Έγινε δεκτή από τον Τσίπρα η παραίτηση Αντωνοπούλου – Πάμε για ανασχηματισμό

0

Χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά τη λέξη «παραίτηση» η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και σύζυγος του υπουργού Οικονομικών κ. Αντωνοπούλου ανακοίνωσε ότι επιστρέφει τα χρήματα από την επιδότηση ενοικίου, καλώντας παράλληλα τον κόσμο να την κρίνει για… το έργο της
Όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υποχρεώθηκε να την εξαναγκάσει σε παραίτηση θέλοντας να αποτινάξει το νέο βαρίδι για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς που άκουγε στο όνομα Ράνια Αντωνοπούλου και μετά τις αλλεπάλληλες εισηγήσεις για άμεση καρατόμηση της
Παραμένω στην διάθεση του Πρωθυπουργού, επιστρέφω τα χρήματα. Αυτό γνωστοποίησε με δημόσια δήλωσή της το μεσημέρι της Δευτέρας, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, για το θέμα του επιδόματος ενοικίου που είχε ζητήσει και ελάμβανε, παρά το γεγονός ότι περιουσιακή της κατάσταση δεν δικαιολογούσε την ανάγκη είσπραξής του.
Χρειάστηκαν δηλ. τρεις ολόκληρες ημέρες για να προβεί η κυρία Αντωνοπούλου σε μία απλή δήλωση για το θέμα και αφού προκλήθηκε σάλος για τα χιλιάρικα που εισέπραττε κάθε μήνα η ευκατάστατη υπουργός. Αλήθεια όμως, αν δεν είχε προηγηθεί η αποκάλυψη, θα έδινε πίσω τα χρήματα;
Σύμφωνα μάλιστα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, η ενόχληση για την κ. Αντωνοπούλου ήταν τόσο μεγάλη που ο Πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε μαζί της για να  της πει ότι «δεν θεωρεί ορθή τη χρήση της διάταξης» και «περιμένει» την τοποθέτησή της.
Το θέμα τέθηκε και στο Πολιτικό
Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το πρωί της Δευτέρας. Χαρακτηριστική του κλίματος, η δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Πουλάκη, στον ΣΚΑΪ ότι ο ίδιος δεν δέχεται να του πληρώνουν ούτε το κινητό του τηλέφωνο. Ο Γιώργος Δημαράς, επίσης του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό και κυρίως δεν ταιριάζει με την ηθική της Αριστεράς». Στην αντίθετη πλευρά ο αν. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος πάντως, χαρακτήρισε την ιστορία «ζήτημα μικροπολιτικής», σε μια δήλωση – στήριξης στην πρώην συνεργάτιδά του στο υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα.

Κλείνοντας να πούμε ότι είναι πολύ ωραία αυτά τα περί «ντονης δυσαρέσκειας» του Πρωθυπουργού για το επίδομα ενοικίου στην πάμπλουτη υπουργό Εργασίας, αλλά πρέπει να θυμηθούμε ότι ο νόμος για το επίδομα ενοικίου, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2015 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η εν λόγω υπουργός, μάλιστα, έλαβε και αναδρομικά γύρω στα 6.000-7.000 ευρώ. Το να διαρρέεις δυσαρέσκεια όταν σε πιάνουν «με τη γίδα στον ώμο», είναι ακαταλαβίστικο, για να σενεννοούμεστε…

Παύλος Χρηστίδης: Το δήθεν νέο μετατράπηκε σε παλιό και αποκρουστικό ‬
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης με ανάρτησή του στο facebook σχολίασε: «Δεν υπάρχει καμία ευθιξία και ευαισθησία στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. ‬
‪Η κ. Αντωνοπούλου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, μόνο μετά την γενική κατακραυγή και ο κ. Κουρουμπλής που πρωταγωνιστεί στη δικογραφία της Novartis και στις αναφορές του FBI, παραμένει “προστατευόμενος Υπουργός”. ‬
‪Πολύ γρήγορα το δήθεν νέο μετατράπηκε σε παλιό και αποκρουστικό.»

Αναλυτικά η δήλωση της Ράνιας Αντωνοπούλου, από την οποία όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, απουσιάζει η λέξη «παραίτηση»:
«Σύμφωνα με το Ν.4336/2015 που δίνει το δικαίωμα σε εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης να λαμβάνουν επιδότηση διαμονής, εφόσον δε διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αθήνα, αιτήθηκα και έλαβα ένα σημαντικό ποσό ως επιδότηση ενοικίου. Αυτήν την πρόνοια του νομοθέτη απολαμβάνουν από το 1994 όλοι οι βουλευτές που δεν έχουν έδρα την Αθήνα, χωρίς άλλες εισοδηματικές προϋποθέσεις.

Διευκρινίζω ότι ως βουλευτής Επικρατείας, κατά τη διάρκεια της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν αιτήθηκα να λάβω την εν λόγω επιδότηση, παρότι την δικαιούμουν.
Πολλούς μήνες μετά της θεσμοθέτησή της πληροφορήθηκα ότι ως εξωκοινοβουλευτικό μέλος της κυβέρνησης δικαιούμαι επιδότηση, και μάλιστα από συναδέλφους μου. Έτσι κατέθεσα αίτηση και έκτοτε έλαβα συνολικά 23.000 ευρώ για δύο χρόνια.
Από τον Αύγουστο 2017, οπότε έληξε η περίοδος για την οποία είχα αιτηθεί την επιδότηση, σταμάτησα να την λαμβάνω, καθώς δεν κατέθεσα νέα αίτηση.
Δεδομένου ότι η αντίστοιχη διάταξη για τους εκτός έδρας Βουλευτές βρισκόταν σε ισχύ ήδη από το 1994 και ακολουθείται ακόμα χωρίς ποτέ να αμφισβητηθεί, και δεδομένου ότι όλες οι ενέργειές μου ήταν σύμφωνες με τον νόμο, δεν διανοήθηκα ότι υπήρχε κάτι αμφιλεγόμενο ή μεμπτό στην επιλογή μου, καθώς η επιδότηση αποτελεί τμήμα της αμοιβής μου.
Δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου να προκαλέσω το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε να προσβάλω τον ελληνικό λαό.
Έχω πλήρη επίγνωση ότι η αμοιβή μου για τις υπηρεσίες που παρέχω προέρχεται από τους κόπους του.
Ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, που χιλιάδες κόσμος αγωνιά για την κατοικία του, το εισόδημά του, τα δάνειά του, αντιλαμβάνομαι ότι κάθε παροχή, ακόμα και νόμιμη, εξοργίζει.
Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι η οικονομική μου κατάσταση, όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις του πόθεν έσχες, ενίσχυσε την αγανάκτηση του κόσμου.
Πριν τρία χρόνια, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με πρότεινε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια υπουργό, αποδέχθηκα την τιμή χωρίς δεύτερη σκέψη για το τι θα άφηνα πίσω. Όπως τότε, έτσι και τώρα φυσικά παραμένω στη διάθεση του Πρωθυπουργού
Επειδή δεν ήρθα στην Ελλάδα για να γίνω πλουσιότερη και επειδή μοναδικό μου μέλημα ήταν πάντα να υπηρετήσω την προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μου την οικονομική κρίση, δηλώνω ότι κίνησα ήδη τις διαδικασίες επιστροφής των χρημάτων.
Ζητώ από τους συμπολίτες μου να με κρίνουν για το έργο μου, όπως αποτυπώνεται στην απομείωση της ανεργίας όχι μόνο σήμερα αλλά κυρίως τα δύο πρώτα ιδιαίτερα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης μας.
Με άλλα λόγια, ζητώ να κριθώ από όλους για τα αποτελέσματα της δουλειάς μου και όχι από ένα θέμα το οποίο για προφανείς λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή να αναγάγει σε υπ’αριθμόν Ένα ηθικό ζήτημα της χώρας.»

Share.

Comments are closed.