Αναβλήθηκε η δίκη των Ελλήνων στρατιωτικών -Παραμένουν σε τουρκική φυλακή

0

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες μας σχετικά με την τύχη της δίκης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Αναβλήθηκε τελικά  η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί, στο δικαστήριο της Αδριανούπολης, εκδίκαση της έφεσης, κατά της απόφασης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. 
Οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων προφυλακισθέντων από την Παρασκευή στις φυλακές της Αδριανούπολης, εξερχόμενοι του δικαστηρίου δήλωσαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα η εκδίκαση της έφεσης, η οποία αναμένεται από αύριο και έως το τέλος της εβδομάδας.
Το καλό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς το κατηγορητήριο εναντίον των δύο αξιωματικών και το οποίο συνίσταται στην παράνομη είσοδο σε στρατιωτική περιοχή.

Η έφεση που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, οι δικηγόροι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır, που διορίστηκαν από το Ελληνικό Προξενείο, για να εκπροσωπήσουν τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κουκλατζή, έχουν προσήλθαν στο δικαστήριο, ασκώντας έφεση κατά της απόφασης κράτησής τους.  Συγκεκριμένα, ζήτησαν την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και την επιστροφή τους στην Ελλάδα. 

Milliyet: Σε φυλακές υψίστης Ασφαλείας τύπου F με πολιτικά ρούχα 
Η
Milliyet επίσης αναφέρει ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται στις φυλακές υψίστης Ασφαλείας τύπου F, στην Αδριανούπολη. 
«Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στην άκρη του ποταμού Έβρου, στάλθηκαν στις φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου F όπου είναι και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος HDP Σελαχαττίν Ντεμιρτάς», γράφει και προσθέτει ότι για λόγους ασφαλείας εκκενώθηκε ένα κελί και τοποθετήθηκαν εκεί μόνο οι δύο στρατιωτικοί. 
«Όταν συνελήφθησαν φορούσαν μόνο τις στρατιωτικές τους φόρμες, αρμόδιοι του προξενείου έδωσαν στην διοίκηση των φυλακών πολιτικά ρούχα. Αυτά τα ρούχα παραδόθηκαν στους στρατιωτικούς».

Διαβεβαιώσεις ότι οι δύο στρατιωτικοί δεν θα κατηγορηθούν για κατασκοπεία
Διαβεβαιώσεις από τις τουρκικές αρχές, ότι το κατηγορητήριο για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς δεν θα αλλάξει επί τα χείρω, δηλαδή με κατηγορία για κατασκοπεία όπως είχαν μεταδώσει αρχικά τα τουρκικά ΜΜΕ, έχει πάρει έως στιγμής το υπουργείο Άμυνας.

Ο Έλληνας ΑΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης μίλησε από την πρώτη στιγμή, την Πέμπτη, για το θέμα των δύο Ελλήνων με τον Τούρκο ομόλογό του.

Το άγνωστο παρασκήνιο
Σύμφωνα με πληροφορίες των ΝΕΩΝ, αμέσως μετά το συμβάν της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενημερώθηκε ο Ταξίαρχος που έχει την ευθύνη της περιοχής. Αμέσως, με βάση την πάγια πρακτική, ο Έλληνας Ταξίαρχος επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του στην άλλη πλευρά των συνόρων. Οι δύο αξιωματικοί συναντήθηκαν στην τουρκική επικράτεια προκειμένου ο Έλληνας ταξίαρχος να παραλάβει τους δύο στρατιωτικούς, καθώς με αυτή την πρακτική λύνονται τέτοια περιστατικά.

Ωστόσο ενώ οι δύο αξιωματικοί έπιναν καφέ και συζητούσαν, ήρθε εντολή από τα… ενδότερα της Τουρκίας, που ακύρωσε τη διαφαινόμενη επιστροφή των δύο Ελλήνων.
Ο Τούρκος ταξίαρχος ενημερώθηκε ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αδριανούπολη και να παρουσιαστούν στον τοπικό εισαγγελέα. Έκπληκτος εκείνος ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τις εντολές «άνωθεν» που είχε λάβει και πως δεν ήταν δυνατόν να του παραδώσει τους στρατιώτες.
Από εκείνο το σημείο και μετά η κατάσταση είχε ξεφύγει από την τοπική διαχείριση και εξελισσόταν σε διμερές ζήτημα με διπλωματική διάσταση.

Δείτε βίντεο της τούρκικης εφημερίδας Milliyet

 
Share.

Comments are closed.