Τέλος σε γάμο και βάπτιση μαζί, βάζει ο μητροπολίτης Χίου

0

Με προσωπική του απόφαση, ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος έβαλε τέλος στην τέλεση γάμων και βαπτίσεων μαζί προκαλώντας αντιδράσεις από ιερούς και πιστούς.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Πολίτης της Χίου» , με προφορική εντολή, που φαίνεται ότι έδωσε πριν λίγο καιρό κατά τη διάρκεια ιερατικής σύναξης, ο μητροπολίτης απαγόρευσε την τέλεση γάμων και βαπτίσεων μαζί, μία πρακτική που ενστερνίζονται ολοένα και περισσότερα ζευγάρια, επιτάσσοντας μάλιστα την τέλεση των δύο μυστηρίων σε ξεχωριστή εκκλησία.
Τα τραγελαφικά παραδείγματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα είναι ενδεικτικά των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν τα νέα ζευγάρια που θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν γάμο και βάπτιση μαζί.
Τελευταίο καταγεγραμμένο περιστατικό είναι η περίπτωση ζευγαριού που παντρεύτηκε πρόσφατα στον μητροπολιτικό ναό και στη συνέχεια νιόπαντροι και καλεσμένοι έτρεχαν άρον – άρον για να τελέσουν την βάπτιση του παιδιού τους στον Άγιο Ιάκωβο. Αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στον Βροντάδο, όπου, ενώ ο Γάμος έγινε στον Άγιο Ισίδωρο, η Βάπτιση, εξαιτίας της απαγόρευσης, τελέστηκε λίγα λεπτά αργότερα στον Άγιο Κήρυκο.

Δεν το επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες…
Οι πρώτες αντιδράσεις προέρχονται από τους ίδιους τους ιερείς οι οποίοι έκαναν λόγο για μία απόφαση που επιβλήθηκε χωρίς να εξεταστούν παράμετροι. «Το τι σκέφτεται ο Μητροπολίτης και γιατί προχώρησε σε αυτή την απόφαση είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
Ως γραμμή, δηλαδή η ξεχωριστή τέλεση γάμου και βάπτισης, δόθηκε στις τελευταίες μας ιερατικές συνάξεις. Δεν υπάρχει καμία εγκύκλιος είτε από την Ιερά Σύνοδο, είτε από τη Μητρόπολη Χίου και δεν το επιτάσσουν και οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας μας, άρα πρόκειται για μία προσωπική απόφαση του Μητροπολίτη μας
», ανέφεραν οι ιερείς.

Συντηρητική γραμμή
Οι ίδιοι, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την απόφαση Μάρκου, υποστήριξαν ότι πρόκειται για μία απόφαση που εντάσσεται στη συντηρητική γραμμή που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ο Μητροπολίτης Χίου. «Πιθανά με αυτόν τον τρόπο να θέλει να επαναφέρει στην τοπική κοινωνία την κανονικότητα. Δηλαδή τα νέα ζευγάρια πρώτα να παντρεύονται και στη συνέχεια να κάνουν παιδιά, ό,τι συνέβαινε και παλιά

Χωρίς Συνοδική απόφαση
Επίσης οι ίδιοι οι ιερείς σημειώνουν ότι δεν υπάρχει καμία συνοδική απόφαση που να επιτάσσει την τέλεση των Μυστηρίων του Γάμου και της Βάπτισης από διαφορετικό ιερέα και σε διαφορετικό Ναό.
«Είναι μία απόφαση που είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε Μητροπολίτη αν αποδέχεται τη γαμοβάφτιση ή όχι. Οι πιο συντηρητικοί ιεράρχες δεν την αποδέχονται επιτάσσοντας πρώτα να γίνεται ο γάμος και στη συνέχεια η βάπτιση, σε ημερομηνία μάλιστα ξεχωριστή. Οι πιο προοδευτικοί της Ιεραρχίας το αποδέχονται, ενστερνιζόμενοι την αγωνία των νέων ζευγαριών αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε», ανέφερε στον ιερέας.

Η γαμοβάφτιση μειώνει το κόστος των ζευγαριών
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια πολλά ζευγάρια επιλέγουν να παντρευτούν μετά την απόκτηση του παιδιού τους και να κάνουν το γάμο τους πρώτα και μετά να ακολουθήσει  η βάφτιση του παιδιού τους. Πέρα από το γεγονός ότι μπορεί να είναι και μόδα, πολλά ζευγάρια επιλέγουν αυτή τη διαδικασία από ανάγκη, αφού οι καιροί είναι δύσκολοι και τα έξοδα ενός γάμου ή μιας βάφτισης είναι πολλά, δεδομένου ότι στη γαμοβάφτιση τα έξοδα μειώνονται σχεδόν στι μισό.

 

Share.

Comments are closed.