Με προσωρινή διαταγή αναστέλλεται το άσυλο του Τούρκου αξιωματικού

0

Με την προσωρινή διαταγή το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση των δικηγόρων του ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία», αναστάλθηκε η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι (Suleyman Ozkaynakci).
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού. 
Παράλληλα, η προσωρινή διαταγή αναφέρει ότι η διοίκηση (κράτος) θα απέχει από κάθε ενέργεια που στοχεύει στην αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα.
Το Δημόσιο ζήτησε να χορηγηθεί προσωρινή διαταγή που θα «παγώνει» προσωρινά την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικόπτερο με το οποίο διέφυγε μαζί με άλλους επτά στη Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 στη γείτονα χώρα.
Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η σαραντάλεπτη ακρόαση, ενώ το πρωί της Δευτέρας εκδόθηκε η απόφαση από την πρόεδρο του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, Ευγενία Μυλωνοπούλου.
Από πλευρά τους οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υποστήριξαν πως δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο εμπλοκής του Τούρκου στρατιωτικού στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, όπως έχουν αποφανθεί τα ελληνικά δικαστήρια και ο Άρειος Πάγος.
Παράλληλα, επεσήμαναν ότι η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή του. Επισημάνθηκε, δε, ότι η απόφαση χορήγησης ασύλου είναι πλήρως εμπεριστατωμένη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ανατραπεί ενώπιων οποιουδήποτε δικαστηρίου.
Επίσης, προσδιορίστηκε για τις 15 Φεβρουαρίου 2018 η συζήτηση της κυρίας αίτησης που έχει υποβάλει το Ελληνικό Δημόσιο και ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Αναστολών με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον ένα από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Υπενθυμίζεται ότι η αίτηση έγινε κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο αξιωματικό.
Κατόπιν αυτών συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ. ο τούρκος στρατιωτικός, το άσυλο του οποίου ανεστάλη μετά τη σημερινή απόφαση του Εφετείου.
Έτσι μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο τούρκος στρατιωτικός οδηγήθηκε και πάλι στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου, ως διοικητικά κρατούμενος και στη συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Όπως δήλωσε η δικηγόρος του, ο τούρκος αξιωματικός αναμένεται να προσφύγει κατά της απόφασης. 

Τι λένε για την εκ νέου σύλληψη Τόσκας και Αρχηγός ΕΛΑΣ
Πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ έλεγαν ότι το διοικητικό εφετείο αποφάσισε δύο  πράγματα 
Πρώτον την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης της απόφασης της τρίτης ανεξάρτητης αρχής προσφυγών μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση της αίτησης αναστολής που υπέβαλε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής 
Δεύτερον η διοίκηση δηλαδή το κράτος να απέχει από οποιαδήποτε ενέργεια για την αναχώρηση του Τούρκου από την Ελλάδα δηλ την αναγκαστική του απέλαση. 
Οι δυο αποφάσεις αυτές καθιστούν παράνομη την παραμονή του στην Ελλάδα για αυτό το λόγο συνελήφθη με απόφαση της ΕΛΑΣ και εκδόθηκε απόφαση κράτησης από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.    

ΝΔ: Όλα προέκυψαν από επιλογή της κυβέρνησης
«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της ΕΕ. Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της» αναφέρει η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της για τις εξελίξεις στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών.
Η Πειραιώς σημειώνει παράλληλα τα εξής: «Ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Αμέσως μετά η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου έκρινε ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμειξη στο πραξικόπημα που έγινε στην γείτονα. Και με αυτό το σκεπτικό χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώτο εξ αυτών.
Ως εκ τούτου όλες οι εξελίξεις που παρακολουθούμε έκτοτε, γεννώνται από την επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου μη σεβόμενη έτσι τόσο την ανεξαρτησία της επιτροπής, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου».

ΔΗΣΥ: Απαράδεκτες παρασκηνιακές δεσμεύσεις Τσίπρα σε Ερντογάν
Επίθεση στην κυβέρνηση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη δια του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου Υπεύθυνου Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ενημέρωσης.
«Η προσωρινή αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό ήταν συνέπεια των χειρισμών του κ. Μουζάλα και του ίδιου του Πρωθυπουργού”, δήλωσε ο κ.Παπαθεοδώρου, υποστηρίζοντας ότι: “Η κυβέρνηση έχει ανοίξει επικίνδυνα τους ασκούς του Αιόλου στην υπόθεση αυτή,  λόγω των απαράδεκτων παρασκηνιακών δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα στον κ. Ερντογάν.»

Ποτάμι: Εντολοδόχος του Ερντογάν η κυβέρνηση  
Την εκτίμηση ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της διατυπώνει το Ποτάμι επικρίνοντας την κυβέρνηση για το πάγωμα της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου. 
«H κυβέρνηση υιοθετώντας την επιχειρηματολογία της τουρκικής πλευράς, πέτυχε μέσω της αίτησης ακύρωσης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που κατέφυγε στην Ελλάδα. Ο κ. Ερντογάν σίγουρα πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος. Το ταξίδι του απέδωσε. Η ελληνική κυβέρνηση λειτούργησε ως εντολοδόχος του. Πρόκειται για ύψιστη εθνική ντροπή. Πιστεύουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος της όταν γίνει η οριστική κρίση της υπόθεσης» αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΚΚΕ: Ερωτηματικά για τυχόν συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Ερντογάν  
«Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για αναστολή της χορήγησης ασύλου του Τούρκου αξιωματικού, ήταν αυτή που ήθελε τόσο η ελληνική κυβέρνηση, που κατέθεσε τη σχετική αίτηση ακύρωσης, όσο και η κυβέρνηση της Τουρκίας» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την αναστολή της χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.
«Η συγκεκριμένη εξέλιξη δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά για τυχόν μεθοδεύσεις και συμφωνίες της κυβέρνησης με τον Ερντογάν» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Ενωση Κεντρώων: Ακυρώνοντας την παροχή ασύλου δηλώνουμε υποταγή στην Τουρκία 
Η Ελλάδα ακυρώνοντας την παροχή ασύλου στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, δηλώνει ουσιαστικά υποταγή στην Τουρκία. Η εξέλιξη αυτή δεν μας τιμά και προοιωνίζει τον τρόπο που θα λειτουργούμε εφεξής στην εξωτερική μας πολιτική. ΑΝ μάλιστα τελικά παραδώσουμε τους Τούρκους στην Άγκυρα θα είναι για να φεύγουν από την Ελλάδα όσοι έχουν αξιοπρέπεια.

Share.

Comments are closed.