Η ακτινογραφία του συλλαλητηρίου της Κυριακής για το μακεδονικό από την ΚΑΠΑ Research
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία ΚΑΠΑ Research στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του μεγαλειώδους συλλαλητήριο για το μακεδονικό.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και σύγκριση αυτών των ευρημάτων με τα αντίστοιχα ευρήματα της εποχής των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος του 2011, τα οποία είχαν και αυτά δημοσιευθεί από το Βήμα τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την έρευνα είναι ότι το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει κατά του ονόματος της Μακεδονίας εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιόστροφο.
Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο είναι κάτοικοι του Νομού Αττικής 8% και το 5% μόνο από την κεντρική Μακεδονία, 4% από τη Στερεά Ελλάδα και το 2% Θεσσαλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τις υπόλοιπες περιφέρειες Ελλάδος
Το φύλο των διαδηλωτών του Συντάγματος
Αναφορικά με το φύλο για το μακεδονικό είχαμε:
την εποχή των αγανακτισμένων 2011 είχαμε:
Οι ηλικιακές βαθμίδες
Στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου το μεγαλύτερο ποσοστό 72% ήταν πάνω από 45 ετών.
Αναλυτικά:
Τα αντίστοιχα ποσοστά στους Αγανακτισμένους το 2011 ήταν:
Η πολιτική τους τοποθέτησή
Στην πολιτική τους τοποθέτησή η πλειοψηφία των συμμετασχόντων στο συλλαλητήριο βρίσκεται στα δεξιά της κλίμακας αριστερά-δεξιά.
Αναλυτικά:
Στους αγανακτισμένους η πλειοψηφία βρισκόταν προς τα αριστερά.
Αναλυτικά:
Τι ψήφισαν στο Δημοψήφισμα του 2015
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση των ερωτηθέντων για τι ψήφισαν στο Δημοψήφισμα του 2015. Το 52% απαντά ότι ψήφισε «όχι» και μόλις το 24% «ναι».
Μάλιστα οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής το θεωρούν ως μια ειρηνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά 65% και ως κινητοποίηση ανατροπής του συστήματος κατά 29%, ενώ αντίστοιχα το 2011 τα ποσοστά παρουσιάζονται τελείως διαφορετικά καθώς είναι αντίστοιχα 49% και 46%.
Ποιο Θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο
Για τον ποιο Θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο, ο στρατός έχει την τιμητική του καθώς κυριαρχεί με 64% των ερωτωμένων να απαντούν «πολύ ή αρκετά», η Εκκλησία έχει την εμπιστοσύνη του 55%, ενώ το Κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται πολύ χαμηλά στην εκτίμησή τους με τις αρνητικές απαντήσεις να είναι αντίστοιχα 85% και 93%.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της ΚΑΠΑ Research για το συλλαλητήριο της Κυριακής
Με τη συμμετοχή 270 αθλητριών/ών ηλικίας από 8 έως 18 ετών, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30…
Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στο OPEN HOUSE Athens 2025, την κορυφαία αρχιτεκτονική εκδήλωση, ανοίγοντας τις πόρτες τεσσάρων εμβληματικών κτιρίων της πόλης.…
Η λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την αδειοδότηση των πανεπιστημιακών παραρτημάτων αποκαλύπτει την κυβερνητική…
Εύκολα μέσω του κινητού μας μπορούμε πλέον να δούμε τα έγγραφα που έχουμε ζητήσει μέχρι…
Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 85 ετών, ο διαπρεπής καθηγητής Αρχαιολογίας και σπουδαίος…
Η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού στους εργαζόμενους του Δημοσίου αποτελεί θεσμική και ηθική…