Η διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου από τη ΝΔ που έφερε ξαφνικό πόλεμο στην παράταξη

0

Ξαφνική αναταραχή προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία ο Ευάγγελος Αντώναρος και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον διαγράψει. Αφορμή της διαγραφής ήταν ένα ιδιαίτερα σκληρό σχόλιο που έκανε για τον Άδωνι Γεωργιάδη, αντιπρόεδρο του κόμματος.
Ο κ. Αντώναρος ανέφερε: «Ο σεξιστής εκ της τάξεως των μουσαφιραίων προερχόμενος (για λίγο ακόμη διάστημα) δοτός αντιπρόεδρος αποδεικνύει με τη συμπεριφορά του κάθε μέρα που περνάει ότι δυσκολεύεται να ενταχθεί στον χώρο της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης.
Η ψυχραιμία σε δύσκολες περιστάσεις είναι μεγάλη αλλά σπάνια αρετή. Και συνήθως οι περισσότεροι τα κάνουν θάλασσα όταν προσπαθούν να παίξουν ρόλους μεγαλύτερους από το μπόι τους
…»

Ο κ. Αντώνταρος πρόσθεσε σημειώνοντας πως εδώ όλοι κρίνονται. «Κι η μέρα της κρίσης πλησιάζει ειδικά όταν με τη συμπεριφορά τους “λεκιάζουν” την εικόνα μιας μεγάλης παράταξης. Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξέρω ότι ενημερώνεται πλήρως θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες». Άλλωστε, κατέληξε ο κ. Αντώναρος, ένας αντιπρόεδρος, ο Κωστής Χατζηδάκης, είναι υπεραρκετός.

Τι έλεγε η Νέα Δημοκρατία
Πηγές της ΝΔ σχολίαζαν ότι όπως έχει εξ αρχής πει δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιθυμεί να χυθεί άπλετο φως στη συγκεκριμένη υπόθεση χωρίς κουκούλες. «Με αυτό το δεδομένο είναι αδιανόητο κάποια στελέχη του κόμματος την ώρα που είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση κατασκευάζει κατηγορητήρια να παίζουν προσωπικά παιχνίδια αμφισβητώντας ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας».

Το παρασκήνιο
Η απόφαση αυτή, για πολλούς, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο κ. Αντώναρος ουκ ολίγες φορές είχε καταφερθεί κατά της ηγεσίας της ΝΔ επειδή εκτιμούσε ότι το κόμμα είχε απομακρυνθεί από τις αρχές που εξέφραζε το καραμανλικό στρατόπεδο. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόταν πολύ συχνά στη «δεξιά» στροφή, όπως έλεγε, που έκανε η παράταξη και κατηγορούσε γι’ αυτό τον Αδωνι Γεωργιάδη και τους «μουσαφιραίους» όπως αποκαλούσε τον αντιπρόεδρο αλλά και τον Μάκη Βορίδη. Πολλά στελέχη στη ΝΔ του «χρέωναν» το ρόλο του ανθρώπου που λέει αυτά που δεν βγαίνει να πει ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής.

Είναι χαρακτηριστική η έμμεση επίθεση που είχε εξαπολύσει κατά του κ. Γεωργιάδη μόλις στις 6 Φεβρουαρίου, όπου έγραφε:
«Δεν ξέρω αν είναι σωστή η είδηση. Αλλά κάπου διάβασα ότι κάποιος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας — που αποκλείεται να είναι ο μετρημένος Κωστής Χατζηδάκης — συνεχάρη κάποιον προκαταβολικά επειδή λέει θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων.
Τώρα που το σκέφτομαι, δεν μπορεί. Λάθος θα είναι. Γιατί, αν θυμάμαι καλά ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής κανένα χρίσμα. Επίσημο η ανεπίσημο.
Εκτός κι εάν ο εν λόγω αντιπρόεδρος -που μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή το όνομα του – έχει (αυτο)εξουσιοδοτηθεί να παίρνει ο ίδιος τέτοιες αποφάσεις
».

Η διαγραφή του ανοίγει νέο μέτωπο στη σύγκρουση που σοβεί μεταξύ μητσοτακικών και καραμανλικών για το ύφος της παράταξης, για το αν πρέπει να είναι πιο κοντά στις αρχές του καραμανλισμού ή όχι. Η υπόθεση της Novartis φαίνεται ότι για κάποιους αποτελεί την ευκαιρία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σε κάθε περίπτωση η ρήξη αυτή ενδεχομένως να πυροδοτήσει κι άλλες εξελίξεις στο κόμμα.

Νέα δήλωση Αντώναρου
Μέσω facebook, ο κ. Αντώναρος έδειξε τη δυσφορία του για την εξέλιξη χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά άκυρη τη διαγραφή του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη στην οποία ανήκω από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνεχώς και αδιάλειπτα και θα συνεχίσω φυσικά να ανήκω έχει αρχές, αξίες, κώδικες συμπεριφοράς και καταστατικές διατάξεις. Αυτές σήμερα παραβιάσθηκαν κατάφωρα.
Πληροφορήθηκα με έκπληξή μου από δημοσιογράφους και τα μέσα ενημέρωσης ότι με απόφαση του κ. Μητσοτάκη “τίθεμαι” εκτός κόμματος.
Η απόφαση αυτή είναι αντικαταστατική και συνεπώς άκυρη εφ όσον δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Αναμένω από τον κ. Μητσοτάκη, πρόσθεσε, που ευαγγελιζόταν νέα ήθη «να ζητήσει την άμεση σύγκληση των αρμοδίων οργάνων του κόμματος καθώς και να καταθέσει πλήρως δικαιολογημένο σχετικό αίτημα. Επίσης τον καλώ να δώσει οδηγίες για την άμεση διακοπή των διαρροών με συκοφαντικό περιεχόμενο που διακινούνται από εντεταλμένα κομματικά στελέχη σε βάρος μου στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.
Άλλωστε η ιστορία μου και η μεγάλη διαδρομή μου στη παράταξη και στα κυβερνητικά της σχήματα είναι γνωστές. Και δεν επιτρέπω σε κανένα και φυσικά ούτε και στον κ. Μητσοτάκη να τις θέτει σε οποιασδήποτε μορφής αμφισβήτηση – με κανένα πρόσχημα και για κανένα ευκαιριακό σχεδιασμό. Όλοι γνωριζόμαστε καλά σ αυτόν τον τόπο. Θα επανέλθω όταν ενημερωθώ για τη στάση του κ. Μητσοτάκ
η».

Γιώργος Κύρτσος: Bολεμένο Συριζοτρόλ… με 10.000 καθαρά το μήνα
Σε μια “σκληρή” ανάρτηση στο twitter προχώρησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος αναφέρεται στη διαγραφή Αντώναρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για “βολεμένο Συριζοτρόλ“.
Διαβάστε τι έγραψε:
«Σε βολεμένο Συριζοτρόλ εξελίχθηκε ο Αντώναρος. Αναδείχθηκε από ΝΔ και μετά εντάχθηκε στην Ευρ. Τρ. Επενδύσεων με 10000 καθαρά το μήνα.Το έριξε στη λάσπη κατά της ΝΔ που τον προώθησε προσποιούμενος τη “φωνή”του Καραμανλή. Και κλάμα για τη διαγραφή του οι Συριζαίοι του διαδικτύου».

Γεωργιάδης: Φίλε Γιώργο Βλάχο, είμαι αντιπρόεδρος επειδή το θέλει ο Μητσοτάκης
«Είμαι αντιπρόεδρος, επειδή το θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» διεμήνυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στον Γιώργο Βλάχο απαντώντας στο ζήτημα παραίτησης του κ. Γεωργιάδη, που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.

 «Εγώ είμαι αντιπρόεδρος επειδή το θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν θα είμαι αντιπρόεδρος το πρώτο δευτερόλεπτο που δεν θα το θέλει. Άρα, μην έχει τέτοιες απορίες ο φίλος μου ο Γιώργος».
Παράλληλα, έκανε αναφορά στην τοποθέτηση στήριξης του Κώστα Καραμανλή στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
«Ο Καραμανλής δείχνει το πνεύμα, αγαπητέ Γιώργο Βλάχο, που πρέπει να έχουμε. Το πνεύμα, δηλαδή, ότι είμαστε μπετόν αρμέ. Δεν πάει ο ένας εναντίον του άλλου, ποτέ και για κανένα λόγο».

Άριστες σχέσεις Αντώναρου με Παυλόπουλο και Παπαγγελόπουλο
Ο Ευάγγελος Αντώναρος δεν κρύβει τις πολύ καλές σχέσεις που έχει τόσο με τον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, δύο από τους κορυφαίους πυλώνες του «καραμανλισμού». Άλλωστε και οι τρεις συνεργάστηκαν στενά την περίοδο επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.
Ο Ευάγγελος Αντώναρος στηρίζει δημόσια τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν από τους πρώτους που βγήκαν μπροστά όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για την αντιπαράθεση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης είχε εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά του, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως βουλευτής της ΝΔ, ήταν ο μόνος από το κόμμα που δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Αιφνιδιαστική παρέμβαση Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε αιφνιδιαστικά το παρών στην εκδήλωση για την την κοπή πίτας της τοπικής οργάνωσης της ΝΔ στο Αιγάλεω κι έστειλε σαφές μήνυμα ενότητας.
Σε έναν σύντομο χαιρετισμό ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «Δεν πρόκειται να δεχθώ η ιστορία αυτής της παράταξης να διασύρεται από τρεις κουκουλοφόρους μάρτυρες».
«Όλα στο φως αλλά με κανόνες. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία», συμπλήρωσε.

Share.

Comments are closed.