Έπαινοι Βίζερ προς ΣΥΡΙΖΑ: Μόνο ο όψιμος ΣΥΡΙΖΑ αγκάλιασε πραγματικά τα μνημόνια

0

Κάνοντας αναδρομή της θητείας του που λήγει ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ (Thomas Wieser) εκτιμά ότι καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε πραγματικά τα προγράμματα διάσωσης. Με εξαίρεση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ενστερνίσθηκε τους στόχους του προγράμματος, πέρα από τη σημερινή» τόνισε ο Τόμας Βίζερ (Thomas Wieser ) σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung.
Και προσέθεσε πως «έπειτα από μία οκταετία μνημονίων, η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη να το κάνει», ενώ σημειώνει πως τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά από μια οκταετία με προγράμματα προσαρμογής η Ελλάδα δεν μπορεί μόνο να σταθεί στα πόδια της, αλλά είναι κιόλας υποχρεωμένη. Γιατί τα προγράμματα αυτά μακροπρόθεσμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τη νομιμοποίηση του εγχώριου πολιτικού συστήματος. Βεβαίως οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών δεν μετέτρεψαν τη Ελλάδα σε Ελβετία ή Λουξεμβούργο, ωστόσο απάλειψαν τις χοντρές ανισορροπίες και τα λάθη», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, απαντώντας στο αν χώρα μας θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της μετά τον Αύγουστο.
Στην Ελλάδα, υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους, σχολίασε ο Βίζερ, σημειώνοντας ότι δεν έχουν αναζητηθεί τα αίτια της κρίσης, όπως έγιναν σε άλλες χώρες. Και τονίζει ότι τα προγράμματα διάσωσης δεν μπορούν να πετύχουν πραγματικά βαθιές τομές στην κοινωνία.
«Αυτή είναι δουλειά των πολιτικών και των πολιτών της κάθε χώρας», υπογραμμίζει. «Θα πρέπει να ασκήσουν αυτοκριτική και να αναζητήσουν τις αιτίες της κρίσης. Από όλες τις χώρες της κρίσης αυτό το πέτυχε καλύτερα η Ιρλανδία. Καλά προχώρησε το πράγμα και στην  Ισπανία, κάπως λιγότερο καλά στην Πορτογαλία και την Κύπρο. Στην Ελλάδα όμως δεν το βλέπουμε ακόμα. Εκεί υπάρχει η τάση να αποδίδονται οι ευθύνες στους ξένους. Μόνο όμως όταν μια κυβέρνηση ενστερνισθεί τους στόχους ενός προγράμματος, μπορεί να λειτουργήσει και η εφαρμογή του και να εξηγηθεί πειστικά στους πολίτες η αναγκαιότητά του… Αυτό δεν συνέβη στην Ελλάδα, με καμιά κυβέρνηση. Τα πράγματα βελτιώθηκαν ανέλπιστα μόνο τον τελευταίο χρόνο».

Η τακτική Βαρουφάκη κόστισε χρήμα και ανάπτυξη
Στην ίδια συνέντευξη, ο Βίζερ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την εποχή που ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως υπουργός Οικονομικών, διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους. Και κάνει λόγο για μία λανθασμένη τακτική, που κόστισε πολύ χρήμα στους Έλληνες.
«Αυτό που θυμάμαι εντονότερα είναι ότι ο Βαρουφάκης μονολογούσε υπερβολικά και δεν ενδιαφερόταν για διάλογο. Αυτό εξηγείται και από το ότι εξαρχής ακολουθούσε τη στρατηγική να μην καταλήξει σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κι αυτό με σκοπό την τελευταία στιγμή και χάρη στον πανικό που θα δημιουργούνταν να αποσπάσει πολλά χρήματα χωρίς όρους. Επρόκειτο για μια λανθασμένη τακτική που κόστισε στον ελληνικό λαό πολύ χρήμα, ανάπτυξη και απασχόληση», ανέφερε σχετικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Τόμας Βίζερ στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung με τίτλο «Varoufakis? Wollte viel Geld ohne Auflagen», πατώντας ΕΔΩ

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner