Με το όνομα GornaMakedonija πηγαίνει ο Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια

0

Ο αμερικανός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, αφού ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του εδώ στην Ελλάδα και με το όνομα Republika GornaMakedonija στις αποσκευές, του σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που έχουμε, οδεύει πλέον προς την ΠΓΔΜ, για να συνεχίσει εκεί τις επαφές με την πολιτική ηγεσία του γειτονικού κράτους.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εδώ στην Αθήνα ο κ. Νίμιτς είχε επαφές με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά από τον οποίο ενημερώθηκε για τις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς και για λύση πακέτο που προτείνεται. Μάλιστα οι προτάσεις αυτές αναμένεται να αποκτήσουν την τελική τους μορφή να κατατεθούν εντός του Φεβρουαρίου.
Ο κ. Νίμιτς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ ειλικρινής και ιδιαίτερα συνεργάσιμη στην προσπάθεια επίλυσης αυτού του προβλήματος.

Τελικά προκρίνεται το αμετάφραστο Republika GornaMakedonija
Η πρόταση που μεταφέρει ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια για το όνομα είναι το Republika GornaMakedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), αποδεχόμενος την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρέπει να υπάρξει μετάφραση και η ονομασία όχι μόνο θα είναι σλαβική αλλά θα εκφωνείται και σε μια λέξη, «GornaMakedonija», ώστε να μην υπάρχει ποτέ ο όρος «Μακεδονία» σκέτος.
Να θυμίσουμε ότι η σκοπιανή πλευρά αρχικά είχε προτείνει την ονομασία Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), ενώ η ελληνική πλευρά είχε προτείνει η γειτονική χώρα να ονομάζεται Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη). Οι δύο πλευρές κατέληξαν τελικά σε μια ενδιάμεση, τρίτη λύση, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Υπάρχει επεξεργασμένη συμφωνία
Πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ την οποία έχουν επεξεργαστεί οι δύο χώρες και στην οποία έχουν καταλήξει. Αυτό είναι ένα σύμφωνο, που στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και με βάση αυτό θα υπογραφεί η τελική συμφωνία που θα αφορά το όνομα την αλλαγή του συντάγματος και τα αλυτρωτικά.

Στη συμφωνία θα αναφέρεται ρητά ότι η ΠΓΔΜ θα αλλάξει το Σύνταγμα και τα αλυτρωτικά άρθρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Ως τις 20 Μαρτίου η συμφωνία θα κατατεθεί στον ΟΗΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος αντί για «Μακεδονική» εκκλησία.
Επιπλέον θεωρείται δεδομένο ότι έχει βρεθεί λύση και στο θέμα της εκκλησίας. Η μέχρι τώρα αυτοαποκαλούμενοι και μη αναγνωρισμένη «Μακεδονική» εκκλησία, έχει συμφωνηθεί, να ονομαστεί στο εξής Αρχιεπισκοπή Αχρίδος ούτως ώστε να εγκαταλειφθεί κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Η λύση αυτή μάλιστα είχε ήδη συζητηθεί μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner