Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά, αλλάζουν τα δεδομένα στο σκάνδαλο Novartis;

0

Σε καταλύτη εξελίξεων αναδεικνύονται οι αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, το όνομα του οποίου βρίσκεται στη δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, καθώς αποκάλυψε επαφές με τις αμερικανικές Αρχές θέλοντας να διαψεύσει την αποκάλυψη του Στέλιου Κούλογλου πως ο ίδιος είχε ζητήσει από το FBI να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας.
Αυτή την καταγγελία διατύπωσε χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι η αμερικανική υπηρεσία είχε αρνηθεί να αποδώσει στον κ. Σαλμά καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα. Στο δελτίο παρενέβη και ο ίδιος ο πρώην υπουργός, ο οποίος διέψευσε μεν ότι ζήτησε τέτοιο πράγμα από το FBI, ωστόσο επιβεβαίωσε ότι κατά το παρελθόν είχε βρεθεί σε επικοινωνία με τις αμερικανικές Αρχές μέσω ενός δικηγορικού γραφείου στην Ουάσινγκτον, που είχε εμπλακεί στην διαλεύκανση της υπόθεσης μαζί με ένα ελληνικό δικηγορικό γραφείο.

Τι δήλωσε ο κ Σαλμάς
«Το ελληνικό γραφείο όταν πρωτοήρθε σε επαφή μαζί μου μού εξήγησε ότι μάρτυρας εθελοντής σε συζητήσεις με το αμερικανικό γραφείο και παρουσία του, τεκμηρίωσε ότι η εταιρεία Novartis με πολεμούσε με αθέμιτες πρακτικές, μου ανέφερε πειστικά στοιχεία που θυμήθηκα τι τραβούσα από τον πόλεμο που δεχόμουν κατά την θητεία μου», αποκάλυψε, εξάλλου, χθες βράδυ, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, για να προσθέσει: «Με ρώτησε εάν έχω στοιχεία που αφορούν στην Novartis και εάν ήθελα να συνεισφέρω στην έρευνα. Του είπα ότι έχω στην διάθεσή μου πορίσματα από ελεγκτικά όργανα, τα οποία θα εισέφερα στην έρευνα και αφορούν στην Novartis και τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Σαλμάς, καθιστώντας σαφές ότι αθέμιτες πρακτικές –και, άρα, οσμή σκανδάλου- προφανώς και υπήρξε.
Ο πρώην υπουργός, συνέχισε λέγοντας πως συναντήθηκε μία φορά με δικηγόρους από το αμερικανικό γραφείο στο δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα και εισέφερε τα πορίσματα. «Μου ζητήθηκε από το δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα να καταθέσω και στις Αμερικανικές αρχές, όχι όμως ως πληροφοριοδότης διότι για όσους γνωρίζουν σε καθεστώς προστασίας μπαίνουν οι συμμετέχοντες στο αδίκημα, αλλά ως απλός μάρτυρας», επισήμανε, ενώ και στο δελτίο του ΑΝΤ1 είχε εξηγήσει πως του είχε ζητηθεί να καταθέσει όχι ως προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά ως «μάρτυρας επιβεβαίωσης» -δηλαδή, να χρησιμοποιηθεί η μαρτυρία του προκειμένου να τεκμηριωθεί η αξιοπιστία άλλων μαρτύρων και μαρτυρικών καταθέσεων. Ο Μάριος Σαλμάς, μάλιστα, αποκάλυψε πως είχε αποφασίσει να μην πάει στις ΗΠΑ να καταθέσει, αλλά να ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές. «Αν χρειαστεί μπορώ να αποδείξω ότι αν ήθελα να καταθέσω στις ΗΠΑ θα μπορούσα να είχα πάει», κατέληξε με νόημα, καθιστώντας σαφές πως όσα λέει είναι υπεράνω αμφισβήτησης.

Share.

Comments are closed.