Μαζική φυγή γιατρών στα χρόνια της κρίσης

0

Για περισσότερα από 10 χρόνια, τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, χιλιάδες γιατροί εγκαταλείπουν τη χώρα. Για το φαινόμενο αυτό εμείς είχαμε ασχοληθεί από το Νοέμβρη του 2016 με το άρθρο μας «Συνεχίζουν να μεταναστεύουν οι Έλληνες γιατροί και το 2016» εκτιμώντας ότι το φαινόμενο αυτό θα είχε κάποιο τέλος. Δυστυχώς αυτή η «αιμορραγία» συνεχίζεται και σήμερα.
Μόνο από την Αθήνα έχουν φύγει περισσότεροι από 12.000 γιατροί, στην πλειοψηφία τους έχοντας ολοκληρώσει ειδικότητα.
Η χρόνια αυτή κατάσταση έχει συνέπειες που ακόμη δεν μπορούν να φανούν, λόγω της πληθώρας ιατρικού προσωπικού όπως τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Γενικών Ιατρών, Ευάγγελος Φραγκούλης.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό γιατρών για τον πληθυσμό της, έχει 70.000. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα, πιθανότατα βοηθάει το σύστημα και την ισορροπία του. Αλλά μελλοντικά θα υπάρξει πρόβλημα γιατί φεύγουν οι νέοι γιατροί και το ιατρικό σώμα γηράσκει. Θα συνεχιστεί από τη στιγμή που δεν καταλάβουν στην πολιτεία ότι πρέπει να αποζημιώνουν σωστά το γιατρό και να δώσουν σωστές συνθήκες εργασίες».
Η Γενική Ιατρός, Κυριακή Σονίδου, έφυγε πριν 10 χρόνια από την Ελλάδα για να βρει ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Μιλάει στο euronews για την απόφασή της, τις αιτίες που αναγκάστηκε να ξενιτευτεί και το αν πιστεύει πως κάποια στιγμή θα σταματήσει η μαζική φυγή Ελλήνων ιατρών.


Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των γιατρών που φεύγουν από την Ελλάδα ενώ εταιρείες προσλήψεων πραγματοποιούν συχνά προσκλήσεις για προσλήψεις σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού.

Με πληροφορίες από το euronews

Share.

Comments are closed.