Οριστική και αμετάκλητη είναι η εξαίρεση της δικαστή που συμμετείχε και στην επιτροπή ασύλου που έκρινε την τύχη του πρώτου Τούρκου αξιωματικού, άλλα ήταν λίγες ημέρες αργότερα η ίδια δικαστής που με απόφαση της πάγωσε προσωρινά την διοικητική απόφαση μετά την προσφυγή του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής.
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις δικηγόρων, η δικαστής παραιτήθηκε από την αρμόδια επιτροπή ασύλου, παραίτηση που όμως δεν έγινε δεκτή.
Οι δικηγόροι επανήλθαν με την κ. Ευγενία Μυλωνοπούλου να υποβάλει αίτημα αυτό εξαίρεσης και από το δικαστήριο αλλά και εκ νέου από την επιτροπή.
Μεταξύ άλλων στην απόφαση του το διοικητικό εφετείο αιτιολογεί το γιατί κάνει δεκτή την αίτηση της δικαστή:
«Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής διατυπώθηκαν σε βάρος της από νομικούς της χώρας, καθώς και από τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο δυσμενή και ιδιαιτέρως επικριτικά σχόλια, όσον αφορά το πρόσωπό της και τον τρόπο χειρισμού από την ίδια της συγκεκριμένης υποθέσεως».
Στην αίτηση αυτοεξαίρεσή της η πρόεδρος Εφετών σημειώνει: «Οι επιθέσεις, που εκδηλώθηκαν με ψιθύρους και κραυγές στο σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, όχι μόνο πλήττουν βάναυσα το ήθος, την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την προσωπική μου αξιοπρέπεια, ως δικαστικού λειτουργού, αλλά θέτουν αντικειμενικά εν αμφιβόλω την αμερόληπτη, αντικειμενική και ανεπηρέαστη λειτουργία της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών».
Το ιστορικό της υπόθεσης
Η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim. Στη συνέχεια κατατέθηκε αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατατέθηκε και αίτηση ακύρωσης.
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ’ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου, πρόεδρος του οποίου είναι η κ. Μυλωνοπούλου, η οποία ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση, ενώ παράλληλα ήταν και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα.
Ωστόσο, η κ. Μυλωνοπούλου υπέβαλε την παραίτησή της από πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου και ως δικαστής, με προσωρινή διαταγή της, ανέστειλε την απόφαση χορήγησης ασύλου του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και ο στρατιωτικός οδηγείται εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.
Όμως, η παραίτηση της κ. Μυλωνοπούλου από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου λόγω κωλύματος δεν έγινε δεκτή.
Εν τω μεταξύ, οι 11 πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας (στη συνέχεια διευρύνθηκαν στους 16) εξέδωσαν ανακοίνωση για τους χειρισμούς της κ. Μυλωνοπούλου, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας, Δημήτρης Παξινός, άσκησε εντονότατη κριτική.
Κατόπιν αυτών, η εν λόγω πρόεδρος Εφετών υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από την υπόθεση του Τούρκου στρατιωτικού στο Εφετείο Αθηνών, αλλά και δεύτερο αίτημα αυτοεξαίρεσης από την Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου.
Στη συνέχεια, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση εξαίρεσης, όπως δεκτό έκανε το αίτημα αυτοεξαίρεσής της και η 7η Επιτροπή Ασύλου Προσφυγών.
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…