) οι συντάξεις των δικαστικών που είχαν μειωθεί κατά 74% τα τελευταία χρόνια αναμένεται να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012. Αποτέλεσμα της απόφασης είναι ότι η σύνταξη του Προέδρου του Αρείου Πάγου, που είχε φθάσει στα 1.450 ευρώ να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, δηλαδή περί τα 2.800 ευρώ.
Οπως έκρινε το Ειδικό αυτό Δικαστήριο, «δεν αποκλείεται η επέμβαση του νομοθέτη για μείωση των συντάξεων λόγω επιτακτικής ανάγκης προς κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας και βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά όμως η επέμβαση πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις αυτές δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και είναι πράγματι πρόσφορες για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος».

Σε άλλο σημείο η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αναφέρει:
«Επομένως, λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που  αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς».
Σημειώνεται ότι σύντομα αναμένεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκδοση αποφάσεων για τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών των συντάξεων για χιλιάδες συνταξιούχους με τον λεγόμενο νόμο Κατρούγκαλου, απόφαση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές, και τους συνταξιούχους και την κυβέρνηση.
Τέλος, με την απόφασή του, το Ειδικό Δικαστήριο παραπέμπει όλες τις αποφάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να καθορίσει τις αναδρομικές διαφορές που πρέπει να λάβουν οι δικαστές  στις συντάξεις τους.

Της Ιωάννας Μάνδρου από http://www.kathimerini.gr

Share.

Comments are closed.