Ντροπή: Έκοψαν την εκπομπή της Κυριακοπούλου στην ΕΡΤ γιατί τους «ενοχλούσαν» οι καλεσμένοι της

0

Μετά από 17 χρόνια κόπηκε από τη δημόσια τηλεόραση η εκπομπή της δημοσιογράφου Εύης Κυριακοπούλου, είναι η σύζυγος του γνωστού σκιτσογράφου ΚΥΡ. Ο λόγος; Όπως καταγγέλλει η ίδια ότι σε κάποιους στη διοίκηση της ΕΡΤ «δεν άρεσαν» οι προσωπικότητες που είχε προγραμματίσει για να συζητήσει μαζί τους, στο πλαίσιο της εκπομπής της «Επί τούτω». Μεταξύ αυτών ο καθηγητής στο Γέιλ και στην Οξφόρδη, Στάθης Καλύβας, ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος, ο σκιτσογράφος της «Καθημερινής», Ανδρέας Πετρουλάκης.
Η Εύη Κυριακοπούλου, με ανάρτησή της στο Facebook, περιέγραψε την απόφαση  της διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που αποφάσισε το κόψιμο της εκπομπής.

Έγραψε η κ. Κυριακοπούλου:
«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από επτά καλεσμένους της εκπομπής μου “Η ζωή είναι αλλού” και “Επί τούτω” αλλά και από τους τηλεθεατές, που μετά από δεκαεπτά χρόνια στη ΕΡΤ (πάντα συμβασιούχος) θα είμαι ασυνεπής απέναντι τους. Ο λόγος είναι ότι η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε μετά από επτά μήνες αναμονής και αναξιοπρεπούς -τουλάχιστον- συμπεριφοράς στο πρόσωπο μου, να μου ανακοινώσει ότι κόβει την εκπομπή. Και μιλώ για κόψιμο, διότι η σχετική σύμβαση προέβλεπε να παραχθούν 12 συνεντεύξεις οι οποίες παραδόθηκαν, πληρώθηκαν, προβλήθηκαν οι πέντε και κόπηκαν οι επτά! Λένε ότι οι επτά κάποια στιγμή θα ανέβουν στο αρχείο της web tv.
Με δεδομένο ότι ουδέποτε μου διατύπωσε κανένας από την ΕΡΤ οποιοδήποτε παράπονο για την ποιότητα της δημοσιογραφικής μου δουλειάς ή την τεχνική αρτιότητα των εκπομπών μου και με δεδομένο πως πλείστες όσες φορές οι εκπομπές μου έχουν παιχθεί σε επανάληψη και αποτελούν μέρος του πολύτιμου αρχείου της ΕΡΤ και με τρίτο δεδομένο πως κανείς ποτέ δεν μου είπε ή άφησε να εννοηθεί πως έχει πρόβλημα με αυτή καθεαυτή την δουλειά μου, είναι προφανές πως έχει πρόβλημα με τους καλεσμένους μου ή με ορισμένους από αυτούς.
Αυτοί λοιπόν είναι, ή μάλλον ήταν: Κατερίνα Βρανά, stand up comedy· Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο Καποδιστριακό, συγγραφέας· Στάθης Καλύβας καθηγητής της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης· Στρατής Παττακός, καρδιοχειρουργός· Ανδρέας Πετρουλάκης, πολιτικός σκιτσογράφος· Στέλιος Ράμφος, συγγραφέας· Μελίνα Τανάγρη, τραγουδοποιός
».

Το σχόλιο του καθηγητή του Γέιλ, Στάθη Καλύβα
Ο Στάθης Καλύβας, καθηγητής στο Γέιλ, σχολίασε σχετικά: «Μαθαίνω πως η ΕΡΤ έκοψε εκπομπή της Εύης Κυριακοπούλου με συνέντευξη για βιβλίο μου (και άλλων 6). Προφανώς τους ενοχλώ, αλλά επίσης προφανώς τα χρήματα που διαχειρίζονται είναι των φορολογούμενων και όχι του κόμματος που τους διόρισε και που υπηρετούν».

Η απάντηση από την ΕΡΤ
Σε μια πρώτη αντίδραση, η ΕΡΤ δεν διέψευσε το «κόψιμο» της εκπομπής της Εύης Κυριακοπούλου, απλώς υποστήριξε ότι είναι «δικαίωμά» της να προωθεί το περιεχόμενο σε όποιο μέσο θέλει, άρα να το μεταθέσει από την τηλεόραση στην… εξορία του Διαδικτύου.
Η ανακοίνωση της ΕΡΤ: «Σε απάντηση αναρτήσεων σε ιστοσελίδες και προσωπικούς λογαριασμούς δημοσιογράφων σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σχετικά με υποτιθέμενη διακοπή εκπομπών, το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ επισημαίνει τα κάτωθι:
Η ΕΡΤ διατηρεί το δικαίωμα μετάδοσης των εκπομπών της από όποιο Μέσο της επιθυμεί –τηλεοπτικό, διαδικτυακό, υβριδικό- σύμφωνα με τις ανάγκες του προγραμματισμού της.Η κατανομή του περιεχομένου στα Μέσα της ΕΡΤ αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην κάλυψη των αναγκών της,
κάτι που είναι γνωστό σε όλους τους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεται».

Ποτάμι: Η ΕΡΤ να δώσει εξηγήσεις για το κόψιμο της Κυριακοπούλου, γιατί η υπόθεση μεγαλώνει και παίρνει διαστάσεις λογοκρισίας
«Κατερίνα Βρανά stand up comedian. Μαρία Ευθυμίου καθηγήτρια στο Καποδιστριακό. Στάθης Καλύβας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Στρατής Παττακός καρδιοχειρουργός. Ανδρέας Πετρουλάκης πολιτικός σκιτσογράφος. Στέλιος Ράμφος συγγραφέας. Μελίνα Τανάγρη τραγουδοποιός. Ποιος από αυτούς τους επτά ενόχλησε την Διοίκηση της ΕΡΤ; Αυτό το ερώτημα πλανάται στην Μεσογείων μετά το κόψιμο της εκπομπής της Εύης Κυριακοπούλου. Όπως κατήγγειλε η ίδια η δημοσιογράφος με ανάρτηση της στο Facebook η Διοίκηση της ΕΡΤ της ανακοίνωσε ότι δεν θα προβάλει τις συνεντεύξεις που έχει παραδώσει με αυτά τα 7 πρόσωπα. Η ΕΡΤ οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το κόψιμο επεισοδίων τα οποία έχουν παραδοθεί και πληρωθεί. Αν το συνδυάσουμε με το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα πρόσωπα ενοχλούν με το λόγο τους και την δουλειά τους, τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η υπόθεση μεγαλώνει και παίρνει διαστάσεις λογοκρισίας

 

Share.

Comments are closed.