Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια: Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού

0

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια καθώς τα μεσάνυχτα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού. Η τουρκική πλευρά έχει επιβάλει τις τελευταίες ημέρες ένα είδος άτυπου αποκλεισμού στην περιοχή, με σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να περικυκλώνουν τις βραχονησίδες.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με ανακοίνωση του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, η τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς και χτύπησε με την πλώρη στην πρυμναία αριστερή πλευρά το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090, προκαλώντας υλικές ζημιές και χωρίς να αναφερθεί κάποιος τραυματισμός. Το σκάφος του λιμενικού μεταφέρθηκε στη Λέρο για επισκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.
Φωτογραφίες που διέρρευσαν στον Τύπο δείχνουν το πλοίο του ελληνικού λιμενικού να έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη του
Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού – και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων – ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.
Σημειωτεόν ότι το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) 090 «Γαύδος» είναι το πλέον σύγχρονο και μεγαλύτερο σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Η τουρκική ναυτική παρουσία σε επίπεδο ακτοφυλακής στα Ίμια παραμένει αυξημένη ενώ με βάση το κριτήριο αναλογικότητας στην περιοχή, από την ελληνικά πλευρά δεν υπάρχουν πολεμικά στην περιοχή, αλλά μόνο σκάφη του Λιμενικού.
Η Τουρκία έχει επιβάλει το καθεστώς αμφισβήτησης των δυο βραχονησίδων και το επιβεβαιώνει καθημερινά εμπράκτως. Δεν είναι μόνο το επεισόδιο με τον κ. Καμμένο, αλλά είναι συνεχείς οι καταγγελίες των ψαράδων της Καλύμνου που αδυνατούν να προσεγγίσουν στην περιοχή, καθώς παρενοχλούνται από τα σκάφη του τουρκικού Λιμενικού και υποχρεώνονται τελικά να απομακρυνθούν από την περιοχή που αποτελεί ελληνικό έδαφος και από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Είναι ενδεικτική της έκτασης του προβλήματος και της προσπάθειας της Τουρκίας για εμπέδωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή, η καταγραφή (μέσω των στοιχείων της εφαρμογής Marine Traffic) της εικόνας που παρουσίαζε το μεσημέρι της Δευτέρας η περιοχή γύρω από τα Ίμια, οπού τρία σκάφη του τουρκικού λιμενικού ουσιαστικά κινούνταν διαρκώς γύρω από τις βραχονησίδες, δημιουργώντας ένα αδιαπέραστο πλαίσιο, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι τα τουρκικά σκάφη κινούνταν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ακόμη και δυτικά των Ιμίων. Τα τουρκικά σκάφη επίσης με τις κινήσεις τους αποκόπτουν τις δυο ελληνικές βραχονησίδες τόσο από την Καλόλιμνο όσο και από την Ψέριμο.

Ερντογάν: Μην κάνετε τη λάθος κίνηση σε Κύπρο και Αιγαίο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει ξανά τους τόνους για το Αιγαίο, μιλώντας ανοιχτά για τις βραχονησίδες, μετά το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια. 

Ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του είπε: «Δεν διαφεύγουν της προσοχής μας οι έρευνες για φυσικό αέριο ανοικτά των ακτών της Κύπρου και οι καιροσκοπικές πρωτοβουλίες στις βραχονησίδες του Αιγαίου. Προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν τη λάθος κίνηση. Οι δυνάμεις μας παρακολουθούν με την εντολή να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση όταν το απαιτήσουν οι εξελίξεις στην περιοχή».
Παράλληλα προειδοποίησε και τις εταιρείες που δρουν στην Κύπρο: «Προειδοποιούμε τις εταιρείες που δρουν στην Κύπρο να μην υπερβούν τα όρια εμπιστευόμενες την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η δύναμή μας είναι τα πολεμικά μας πλοία και τα αεροσκάφη μας».

Share.

Comments are closed.