Προς αναβολή πάει η εκδίκαση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στην Ορεστιάδα, Γιώργος Γρηγοριάδης.
Οι δύο στρατιωτικοί επρόκειτο να δικαστούν σήμερα στην Αδριανούπολη, κεκλεισμένων των θυρών, ενώ οι γονείς και συγγενείς τους έχουν ήδη φτάσει εκεί.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά το ότι δεν θα γίνει σήμερα η δίκη, χωρίς να διευκρινίζονται οι λόγοι της αναβολής, οι δικηγόροι των Ελλήνων θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης της προφυλάκισής τους.
Το ελληνικό προξενείο έχει ορίσει δύο δικηγόρους, για την νομική τους εκπροσώπηση, ενώ οι συγγενείς τους πέρασαν τα σύνορα, για να βρεθούν στο πλευρό τους, από νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας.
Ποιο είναι το κακό σενάριο
Το κακό σενάριο, βεβαίως, είναι η αλλαγή του κατηγορητηρίου και η προσθήκη της κατηγορίας της κατασκοπείας για την οποία συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, ελεγχόμενα από την Άγκυρα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ισχύσει.
Και πάνω σ’ αυτό το σενάριο ήρθε και η χθεσινή πληροφορία ότι ο επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, ανήρτησε μήνυμα που έλεγε ουσιαστικά ότι πρέπει να γίνει ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ένα μήνυμα που στο ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμούσαν ότι δεν αναφέρει την επίσημη θέση του Φιντάν.
Χαρακτηριστικό δημοσίευμα της Haber Turk, όπου ο αρθρογράφος μιλάει ξεκάθαρα για ανταλλαγή με τους 8. «Για ποιο λόγο να πέρασαν αυτοί; Είναι χρήσιμοι για τους νέους κανόνες των διεθνών σχέσεών μας. Δεν έχω καμία υποψία πως θα μείνουν εδώ μέχρι να γίνει η ανταλλαγή με τους 8 Τούρκους, μέλη του των γκιουλενιστών που διέφυγαν στην Ελλάδα» γράφει μεταξύ άλλων.
Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι πόκερ που παίζεται είναι ιδιαίτερα σκληρό και απαιτητικό και δυστυχώς τον άσο στο μανίκι του τον έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Αν ο Σουλτάνος αποφασίσει να τραβήξει σε μάκρος την υπόθεση και να πιέσει την ελληνική πλευρά, τότε σήμερα δεν πρόκειται να υπάρξει ευνοϊκή εξέλιξη και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα μείνουν στην Τουρκία για άγνωστο χρονικό διάστημα και με πιθανή μια κατηγορία περί κατασκοπείας.
Η άσκηση πριν το περιστατικό
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μερικές ημέρες πριν το περιστατικό της Πέμπτης έγινε στην περιοχή, σε επίπεδο τοπικής μονάδας, άσκηση του τουρκικού στρατού. Είναι μια άσκηση που δεν συμβαίνει συχνά. Η μονάδα κινητοποιείται συνήθως σε διακλαδικές ασκήσεις και όχι σε τοπικό επίπεδο. Μετά δε το περιστατικό αυτή η άσκηση μοιάζει περίεργη και μάλλον να έγινε για την προετοιμασία όσων ακολούθησαν.
Το περιστατικό μοιάζει με ενέδρα
Το περιστατικό έγινε σε ένα σημείο όπου το περίπολο, τόσο το ελληνικό, όσο και το τουρκικό διανύουν μια απόσταση μόλις 480 μέτρων. Ένα σημείο κατάφυτο, ένα άλσος το οποίο είναι τεχνητό και οριοθετεί τα σύνορα των δύο πλευρών. Σημεία αναφοράς ουσιαστικά δεν υπάρχουν και εύκολα μπορεί κάποιος να κάνει λάθος.
Για να μην υπάρχουν εμπλοκές οι δύο πλευρές είναι σε συνεννόηση. Μάλιστα οι ώρες των περιπόλων είναι διαφορετικές ώστε να μην υπάρχουν “επαφές”.
Ο λοχίας και ο Ανθυπολοχαγός έκαναν μια περιπολία που θα διαρκούσε λίγο σε μια περιοχή που, τουλάχιστον ο λοχίας, γνώριζε πολύ καλά.
Άσχετα από το γεγονός ότι ίσως πέρασαν για μερικά μέτρα σε τουρκικό έδαφος, λέγεται ότι οι Τούρκοι έμοιαζαν να περιμένουν αυτό το λάθος. Είχαν δηλαδή στήσει ενέδρα με σκοπό να αιχμαλωτίσουν το ελληνικό περίπολο.
Αυτό φάνηκε από τη μετέπειτα αντίδραση. Το ζήτημα δεν λύθηκε ως συνήθως σε επίπεδο διοικητών των μονάδων. Αντίθετα οι Τούρκοι φάνηκαν “τυπολάτρες” με αποτέλεσμα να ακολουθήσει σύλληψη και να οδηγηθούν οι δυο στρατιωτικοί στην Αδριανούπολη.
Καθυστερημένα το απόρρητο σήμα από το Πεντάγωνο
Μετά, δυστυχώς, από το περιστατικό, όπως είναι φυσικό προκλήθηκε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δόθηκε άμεσα εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση στις μονάδες τόσο στον Έβρο όσο όμως και στα νησιά σε όλο το μήκος των συνόρων, αλλά και στις μονάδες ναυτικού και λιμενικού. Η Άγκυρα μοιάζει να επιχειρεί δημιουργία έντασης με όλα τα μέσα. Όμως η αντίδραση αποδεικνύεται καθυστερημένη, δεδομένου ότι προϋπήρξαν δύο περιστατικά: τόσο στα Ίμια με το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού που επενέβαινε και ο Καμμένος, όσο και με τον εμβολισμό του σκάφους «Γαύδος» του Λιμενικού, γεγονότα που έπρεπε να είχαν χτυπήσει καμπανάκια στο Υπουργείο Άμυνας, ώστε να είχε δοθεί νωρίτερα εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση και να έχει αποφευχθεί η αιχμαλωσία των δυο στρατιωτικών στα χερσαία σύνορα.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…