Πέντε επεισόδια στον «πόλεμο» μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών

0

Κρατάει χρόνια αυτή η… κόντρα! Να ένας τίτλο, που θα μπορούσε να παρουσιάσει ανάγλυφα τη σχέση της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής Δικαιοσύνης. Πέντε επεισόδια που δείχνουν να μην έχει τέλος
Το Μέγαρο Μαξίμου είναι προφανές ότι προσπάθησε να «ελέγξει» την Δικαιοσύνη, τοποθετώντας ακόμα και την Βασιλική Θάνου σε θέση συμβούλου του πρωθυπουργού αλλά τα αποτελέσματα των δικαστικών αποφάσεων δεν την… ικανοποίησαν.
Ας δούμε τα πέντε επεισόδια μεταξύ κυβέρνησης και ελληνικής δικαιοσύνης:

1ο Επεισόδιο: Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες
Η πρώτη μεγάλη σύγκρουση ήταν τον Οκτώβριο του 2016 όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, καταρρίπτοντας ένα αφήγημα πάνω στο οποίο είχε στηρίξει πολλά η κυβέρνηση. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην ΔΕΘ, δεν έδινε καμία πιθανότητα να βγει αντισυνταγματικός ο συγκεκριμένος νόμος.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣτΕ που τώρα έχει μπει στο στόχαστρο του Σταύρου Κοντονή, είχε ταχθεί υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

2ο Επεισόδιο Η απόφαση για τους ελέγχους φοροδιαφυγής
Η δεύτερη σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 και αφορούσε την απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ οριστικά απαγόρευε, λόγω παραγραφής, τους ελέγχους για φοροδιαφυγή πέραν της πενταετίας. Αυτή η απόφαση ενόχλησε ιδιαίτερα το Μαξίμου γιατί είχε ποντάρει στις «λίστες» που θα την επανέφεραν συνεχώς στην δημοσιότητα. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε, με άλλα λόγια, ότι η παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου είναι πενταετής, ακυρώνοντας παράλληλα τις προσδοκίες της κυβέρνησης για εισροή εισόδων στα δημόσια ταμεία από τις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής.

3ο Επεισόδιο: Η υπόθεση της Ηριάνας
Τη συνέχεια πήρε υπόθεση της αποφυλάκισης της Ηριάνας με τον αρμόδιο υπουργό Σταύρο Κοντονή να κατηγορεί από το βήμα της βουλής την Δικαιοσύνη ότι φέρει «το βάρος της ευθύνης για αυτή την αρνητική απόφαση».

4ο Επεισόδιο 4ο: Η κόντρα Κοντονή – Σακελλαρίου στη Γενική Συνέλευση των Εισαγγελέων
Ο εκνευρισμός που επικρατούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο φανερώθηκε πλήρως στην Γενική Συνέλευση των Εισαγγελέων στις 11 Δεκεμβρίου με όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής εναντίον του προέδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου, κάτι που έκανε τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου να απαντήσει κάνοντας λόγο για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από τον υπουργό».

5ο Επεισόδιο: Η ακύρωση της απόφασης για το πόθεν έσχες
Σαν αν μην έφτανα αυτά. τέσσερις ημέρες μετά, το ΣτΕ, μετά από προσφυγή δικαστικών, προχώρησε σε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει την υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες μη νόμιμη ως προς όλους τους δικαιούχους.
 «Είναι δυνατόν ο κρίνων να είναι και ο κρινόμενος;» αναρωτήθηκε, απαντώντας, ο κ. Κοντονής, μιλώντας για πρόβλημα θεσμικής φύσεως. «Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής τάξεως να προσφεύγουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας στο ΣτΕ για υπόθεση που αφορά τους ίδιους» είπε, μεταξύ άλλων.

Και η συνέχεια των… επεισοδίων αναμένεται να συνεχιστεί και το νέο έτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Share.

Comments are closed.