Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης  του ΙΔΙΣ εξηγεί τι παιχνίδια παίζει ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ [βίντεο]

0

«Χοντραίνει» το παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να εμποδίσει ακόμα και με τη βία την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, από τις ξένες εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Κύπρο», λέει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και Δ/ντης Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης σε ανάλυσή του για την ιστοσελίδα www. iefimerida.gr και συνεχίζει:
«Όλα ξεκίνησαν με την ανακάλυψη του πλούσιου κοιτάσματος «Καλυψώ», που θορύβησε την Άγκυρα.
Η Κύπρος εξελισσόταν σε πρωταγωνιστή στο παγκόσμιο κύκλωμα ενέργειας. Η Λευκωσία κρατούσε δυνατό χαρτί στο χέρι της. Τα κοιτάσματα, σε συνδυασμό με τα συμβόλαια που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με ξένες εταιρείες κολοσσούς και τις συμφωνίες με τις όμορες χώρες για την ΑΟΖ, αναβάθμιζαν θεαματικά την γεωστρατηγική θέση της Λευκωσίας. Η Τουρκία έπρεπε να δράσει. Επέλεξε τον αδύναμο κρίκο. Την Ιταλία. Και δυστυχώς η αντίδραση της Ρώμης ήταν αυτό που υπολόγιζε ο Ερντογάν. Υποτονική…
Εδώ και εβδομάδες τουρκικά πλοία, στην βάση μιας παράνομης NAVTEX, εμποδίζουν με την βία το ερευνητικό πλοίο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ να προχωρήσει σε εξόρυξη, στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ. Και η Ρώμη δείχνει αδύναμη να αντιδράσει. Η ΕΝΙ έκανε πίσω. Αυτό επιτρέπει στον Ερντογάν να επιβάλει την θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ζητήσει συνεκμετάλευση των κοιτασμάτων και για τους Τουρκοκυπρίους και για την Άγκυρα.
Παρά τις αντιδράσεις του προέδρου Αναστασιάδη, μέχρι στιγμής οι διαμαρτυρίες απο την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήταν επίσης υποτονικές. Πολλά θα κριθούν πάντως, συνεχίζει ο καθηγητής Φίλης, τις επόμενες εβδομάδες όταν ερευνητικό πλοίο της αμερικανικής EXXON θα «κατεβεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, για έρευνες σε άλλο οικόπεδο της Κυπριακής ΑΟΖ. 
Θα τολμήσει ρήξη με την Ουάσινγκτον ο Τούρκος Πρόεδρος; Όταν μάλιστα ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, είναι ο πρώην CEO του αμερικανικού κολοσσού ενέργειας; Μάλλον απίθανο.
Άλλωστε υπάρχει και το προηγούμενο της γαλλικής ΤΟΤΑL. Οι γάλλοι, συνόδευσαν το ερευνητικό πλοίο τους, με φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού. Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να αντιδράσουν. Μήπως οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο απρόβλεπτες τις αντιδράσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο; Ειναι πιθανό καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να στείλει μήνυμα, ότι είναι αποφασισμένος να επιβάλει τα συμφέροντα της χώρας του ακόμα και με την βία, ενώ θέλει να απαντήσει και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης που του προσάπτει «ενδοτισμό».

Δείτε το βίντεο του iefimerida.gr:

Share.

Comments are closed.