Η σύσκεψη του Μαξίμου αποφάσισε να μην τηλεφωνήσει ο Τσίπρας στον Ερντογάν

0

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των δυο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν στον Έβρο, την τουρκική προκλητική στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οικονομικά ζητήματα συζητήθηκαν στο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, κατά την τρίωρη συνεδρίαση.
Αυτό που ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση είναι πως «είναι εν αναμονή των αποφάσεων της τουρκικής δικαιοσύνης και δεν κάνουν τίποτα άλλο μέχρι τότε…».
Έγινε όπως λένε «πλήρης χαρτογράφηση της κατάστασης» και αυτό που επισημαίνεται από όλους τους τόνους από την κυβέρνηση είναι πως δεν θέλουν να εξελιχθεί σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.
«Δεν θεωρούμε πως σε αυτή τη φάση πρέπει να κλιμακώσουμε τις διπλωματικές πιέσεις. Γιατί το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι στη τουρκική δικαιοσύνη, όποτε δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι περισσότερο καθώς θα θεωρηθεί παρέμβαση».
Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση, αποφασίστηκε η οποία παρέμβαση να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.
Σε αυτό το επίπεδο δεν αποκλείεται εάν και εφόσον χρειαστεί να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είτε με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε με τον Τούρκο ομόλογο του Μπιαναλί Γιλντιρίμ.

Καρακώστα: Τι θέλετε να πούμε; Επειδή έδωσε αναβολή το δικαστήριο ανοίγουμε πόλεμο με την Τουρκία;
Την άποψή της ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να τηλεφωνήσει στην τουρκική πολιτική ηγεσία για να ζητήσει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Εύη Καρακώστα.

«Δεν πρέπει να μπει ο Τσίπρας σ’ αυτή τη διαδικασία» είπε η κυρία Καρακώστα ερωτηθείσα αν ο πρωθυπουργός πρέπει να τηλεφωνήσει στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας την αποφυλάκιση των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη.
«Η κατηγορία που έχει απαγγελθεί είναι μια κατηγορία αρκετά ελαφριά» ήταν η εκτίμηση της κυρίας Καρακώστα η οποία συνέχισε: «Η δικαιοσύνη της Τουρκίας έχει τεράστιο πρόβλημα, είναι μια χώρα αντιδημοκρατική, και επιπλέον ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι έχει απολύσει τους κόσμου τους δικαστές που δεν συμφωνούν μαζί του».
«Πρέπει να αντιμετωπιστούν με ηρεμία, με ψυχραιμία, δεν υπάρχει καμία υποχώρηση» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση.
Μάλιστα απευθυνόμενη η κ Καρακώστα στο συνομιλητή της βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Βλάση, και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και ο Χρήστο Κούτρα του ΣΚΑΙ αναρωτήθηκε: «Δηλαδή εσείς τι θέλετε να πούμε; Επειδή έδωσε αναβολή το δικαστήριο ανοίγουμε πόλεμο με την Τουρκία; Όχι, θα περιμένουμε άλλες τρεις ημέρες, δύο μείναμε τώρα να δούμε τι θα κάνουμε...».

Οι απορία μας
Προφανώς η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί ότι το δικαστήριο στην Αδριανούπολη δεν ανέβαλε τη λήψη απόφασης επί του αιτήματος να αποφυλακιστούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αλλά αποφάσισε να απορρίψει την έφεση που έκαναν τα δύο στελέχη του ελληνικού στρατού, διατάζοντας τη συνέχιση της κράτησής τους και μάλιστα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Εκεί θα παραμείνουν κρατούμενοι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί για άγνωστο διάστημα, μιας και πρέπει πρώτα να τους απαγγελθούν κατηγορίες και έπειτα να πραγματοποιηθεί η δίκη τους.

Είναι δυνατόν η κ. Καρακώστα να θεωρεί ότι είναι ζήτημα δύο-τριών ημερών αυτή η υπόθεση; Μήπως κάνει το ίδιο λάθος με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο ο οποίος δήλωνε την περασμένη Παρασκευή «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος» και διαψεύστηκε οικτρά φτάνοντας σήμερα να δηλώνει ότι «Πρέπει να σεβαστούμε τη δικαστική διαδικασία».

Για του λόγου το αληθές δείτε το βίντεο από την εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ με τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα

Share.

Comments are closed.