Οι σχεδιασμοί του Μαξίμου για τη συνέχεια της υπόθεσης Novartis

0

Για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση της Νovartis συζήτησε το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγο πριν τις 14.30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος μαζί με το προεδρείο της ΚΟ, στο οποίο συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν, όμως δεν ελήφθη απόφαση και η συνεδρίαση θα επαναληφθεί τις επόμενες μέρες.
Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τη χάραξη της πολιτικής τακτικής το αμέσως επόμενο διάστημα, την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση για το όνομα της ΠΓΔΜ, θέμα για το οποίο επίσης υπάρχει σύγκρουση με τη ΝΔ.
«Συνεχίζεται η μελέτη της δικογραφίας καθώς και η προκαταρκτική συζήτηση για διευκρίνιση νομικών ζητημάτων. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα συνεδρίαση του οργάνου. Τις επόμενες μέρες θα λάβουμε τις αποφάσεις μας» ανέφερε κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης. 
Χθες πάντως, και σε «ανύποπτο» χρόνο, πριν ακόμα γίνουν γνωστά στοιχεία της δικογραφίας, ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης είχε πάρει θέση επί του θέματος τασσόμενος ουσιαστικά υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση.
Το μέλλον θα δείξει αν ο προαναφερόμενος εξέφραζε προσωπική άποψη ή γνώριζε τις σκέψεις του Μαξίμου. Πάντως κυβερνητικοί βουλευτές σερβίρουν το το σενάριο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη οδός λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Ποια είναι η διαδικασία
Αν το Μαξίμου δώσει σχετική εντολή πρέπει να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στην συνέχεια το τελευταίο λόγο θα έχει η Ολομέλεια του Σώματος η οποία θα αποφασίσει (έπειτα από ψηφοφορία) τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Στη διαδικασία αυτή υπάρχει το ενδεχόμενο η σύσταση προανακριτικής επιτροπής μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα, για την κυβέρνηση, αποτελέσματα. Και αυτό διότι όπως λένε και τα τρία αδικήματα (δωροληψία, δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) στα οποία φέρονται να εμπλέκονται οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οι οκτώ πρώην υπουργοί έχουν παραγραφεί
Έτσι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξει η υπόθεση σε φιάσκο όπως συνέβη και με τον Γιάννο Παπαντωνίου. Και τότε συστάθηκε προανακριτική επιτροπή αλλά τελικά ολοκλήρωσε άδοξα τις εργασίες της επειδή τα αδικήματα με τα οποία βαρύνονταν ο υπουργός είχαν παραγραφεί. 

Η στάση του προέδρου της Βουλής προβληματίζει
Αυτό μπορεί να είχε στο μυαλό του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής φέρεται να είπε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η υπόθεση να επιστρέψει στον εισαγγελέα. 
Με την εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι κλείνει η υπόθεση. Αντίθετα μπορεί να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο αυτό της διερεύνησης του αδικήματος που έχει να κάνει με το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος. Πρόκειται για αδίκημα που δεν παραγράφεται με τις σχετικές προβέψεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και δεν σχετίζεται με τα υπουργικά καθήκοντα άρα οι εμπλεκόμενοι δεν κάθονται στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου, αλλα ενώπιον της τακτικής δικαιοσύνης.

Τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι δικαστές
Στην περίπτωση που υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις ότι τα χρήματα της δωροδοκίας χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (βλ. υπόθεση Τσοχατζόπουλου) τότε στοιχειοθετείται το αδίκημα του «ξεπλύματος» και τον τελικό λόγο έχει η τακτική δικαιοσύνη.
Αλλά και στην περίπτωση, που η κυβέρνηση εμμείνει στην σύσταση της προανακριτικής επιτροπής τον τελευταίο λόγο δεν θα τον έχει η Βουλή, αλλά το Δικαστικό Συμβούλιο. Το Σώμα αυτό θα κρίνει (με απόφαση δεσμευτική) αν θα στείλει τους εμπλεκόμενους ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner