Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που έκανε η εταιρεία ΚΑΠΑ Research στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, την Κυριακή, κατά τη διάρκεια του μεγαλειώδους συλλαλητήριο για το μακεδονικό.
Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και σύγκριση αυτών των ευρημάτων με τα αντίστοιχα ευρήματα της εποχής των αγανακτισμένων της πλατείας Συντάγματος του 2011, τα οποία είχαν και αυτά δημοσιευθεί από το Βήμα τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Το πρώτο συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την έρευνα είναι ότι το πλήθος που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα για να διαδηλώσει κατά του ονόματος της Μακεδονίας εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί δεξιόστροφο.
Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο είναι κάτοικοι του Νομού Αττικής 8% και το 5% μόνο από την κεντρική Μακεδονία, 4% από τη Στερεά Ελλάδα και το 2% Θεσσαλία, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό προέρχεται από τις υπόλοιπες περιφέρειες Ελλάδος
Το φύλο των διαδηλωτών του Συντάγματος
Αναφορικά με το φύλο για το μακεδονικό είχαμε:
την εποχή των αγανακτισμένων 2011 είχαμε:
Οι ηλικιακές βαθμίδες
Στο Σύνταγμα την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου το μεγαλύτερο ποσοστό 72% ήταν πάνω από 45 ετών.
Αναλυτικά:
Τα αντίστοιχα ποσοστά στους Αγανακτισμένους το 2011 ήταν:
Η πολιτική τους τοποθέτησή
Στην πολιτική τους τοποθέτησή η πλειοψηφία των συμμετασχόντων στο συλλαλητήριο βρίσκεται στα δεξιά της κλίμακας αριστερά-δεξιά.
Αναλυτικά:
Στους αγανακτισμένους η πλειοψηφία βρισκόταν προς τα αριστερά.
Αναλυτικά:
Τι ψήφισαν στο Δημοψήφισμα του 2015
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση των ερωτηθέντων για τι ψήφισαν στο Δημοψήφισμα του 2015. Το 52% απαντά ότι ψήφισε «όχι» και μόλις το 24% «ναι».
Μάλιστα οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής το θεωρούν ως μια ειρηνική κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά 65% και ως κινητοποίηση ανατροπής του συστήματος κατά 29%, ενώ αντίστοιχα το 2011 τα ποσοστά παρουσιάζονται τελείως διαφορετικά καθώς είναι αντίστοιχα 49% και 46%.
Ποιο Θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο
Για τον ποιο Θεσμό εμπιστεύονται περισσότερο, ο στρατός έχει την τιμητική του καθώς κυριαρχεί με 64% των ερωτωμένων να απαντούν «πολύ ή αρκετά», η Εκκλησία έχει την εμπιστοσύνη του 55%, ενώ το Κοινοβούλιο και τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται πολύ χαμηλά στην εκτίμησή τους με τις αρνητικές απαντήσεις να είναι αντίστοιχα 85% και 93%.
Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα της ΚΑΠΑ Research για το συλλαλητήριο της Κυριακής
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…