Πιέρ Μοσκοβισί: Έχω πολλούς φίλους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά με τον Τσίπρα δουλεύω καλά

0

«Για μια δέσμευσή μου μπορώ να είμαι υπερήφανος: Ότι αντιστάθηκα πάντα στο Grexit. Kι εγώ και η Κομισιόν και η πατρίδα μου, η Γαλλία, βρεθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πλευρά της Ελλάδας» δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο.
Ο τίτλος του βιβλίου του «Μεταξύ του φωτός και του σκότους ξεπηδούν τέρατα» (Εκδόσεις Plon) είναι «δανεισμένος εν μέρει» από τη λογοτεχνία, αλλά κι από μια βραβευμένη δραματική ταινία, για ένα βιβλίο πολιτικής επικαιρότητας που αφορά τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο, όπως είπε ο συγγραφέας, καθώς τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πράγματα, που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε λίγα χρόνια πριν: την εκλογή Τραμπ, το Brexit, αλλά και την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν που «κατακερμάτισε» ο πολιτικό σύστημα στη Γαλλία, σχεδόν εξαΰλωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα – στο οποίο ανήκει ο Πιερ Μοσκοβισί – και θρυμμάτισε τη δεξιά.
Ενας παλιός κόσμος συρρικνώθηκε και ένας νέος αναδείχθηκε, αλλά χωρίς ομοιογένεια. Στο παλιό και το νέο αναφέρεται και ο τίτλος του βιβλίου. Στο παλιό που όμως δεν έχει πεθάνει και στο νέο που δεν είναι σίγουρο αν θα σταθεροποιηθεί και τι ακριβώς θα είναι. Εκεί, σ’ αυτό το «ημίφως» υπάρχει ο κίνδυνος για τα «τέρατα».

Προϋπόθεση για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις
Στις επίμονες ερωτήσεις των παρισταμένων, που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, εκείνος απαντάει σταθερά με αισιοδοξία: «Θα είμαι πολύ ευτυχής όταν αυτό το καλοκαίρι, γιατί αυτό θα συμβεί, η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα και θα είναι ικανή να καθορίσει το πεπρωμένο της με κυρίαρχο τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν ως το τέλος, όχι να χαλαρώσουν. Αυτό το μήνυμα μετέφερα και στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο» τονίζει και προσθέτει: «Η Ελλάδα έχει διανύσει το 90% της διαδρομής, αλλά τα τελευταία μέτρα είναι σημαντικά».
Αυτό που «πονάει» τον κ. Μοσκοβισί, είναι η κατάρρευση του κόμματός του -έχασε το 90% των κοινοβουλευτικών του εδρών- και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, για την οποία μιλάει εκτενώς στο βιβλίο του. Μιλάει, επίσης, για το πώς ένα νέο κόμμα γεννιέται από το τίποτα, από ένα νέο άνθρωπο, τον Εμανουέλ Μακρόν, που δεν ήταν πολιτικός. «Πήγαινα στο Ελυζέ και τον έβλεπα ως σύμβουλο του Φρανσουά Ολάντ και τώρα στο Ελυζέ είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» λέει χαρακτηριστικά.

Ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στην Ελάδα
Στην Ελλάδα έχει αφιερώσει ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Λέει ότι έχει πιο πολλούς φίλους στο ΠΑΣΟΚ, αλλά «με τον Αλέξη Τσίπρα δουλεύω καλά, όχι γιατί είμαστε πολιτικά κοντά, αλλά γιατί η κυβέρνησή του κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγει από το πρόγραμμα».
Αναφέρεται στα 90 eurogroup και τις αναρίθμητες συναντήσεις στις οποίες έχει μετάσχει, κατά τη διάρκεια των ελληνικών μνημονίων, για τον πόνο των ανθρώπων που είδε στην Ελλάδα.

Ήμουν πάντα κατά της λιτότητας
«Ήμουν πάντα κατά της λιτότητας, αλλά και να κάνεις ελλείμματα όταν έχεις υπέρογκο χρέος είναι παράλογο, γιατί στο τέλος φτωχαίνεις τη χώρα» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα «στις πολιτικές λιτότητας και στις πολιτικές σοβαρότητας».
Ξεδιπλώνει τις απόψεις του στο ευρωπαϊκό πεδίο, ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών του 2019 και υπερασπίζεται τη χρησιμότητα της Σοσιαλδημοκρατίας, στην Ευρώπη του μέλλοντος.
«Λέω στους φίλους μου σοσιαλδημοκράτες, καθώς έρχονται οι εκλογές το 2019, ότι είναι παράλογο να αφήσεις την Ευρώπη στη δεξιά και στο κέντρο. Ιστορικά υπήρχαν οι φιλοευρωπαίοι της δεξιάς και της αριστεράς – μνημονεύει τους δύο φιλοευρωπαίους Γάλλους ηγέτες τον Ζισκάρ ντ Εστέν και τον Φρανσουά Μιτεράν».
Η σοσιαλδημοκρατία παρά την κρίση έχει χρησιμότητα, γιατί μπορεί να δώσει μάχη για την εφαρμογή σοβαρών πολιτικών, όχι πολιτικών λιτότητας, για την ποιότητα των δημοσίων δαπανών, για το μέλλον του ανθρώπινου κεφαλαίου, για τη νεολαία, ξέρει να αγωνίζεται για τις ανισότητες. Αυτός που δεν εξεγείρεται από τις αδικίες και τις ανισότητες δεν είναι αριστερός. Και στη χώρα μου, οι ανισότητες αφορούν την παιδεία, δηλαδή τους νέους από πολύ νωρίς».

Βαρουφάκης, ο γοητευτικός διανοούμενος
Κάνει εκτενή αναφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη και ειδικά στο βιβλίο του «συζητήσεις μεταξύ ενηλίκων» για το οποίο λέει: «εγώ θα το τιτλοφορούσα, “παραμύθια για παιδιά”».
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, λέει ο Μοσκοβισί, περιγράφει στο βιβλίο τη δική του εκδοχή των eurogroup, ξεκινώντας από αλήθειες και καταλήγοντας σε ψέματα. «Εγώ πεθαίνω από ανυπομονησία να διηγηθώ τη δική μου ιστορία για τα eurogroup που ζήσαμε. Θέλω να γράψω την αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι δόθηκε μια μάχη ανάμεσα σ αυτούς που ήταν έτοιμοι για το Grexit και αυτούς που ήταν αντίθετοι. Εγώ και η Κομισιόν και η Γαλλία ήμασταν στην καλή πλευρά, όχι ότι δεν έγιναν λάθη -και μάλιστα πολλά- και ο λαός υπέφερε, αλλά τελικά συμβάλαμε η Ελλάδα να βγει πιο δυνατή απ αυτή τη δοκιμασία».
Συνέχισε την αναφορά του στον Βαρουφάκη χαρακτηρίζοντάς τον «γοητευτικό διανούμενο», για να καταλήξει όμως στο ότι «όταν πιστεύεις ότι είσαι ο μόνος που έχεις δίκιο, μεταξύ φίλων και εχθρών, τελικά έχεις πρόβλημα». Δεν το διευκρίνισε περισσότερο, λέγοντας «η μητέρα μου ήταν ψυχαναλύτρια όχι εγώ», αλλά επισήμανε ότι ο Βαρουφάκης ξεκινούσε από ένα Plan B που δεν είχε, ενώ στην αρχή ξεκινάς από το Plan A και φτιάχνεις την Ευρώπη με τους Ευρωπαίους, όχι μόνος σου.

Η μυστική ζώνη των Eurogroup
Ενόψει των ευρωεκλογών το 2019, ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της διαδικασίας του Spitzenkandidat για την εκλογή Προέδρου της Κομισιόν και της πανευρωπαϊκής εκλογής ευρωβουλευτών και τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη που θα διαθέτει οικονομικά και πολιτικά εργαλεία κατά των ανισοτήτων και για περισσότερη δημοκρατία.
Ανέφερε ως παράδειγμα τη «μυστική ζώνη» των eurogroup, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς φωτογραφίες, χωρίς δημοσιογράφους, χωρίς κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για να υπογραμμίσει ότι «χρειάζεται εκδημοκρατισμός και διαφάνεια».

Mην υπολογίζετε σε υπερβολική γενναιοδωρία του νέου Γερμανού ΥΠΟΙΚ
«Καλά νέα» χαρακτήρισε τον υπό διαμόρφωση κυβερνητικό συνασπισμό στη Γερμανία, μεταξύ CDU και SPD. Τον προτιμάω από την Τζαμάικα, είπε. Προτιμάω τον Σουλτς, τον Σολτς και τον Γκάμπριελ από τον Λίντνερ των Φιλελευθέρων. «Πιστεύω ότι θα είναι καλό νέο για τη Γερμανία, για την Ευρώπη, αλλά και για την Ελλάδα. Θα θέλουν να τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα» εκτίμησε ο κ. Μοσκοβισί.
«Μην υπολογίζετε σε κάποια υπερβολική γενναιοδωρία, καθώς το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα είναι πάντα προσηλωμένο στη σταθερότητα» εξήγησε ο ίδιος.
Στο ερώτημα τι εννοεί ότι η Ελλάδα θα γίνει μια «κανονική» χώρα, όπως είχε δηλώσει στις συναντήσεις του που προηγήθηκαν με την πολιτική ηγεσία, απάντησε ότι «για την Ελλάδα σημαίνει να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, να έχει δική της αναπτυξιακή στρατηγική, να επωφεληθεί από τα μέτρα για το χρέος και να έχει μια εποπτεία μετά το πρόγραμμα, που δεν θα μοιάζει με πρόγραμμα».

Αν η Ελλάδα μείνει στον ίδιο δρόμο, όλα θα πάνε καλά
Αν μείνει στον ίδιο δρόμο, υπογράμμισε, με την ίδια προσπάθεια, θα πάνε όλα καλά. Και όλοι στην Ελλάδα πιστεύω ότι το έχουν καταλάβει. Είναι εξάλλου και στο ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα να βγει από το πρόγραμμα και να επιτύχει αποτελέσματα» ανέφερε.
Η παρουσίαση του βιβλίου, την οποία ακολούθησε συζήτηση, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, πραγματοποιήθηκε σε γαλλικό βιβλιοπωλείο, στο κέντρο της Αθήνας, σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, όπου παρίσταντο γαλλόφωνοι Έλληνες και φίλοι της Γαλλίας και στο τέλος της παρουσίασης ο Γάλλος Επίτροπος υπέγραψε τα βιβλία.

Share.

Comments are closed.