Der Spiegel: Το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρθηκε από την κρίση του 2010

Το Spiegel Online δημοσιεύει ένα αφιέρωμα για την κρίση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη σημειώνοντας ότι «σε ολόκληρη την Ευρώπη σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μάχονται για την πολιτική επιβίωση. Μια από τις παλαιότερες πολιτικές ιδεολογίες βρίσκεται σε κρίση».
Το γερμανικό περιοδικό φιλοξενεί στην ιστοσελίδα του ξεχωριστό άρθρο του δημοσιογράφου Giorgos Christides για την κατάρρευση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, το οποίο από κυρίαρχη πολιτική δύναμη τέθηκε στο πολιτικό περιθώριο. Ο τίτλος του άρθρου είναι: «Το ΠΑΣΟΚ συμπαρασύρθηκε από την κρίση – Griechenlands Sozialdemokraten Pasok Von der Finanzkrise mitgerissen».
Το Spiegel Online επισημαίνει ότι «η πτώση του σοσιαλιστικού κόμματος ήταν τόσο εντυπωσιακή, που έγινε συνώνυμη της κρίσης των κεντροαριστερών κομμάτων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γίνεται μάλιστα λόγος για “πασοκοποίηση“, όταν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κινδυνεύουν να εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη.
Παντού στην Ευρώπη τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα αντιμετωπίζουν προβλήματα, επειδή τα όρια μεταξύ αριστεράς και δεξιάς γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, αλλά και επειδή τα λεγόμενα αντικαθεστωτικά κόμματα ή κόμματα διαμαρτυρίας, απομυζούν τους ψηφοφόρους τους. Στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ η κατάρρευση επιταχύνθηκε το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του Γ. Παπανδρέου.».
Συνεχίζοντας αναφέρει: «Τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που ζήτησαν οι δανειστές σε αντάλλαγμα της βοήθειά τους, κόστισαν πάρα πολύ στο ΠΑΣΟΚ, διότι τα κατώτερα και μεσαία στρώματα, τα συνδικάτα, οι φτωχοί αγρότες και οι υπάλληλοι στράφηκαν εναντίον του.
Αν και ΝΔ ήταν συνυπεύθυνη για την οικονομική κατάσταση, κύριος ένοχος της χρεοκοπίας κρίθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Η αξιοπιστία του, ως η μόνη εναλλακτική λύση στα δεξιά κόμματα εξαφανίστηκε εντελώς, όταν το ΠΑΣΟΚ συμμάχησε με τη ΝΔ με αποτέλεσμα στις εκλογές του 2015, το ΠΑΣΟΚ να καταρρεύσει εντελώς παίρνοντας μόνο το 4,68% των ψήφων
Πιο κάτω αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες, που εκείνη την εποχή ελπίζοντας ότι θα ξεπεράσουν σχετικά ανώδυνα την κρίση, βρήκαν έναν νέο φορέα ελπίδας: τον Αλέξη Τσίπρα, αυτόν τον νεαρό χαρισματικό ηγέτη του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑΗ εκλογική επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ, φυσικά, αντανακλούσε την παρακμή του ΠΑΣΟΚ. Έκτοτε, το κίνημα αγωνίζεται για την επιβίωσή του.
Η νυν πρόεδρος Φώφη Γεννηματά δεν κατάφερε να δώσει νέα πνοή στο κόμμα. Ελπίδα όμως υπάρχει. Από κοινού με πολιτικούς από το κόμμα “Το Ποτάμι” και άλλα μικρότερα κεντροαριστερά κομμάτα, το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα νέο πολιτικό σχηματισμό: το “Κίνημα Αλλαγής“. Έχει επομένως πολιτικά μέλλον το ΠΑΣΟΚ ή ό,τι απέμεινε από αυτό; Θα το δείξουν οι εκλογές το 2019. Για το ΠΑΣΟΚ ακόμα και ένα ποσοστό πάνω από το 10% θα αποτελούσε επιτυχία. Ελάχιστοι ωστόσο πιστεύουν ότι οι Σοσιαλιστές θα ξαναζήσουν τις λαμπρές στιγμής του παρελθόντος».

 Διαβάστε το πλήρες άρθρο του δημοσιογράφου Giorgos Christides του γερμανικού περιοδικού Spiegel Online με τίτλο «Griechenlands Sozialdemokraten Pasok Von der Finanzkrise mitgerissen», στα γερμανικά, πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

17 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

17 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

17 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

23 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

1 ημέρα ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago