Στη Βουλή η δικογραφία για την Novartis – Αυτές είναι οι επόμενες κινήσεις

0

Ολοκληρώθηκε η έκτακτη διάσκεψη των προέδρων στη Βουλή με θέμα τους χειρισμούς της δικογραφίας που διαβιβάστηκε από την Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Novartis
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φέρεται να τάχθηκε υπέρ του να διανεμηθεί η σχετική δικογραφία στους βουλευτές, ωστόσο κατόπιν σχετικού ερωτήματος προς την επιστημονική επιτροπή της Βουλής η τελευταία εμφανίστηκε αρνητική.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ο Σπύρος Λυκούδης φέρεται να τάχθηκε κατά του να δοθούν τα έγγραφα στη δημοσιότητα. Διερωτήθηκε ωστόσο πώς, αφού δεν έχει δημοσιοποιηθεί η δικογραφία, κυβερνητικά στελέχη κάνουν κρίσεις περί μεγάλου σκανδάλου. Απαντώντας, ο πρόεδρος της Βουλής φέρεται να είπε ότι η Βουλή δεν εμπλέκεται σε αυτό.
Στην δική του τοποθέτηση ο κ. Μαυρωτάς είπε ότι με το θέμα θα έπρεπε να ασχοληθεί η εξεταστική για την Υγεία που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι προς το παρόν όλα είναι ανοιχτά για την πορεία που θα λάβει στην συνέχεια η υπόθεση. Εάν δηλαδή θα γίνει πρόταση για εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή ή εάν η δικογραφία θα επιστραφεί στον εισαγγελέα. Ένα στίγμα πάντως των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε νωρίτερα ο κ. Μπαλωμενάκης, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει πρόταση για προανακριτική.

Η αντίδραση Βαγγέλη βενιζέλου
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων, αναγνώστηκε και επιστολή του Ευάγγελου Βενιζέλου, το όνομα του οποίου εμφανίζεται στη δικογραφία. Στην επιστολή του, ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραβιάζει την αρχή του κράτους δικαίου και χαρακτηρίζει «βαρύγδουπες τις δηλώσεις ότι ο φάκελος διαβιβάζεται στη Βουλή με εντολή του πρωθυπουργού, αφού η διαβίβαση γίνεται αυτομάτως κατ΄ επιταγή του Συντάγματος και χωρίς καμία ποινική αξιολόγηση». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρεται σε «κουκουλοφόρους ανώνυμους μάρτυρες» και ζητεί να δοθεί στη δημοσιότητα η δικογραφία.

Στη διάσκεψη των προέδρων αποφασίστηκε η δικογραφία να γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, στα πολιτικά δηλαδή πρόσωπα που φέρεται ότι υπάρχουν σε αυτήν, και να δοθεί η δυνατότητα σε έναν βουλευτή-εκπρόσωπο από κάθε κόμμα να λάβει γνώση.

Η ανάγνωση στην Ολομέλεια και οι επόμενες κινήσεις 
Μετά το πέρας της διάσκεψης, αναγνώστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η παραλαβή της δικογραφίας καθώς και τα ονόματα που φέρεται ότι περιέχει. Πρόκειται για τους: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη
Τον τελικό λόγο για την τροπή που θα πάρει η πορεία της υπόθεσης την έχει το Μέγαρο Μαξίμου. Για να γίνει εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή θα πρέπει να έχει προηγηθεί υποβολή σχετικού αιτήματος από τις δύο ΚΟ της συγκυβέρνησης. Για την μεν πρώτη χρειάζονται τουλάχιστον 60 υπογραφές, για την δεύτερη 30 υπογραφές. Στην συνέχεια το αίτημα συζητείται στην Ολομέλεια και τελικά ακολουθεί ψηφοφορία όπου αποφασίζεται αν θα προχωρήσει ή όχι το αίτημα. Αυτονόητο είναι ότι εφόσον την πλειοψηφία την έχει η κυβέρνηση τα αιτήματα γίνονται συνήθως αποδεκτά.

Το σκάνδαλο Novartis
Όπως γράψαμε και πιο πάνω η δικογραφία αφορά τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και γι’ αυτό διαβιβάστηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει 20 καταθέσεις μεταξύ των οποίων και τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες συνολικά αναφέρονται σε ποσά δωροδοκίας που διακινήθηκαν το διάστημα από το 2006 έως τις αρχές του 2015, τα οποία φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ. Από αυτά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας περίπου 40 εκατ. ευρώ φαίνεται να διακινήθηκαν πριν το 2010 σε τρία πολιτικά πρόσωπα μόνο για υπόθεση εμβολίων.

Πληροφορίες από την εισαγγελία αναφέρουν ότι συνολικά στην υπόθεση “δωροδοκία” εμπλέκονται 30 πρόσωπακρατικοί αξιωματούχοι όπως πρώην γενικοί γραμματείς, πρώην σύμβουλοι, και συνεργάτες υπουργών, πρώην διοικητές δημοσίων οργανισμών και πρώην μέλη επιτροπών τιμολόγησης φαρμάκων. Η έρευνα των εισαγγελέων συνεχίζεται σε ό, τι αφορά στην κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα στην οποία εμπλέκονται πολύ περισσότερα πρόσωπα όπως γιατροί, μεσάζοντες, παρένθετα πρόσωπα κ.α.
Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Share.

Comments are closed.