Συμβούλιο Προσφύγων: Πλήγμα στο κράτος δικαίου η σύλληψη του τούρκου αξιωματικού

0

Τη θέση ότι η απόφαση για την κράτηση του τούρκου στρατιωτικού αποτελεί «πλήγμα για το κράτος δικαίου, το θεσμό του ασύλου και τα ανθρώπινα δικαιώματα» διατύπωσε, κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, στην οποία έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ο επικεφαλής του ελληνικού συμβούλιου για τους  προσφύγων, Βασίλης Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι όσα έγιναν αγγίζουν τα όρια της αυθαιρεσίας. «Θα αναγκαστούμε να προβούμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες, καθώς τίθεται ζήτημα προστασίας του», είπε προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Η δικηγόρος και μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Ελένη Κουτσουράκη, αφού περιέγραψε την στιγμή που ο Τούρκος στρατιωτικός συνελήφθη, χθες, επισήμανε ότι «η αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι μία πράξη δηλωτική κι όχι συστατική και ότι χθες δέχθηκε ένα μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο ο θεσμός του ασύλου, αλλά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο η δικαιοσύνη για ακόμη μία φορά σε αυτή την υπόθεση θα προσπαθήσει να το θεραπεύσει».
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος υπογράμμισε ότι ως ΔΣΑ «θα προβούμε σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες και για την κράτησή του και για όσα συνέβησαν χθες. Αφορά ευρύτερα ζητήματα δημοκρατίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, κράτους δικαίου. Θα αναδείξουμε το ζήτημα και στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχουν οι σύλλογοι. Θα είμαστε αγωγοί, συμμέτοχοι και υποστηρικτές στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων». 
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός, επέρριψε ευθύνες στη δικαστή της υπόθεσης, Ευγενία Μυλωνοπούλου και υποστήριξε «Ντροπή, γι αυτή που δίκαζε. Φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά. Είχαν όλα προσχεδιαστεί, δεν έγιναν τυχαία. Ήταν μια πολύ θλιβερή μέρα για τη Δικαιοσύνη. (…) Ελπίζω να υποστεί τις συνέπειες του νόμου».
Εκπροσωπώντας την Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε, ότι «είναι σαφές ότι η ελληνική πολιτεία, σε αυτό το γεγονός, έχει κάνει κακό χειρισμό» και προσέθεσε ότι «όταν εμφανίζεται το δίλημμα μεταξύ σκοπιμότητας, δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, εμείς πάντα και σταθερά θα λέμε ότι το δίλημμα δεν πρέπει να τίθεται, διότι εμείς είμαστε ταγμένοι στην υπεράσπιση του κράτους δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων». 
Το μέλος του ΔΣΑ, Παναγιώτης Περάκης, ο οποίος είχε καταθέσει ως μάρτυρας στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση της έκδοσης ή μη των Τούρκων αξιωματικών, υπογράμμισε ότι «η υπόθεση είναι αρκετά σημαντική για μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό». 
«η αίτηση άσκησης ακύρωσης της απόφασης είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, καθώς είναι αδιανόητο να αμφισβητείται. Ακόμη, είναι απαράδεκτο κι αυθαίρετο το ζήτημα της κράτησης. Είναι πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι» συμπλήρωσε ο κ. Περάκης. 
Τέλος, τον λόγο πήρε ο Απόστολος Δοξιάδης εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών, ο οποίος εξαρχής είχε υποστηρίξει του Τούρκους στρατιωτικούς, επισημαίνοντας ότι «Δεν μπορούμε να ακούμε να λέει ο κ. Μουζάλας ότι δεν έχει πεισθεί ότι οι «8» δεν είναι πραξικοπηματίες. Δεν μας ενδιαφέρει. (…) Έχουν πεισθεί τα δικαστήρια» και συμπλήρωσε «η εκ νέου σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού είναι παράνομη».

Καμίνης: Πλήγμα στο κράτος δικαίου η σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού
Ως σοβαρό πλήγμα στο κράτος Δικαίου κρίνει τη σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού, ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.
Με δήλωσή του στη εφημερίδα Καθημερινή, ο κ. Καμίνης αναφέρει: «Η σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού που ζήτησε άσυλο στη χώρα μας, αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στο κράτος δικαίου.
Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να εκδηλώνεται “α λα καρτ”. Αντιθέτως, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οφείλει για την ελληνική πολιτεία να είναι σταθερά αδιαπραγμάτευτη. Αυτό επιτάσσει το “δημόσιο συμφέρον” σε μια ευνομούμενη χώρα. Η  κυβέρνηση όμως επιλέγει μια εκδοχή του δημοσίου συμφέροντος που υπακούει σε λόγους σκοπιμότητας.
Η επιλογή αυτή μας οδηγεί σε δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner