Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κατάργηση της θερινής ώρας

0

Η καθιέρωση της θερινής ώρας αποφασίστηκε μόλις το 1976, με αφορμή τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση. Τώρα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μελετά την κατάργησή της. 
Η Ευρώπη τότε, το 1976, είχε στόχο την εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Την περασμένη Πεμπτη λοιπόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, με το επιχείρημα ότι πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.
«Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.
Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί και πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».
Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.

Share.

Comments are closed.