8 Τούρκοι αξιωματικοί: Από «ικέτες», οιονεί «όμηροι»

0

Τη θέση τους, στον απόηχο των πρόσφατων εξελίξεων σε δικαστικό και πολιτικό επίπεδο, διατυπώνουν σε κοινή δήλωση τους, προς την Καθημερινή, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. 
Στην αποκλειστική δήλωσή τους, δια μέσω των δικηγόρων τους Χρίστου Μυλωνόπουλου και Όμηρου Ζέλιου, οι «οκτώ» σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους».
Παράλληλα, χαρακτηρίζεται ως παράνομη η εκ νέου σύλληψη του ενός εκ των οκτώ, μετά την αναίρεση που άσκησε η κυβέρνηση στην απόφαση για παροχή ασύλου, ενώ υπογραμμίζεται πως «μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από “ικέτες”, οιονεί “όμηροι”».

Αναλυτικά, η δήλωση των 8 Τούρκων αξιωματικών, δια μέσω των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, προς την Καθημερινή έχει ως εξής:
«Η πρόσφατη απόφαση της εκ νέου κράτησης του ενός εκ των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι προφανώς παράνομη για πολλαπλούς λόγους, όπως άλλωστε και αυτή των υπολοίπων 7.
Παρά ταύτα και οι 8 έχουν κάθε διάθεση να δείξουν κατανόηση στη συνθετότητα του προβλήματός τους, καθώς και να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί αυτοί και οι οικογένειές τους.
Δυστυχώς όμως, διάφοροι φόβοι που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, ιδιαιτέρως μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αφού σταδιακά καθίστανται από «ικέτες», οιονεί «όμηροι».
Επισημαίνουν, για μια ακόμα φορά, ότι είναι αθώοι -κάτι το οποίο άλλωστε έχει κριθεί παρεμπιπτόντως και από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ο οποίος τόνισε ότι οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν παντελώς αόριστες και αθεμελίωτες- ενώ επαναλαμβάνουν ότι έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας μιας κακής συγκυρίας και όχι βάσει στοιχείων.
Λυπούνται που η περιπέτειά τους γίνεται αντικείμενο πολιτικών και διπλωματικών αντιπαραθέσεων και στις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτές των υπολοίπων συναδέλφων τους Αξιωματικών του ΝΑΤΟ σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».

Share.

Comments are closed.