Λιμενικοί: Οι Τούρκοι ήθελαν να προκαλέσουν πολύ σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και βύθιση του σκάφους

0

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το τουρκικό πλοίο, το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το ελληνικό. Ο Τούρκος κυβερνήτης με πρόσω ολοταχώς έπλευσε προς το ελληνικό σκάφος «στοχεύοντας» ακριβώς στη μέση! Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους, που ήταν «ακίνητο», αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς. Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στην πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης, παρά την προσπάθεια του Έλληνα καπετάνιου, το γεγονός ότι το σκάφος, αφού κατέπλευσε στη Λέρο μετά το επεισόδιο, κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί για επισκευές στον Πειραιά.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού
«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων

Σαντορινιός: Ήταν μία επιθετική ενέργεια
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως ήταν μία επιθετική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας
«Το σκάφος του Λιμενικού ήταν στα χωρικά μας ύδατα στο πλαίσιο περιπολίας και η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος. Η τουρκική ακταιωρός με τον τρόπο που κινήθηκε και πέραν των εθνικών συνόρων τους και πέραν των κανόνων ναυσιπλοΐας, τους παραβίασε. Πιστεύω ότι ήταν μια ενέργεια η οποία ήταν επιθετική. Εμείς ως κυβέρνηση διαφυλάττουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, βρισκόμαστε εκεί και θα βρισκόμαστε εκεί. Προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και παρακολουθούμε με ψυχραιμία», είπε ο κ. Σαντορινιός.

Τζανακόπουλος για επεισόδιο στα Ιμια: Μας προβληματίζει η τουρκική προκλητικότητα
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει πάρα πολλές φορές ότι με αποφασιστικότητα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε ένα πρώτο σχόλιο με αφορμή το επεισόδιο στην περιοχή των Ιμίων.
Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Alpha 9,89 ανέφερε ότι «έχουμε δει το τελευταίο διάστημα μια εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα που μας προβληματίζει πάρα πολύ σοβαρά».
Σχολίασε γενικότερα ότι «υπάρχει γενικά μια ένταση στην Τουρκία και εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμα προβλήματα για τον κ. Ερντογάν και την κυβέρνησή του και μια γενικευμένη αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Τουρκία, και η γειτονική χώρα δεν συμβάλλει, με τη συμπεριφορά της, για να ξεπεραστούν οι αναταράξεις, το αντίθετο».
«Εμείς», σημείωσε, «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και την κατάσταση».

Share.

Comments are closed.