Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος ΔΣΑ: Αυτονόητο χρέος η διαφύλαξη του διεθνούς Δικαίου

0

Παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός σχετικά με την υπόθεση παροχής ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
«Η διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοταξίας αποτελεί αυτονόητο χρέος του δικηγορικού κόσμου, που έχει παρελθόν αγώνων υπέρ των δημοκρατικών κατακτήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.» αναφέρει ο πρόεδρος του ΔΣΑ και υπενθυμίζει την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία «πάγωσε» οριστικά η έκδοση των 8 στην Τουρκία.
Ολόκληρη η δήλωση του Δ. Βερβεσού έχει ως εξής:
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η παροχή διεθνούς προστασίας στους πρόσφυγες είναι αυτονόητες και αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού.
Το ίδιο και ο σεβασμός και η συμμόρφωση προς τις δικαστικές αποφάσεις.
Μετά την άσκηση αίτησης ακύρωσης από το Δημόσιο κατά της απόφασης της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η υπόθεση της παροχής ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς, είναι εκκρεμής ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία και θα τάμει το ζήτημα με δεσμευτικό τρόπο, και οφείλουμε όλοι να μην παρεμβαίνουμε επί εκκρεμών δικαστικώς υποθέσεων.
Ανεξαρτήτως των ανωτέρω το περιεχόμενο των νομικών αιτιάσεων του Δημοσίου δεν έχει καταστεί γνωστό, και επιφυλλασσόμαστε να τοποθετηθούμε επ’ αυτών.
Δύο επισημάνσεις, όμως, είναι αναγκαίες:

  • Πρώτον, ότι το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών έχει επιλυθεί αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο και είναι νομικώς διάφορο εκείνου της υπαγωγής σε καθεστώς διεθνούς προστασίας (χορήγηση ασύλου).
  • Δεύτερον, ότι, όπως έχει πολλαπλώς κριθεί από το ΕΔΔΑ και έχουν κατά καιρούς επισημάνει Δικηγορικοί Σύλλογοι της γείτονος χώρας, η Τουρκία έχει παρελθόν συστηματικών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου σε βάρος διωκόμενων Τούρκων πολιτών, και πλειάδα συναδέλφων Τούρκων δικηγόρων.

Η διαφύλαξη της διεθνούς δικαιοταξίας αποτελεί αυτονόητο χρέος του δικηγορικού κόσμου, που έχει παρελθόν αγώνων υπέρ των δημοκρατικών κατακτήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για το δικηγορικό σώμα, αναπόδραστα, λυδία λίθος των όποιων επιλογών των εμπλεκομένων θεσμικά φορέων είναι αποκλειστικά η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner