Το συλλαλητήριο αυτό καθεαυτό ήταν ένα αδιαμφισβήτητο πολιτικό γεγονός.
Σήμερα όλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν ή να διαβάσουν τα πιθανά μηνύματα που αυτό έστειλε. Μα εκείνο που διαπιστώνουμε,ειναι ότι κι αλλιώς διαβάζει το Μαξίμου τα τεκταινόμενα στο συλλαλητήριο και αλλιώς η Νέα Δημοκρατία.
Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίστηκε μάλλον μουδιασμένο και θα λέγαμε ότι ίσως έφτασε και σημεία σε σημεία πανικού. Τούτο φαίνεται από το γεγονός ότι έδωσε πλάνα από το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ για να δείξει ότι δεν υπήρχε κόσμος στο συλλαλητήριο.
Για το συλλαλητήριο το Μαξίμου, προσεκτικά ενεργώντας τούτη τη φορά, απέφυγε τους χαρακτηρισμούς για ακροδεξιούς, φασίστες κλπ αναφερόμενη σε όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, βάζοντας μόνο και μόνο στο στόχαστρο την παρουσία του κ. Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Παύλος Πολάκης συμμορφώθηκε με την κυβερνητική γραμμή ξεχνώντας τα περί ακροδεξιών και νοσταλγών της χούντας, όπως είχε κάνει με αναρτήσεις το προηγούμενο διάστημα στα social media.
Ο Mάρδας αδειάζει Μαξίμου και Ελλάς
500.000 με 560 χιλιάδες ήταν οι πολίτες πήραν μέρος στο χθεσινό συλλαλητήριο σύμφωνα με τους υπολογισμούς του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Mάρδα, ο οποίος επικαλέστηκε εκτιμήσεις φίλων του τοπογράφων που υπολόγισαν το χώρο που καλύφθηκε σε 160.000 τετραγωνικά μέτρα ή 160 στρέμματα. Και αν δεχτούμε ότι η πυκνότητα ήταν 3,2 έως 3,5 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο, τότε προκύπτει ο παραπάνω αριθμός
Αμφισβητεί την αστυνομία και ο Δημήτρης Καμμένος σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο
Οι κυβέρνηση πρέπει να ακούσει το μήνυμα όλων αυτών των ανθρώπων, που αν ήταν γύρω στις 500.000 και αντιστοιχούν στο 12% των ψήφων και να μην τους απαξιώσει, είπε σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Επίσης ζήτησε να σταματήσει αριθμολαγνεία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ήταν 140.000 οι συμμετέχοντες, όπως υποστηρίζει η ΕΛΑΣ, που είπε η Ελλάς κάτι που την κάνει ρεζίλι.
Η στάση του Καμμένου και των ΑΝΕΛ γενικότερα
Η απουσία του Πάνου Καμμένου από το συλλαλητήριο ασφαλώς βοήθησε στην αποκλιμάκωση της έντασης, παρ’ ότι κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ συνεχίζουν μέχρι και σήμερα το αντάρτικο για το «σκοπιανό» . Ωστόσο εκείνο που μετράει για το Μαξίμου είναι η στάση του κυβερνητικού εταίρου η οποία κινείται θα λέγαμε σε επιτρεπτά μέχρι τώρα όρια. Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του Καμμένου στο Twitter χθες βράδυ η οποία έλεγε «Η ενότητα των Ελλήνων δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους. Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων, ανεξάρτητα κομμάτων που κανένας δεν μπορεί να μη σέβεται».
Προσεκτικοί χειρισμοί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικές γραμμές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στο κόμμα του για το σκοπιανό αλλά και στις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών που επιχείρησαν την πρώτη στιγμή να δώσουν κάποιο αντικυβερνητικό χαρακτήρα στο συλλαλητήριο.
Η παρουσία Σαμαρά στο συλλαλητήριο και τα συνθήματα υπέρ αυτού προκάλεσαν σκεπτικισμό στην επίσημη Νέα Δημοκρατία και τον κ Μητσοτάκη αλλά και προβληματισμό, όπως ήταν φυσικό, στην Καραμανλική πτέρυγα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κ Μητσοτάκης προσπάθησε να αποδείξει απ’ τη μια ότι η συγκέντρωση δεν είχε κομματικό χρώμα και από την άλλη προσπάθησε να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί την εθνική συναίνεση σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα «Έσπειρε ανέμους και σήμερα θερίζει θύελλες Οι Έλληνες είναι προφανές πια δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα τον κ. Καμμένο και τον κ. Κοτζιά, να διαπραγματευτούν οτιδήποτε πόσο μάλλον ένα μείζον εθνικό θέμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.