ΣτΕ: Απόφαση – σταθμός για το Ελληνικό

0

Συνταγματικό κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με μία πολυσέλιδη – 111 σελίδες- γνωμοδότηση που εκδόθηκε υπό τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την επένδυση στο ελληνικό.
Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια οι περιβαλλοντικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, νομοθετικές προβλέψεις και διατάξεις, ενώ σημειώνουν ότι οι προβλεπόμενες κατασκευές, είναι σύμφωνες με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.
Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφορικά με τους προβλεπόμενους ουρανοξύστες οι οποίοι πρόκειται να κατασκευαστούν, επισημαίνουν ότι «οι παρεκκλίσεις από τις πάγιες πολεοδομικές διατάξεις ως προς τους όρους δόμησης και τη δυνατότητα κατασκευής υψηλών κτιρίων, δικαιολογούνται για την εξυπηρέτηση σκοπού δημοσίου συμφέροντος («έντονου» κατά τη διατύπωση του νόμου 4062/2012».
Επίσης, νόμιμες είναι και οι προβλεπόμενες «ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό άλλωστε και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί».
Αναφορικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομία οι οποίοι είναι επισκέψιμοι, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου».

Share.

Comments are closed.