Σύλλογος ΠΕ «Η ΑΘΗΝΑ»: Γονείς στοχοποιούν και στιγματίζουν δασκάλους προκαλώντας κλίμα φόβου και ανασφάλειας

0

Μια πολύ σοβαρή καταγγελία έκανε ο Σύλλογος ΠΕ «Η ΑΘΗΝΑ», σύμφωνα με την οποία καταγγέλλεται έξαρση του κλίματος επιθέσεων, καταγγελιών και στοχοποίησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Σύλλογος ΠΕ «Η ΑΘΗΝΑ»
«To ΔΣ του συλλόγου Αθηνά στην πρώτη συνεδρίαση της νέας συνδικαλιστικής χρονιάς, συζήτησε διεξοδικά και κατέληξε ομόφωνα για το μέγα θέμα της ραγδαίας έξαρσης του κλίματος επιθέσεων, καταγγελιών, στοχοποίησης συναδέλφων και σχολικών μονάδων από γονείς.
Πολλές απ’ αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν σχολεία του συλλόγου μας, τείνουν να πάρουν χαρακτηριστικά βεντάλιας επιθέσεων με κοινό στόχο: Την ενοχοποίηση, τον στιγματισμό και τη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών για όλες τις ανεπάρκειες, τα μορφωτικά ελλείμματα και τα αδιέξοδα που γεννά η πολιτική περικοπών κι εγκατάλειψης του δημόσιου σχολείου από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας.
Γονείς εισβάλλουν στον προαύλιο χώρο, προπηλακίζουν, χειροδικούν και εξυβρίζουν συναδέλφους…. Κάνουν καταγγελίες με υποδείξεις και σχόλια για τις ενδυματολογικές επιλογές των εκπαιδευτικών… Ζητούν να τους παραδοθούν οι «φάκελοι αξιολόγησης» συναδέλφων… Ζητούν τη βαριά τιμωρία εκπαιδευτικών, την «κεφαλή τους επί πίνακι», για προβλήματα όπως αυτά που γεννούν οι περικοπές των ωρών για Παράλληλη Στήριξη των μαθητών,  η ανεπαρκής κάλυψη όλων των  Τάξεων Υποδοχής και των Τμημάτων Ένταξης, η συνεχιζόμενη «λογιστική ωρών» του σχολείου Φίλη-Γαβρόγλου…. Αξιώνουν, καταγγέλλοντας τους εκπαιδευτικούς με σκοπό τον πειθαναγκασμό τους, την αλλαγή των όρων υποδοχής και ασφάλειας των μαθητών στο σχολείο…. Ο κατάλογος είναι μακρύς και ντροπιαστικός!
Την ίδια στιγμή, σε ένα περιβάλλον ακραίων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, παρατηρούνται, εντός των σχολικών χώρων ή ακόμα και στους  εξωτερικούς χώρους σχολικών μονάδων, φασιστικά-ναζιστικά σύμβολα, ξενοφοβική και ρατσιστική  φρασεολογία.
Επί όλων αυτών, κι ενώ οι σχολικές μονάδες αναστατώνονται, συνάδελφοι απαξιώνονται στα μάτια των μαθητών τους και  το παιδαγωγικό κλίμα δυναμιτίζεται, οι εκπαιδευτικοί σύρονται σε απολογίες εν είδει «έγγραφων παροχών απόψεων» επί ανυπόστατων αιτιάσεων και  καταγγελιών.
To λέμε καθαρά: Βολεύει τους κυβερνώντες το κλίμα στοχοποίησης των εκπαιδευτικών. Γι αυτό το ανέχονται και ενίοτε το ενθαρρύνουν, ώστε έτσι να συσκοτίσουν τις μεγάλες ευθύνες τους για τα αποτελέσματα μιας αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που αποδομεί το δημόσιο σχολείο, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα και  τις ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.
Το Δ.Σ του συλλόγου Αθηνά, εκπροσωπώντας  όλους τους μάχιμους εκπαιδευτικούς των πάνω από εκατό σχολικών μονάδων της ευρύτερης περιοχής μας και εκφράζοντας την δικαιολογημένη αγανάκτησή τους για την κατάσταση που βιώνουμε ως εκπαιδευτική κοινότητα, δηλώνει ότι αυτό το κλίμα που ποινικοποιεί τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών και θίγει την αξιοπρέπειά τους, που αφυδατώνει τη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων και φέρνει τις χειροδικίες, τις απειλές, τις ανοίκειες επιθέσεις κατά συναδέλφων, τα «καρφώματα»,  τις ανοιχτές γραμμές καταγγελιών, το φόβο και τα «πειθαρχικά» στην πρώτη γραμμή δεν θα αφήσουμε να εδραιωθεί, δεν θα αφήσουμε να περάσει!
Eίναι μια μάχη σκληρή, απέναντι σε περιπτώσεις και φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του κοινωνικού εκφασισμού που δηλώνουμε πως θα τον πολεμήσουμε αποφασιστικά μέσα κι έξω από τα σχολειά μας!
Τέτοια φαινόμενα τα αντιλαμβανόμαστε ως «επίθεση απέναντι σε όλους τους εκπαιδευτικούς, που με αξιοπρέπεια και κόπο στηρίζουν τους μαθητές τους και το δημόσιο σχολείο». Η εκπαιδευτική κοινότητα, που δεν στέκεται αλληλέγγυα, δεν στηρίζει και δεν υπερασπίζεται πρόδηλες παραβατικές συμπεριφορές συναδέλφων, έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπίζει με όλη της τη δύναμη κάθε σχολική μονάδα και κάθε εκπαιδευτικό που στοχοποιείται άδικα και με αλλότρια κίνητρα. Η αλληλεγγύη και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι το πιο μεγάλο όπλο στη μάχη για να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο και τη μόρφωση των παιδιών μας, απέναντι στην απαξία για το έργο και την προσφορά μας και την ποινικοποίηση του παιδαγωγικού μας ρόλου.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους, σε όλες τις σχολικές μονάδες να υπερασπίσουν τη συλλογική μας αξιοπρέπεια και να εκδηλώσουν την απόλυτη αλληλεγγύη τους σε κάθε συνάδελφο που στοχοποιείται. Θέλουμε να γίνει κατανοητό από όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς και Διοίκηση, πως ο Σύλλογος Αθηνά, ως ο συλλογικός φορέας των εκπαιδευτικών στα σχολεία της περιοχής, δε θα αφήσει κανένα συνάδελφο μόνο και ανυπεράσπιστο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα! Γι αυτό καλούμε όλα τα σχολεία να προβαίνουν άμεσα στην πλήρη ενημέρωση του Συλλόγου, για να εξασφαλίζεται η συλλογική μας απάντηση, η πλήρης κάλυψη, η υποστήριξη, η αρωγή, η συνδρομή σε όλους  και όλες!
Kαλούμε τη Διοίκηση, τον Διευθυντή Εκπαίδευσης της Α’ Διεύθυνσης Π.Ε. Αθήνας και τους Σχολικούς Συμβούλους που εμπλέκονται στις περιπτώσεις «διερεύνησης» όλων αυτών των απαράδεκτων καταγγελιών κατά συναδέλφων, να μην εδραιώσουν με τη στάση τους λογικές  ενθάρρυνσης  και « ευήκοων ώτων »  απέναντι στον κοινωνικό κανιβαλισμό που αποπνέουν αυτά τα φαινόμενα. Κανένας συμψηφισμός δεν θα γίνει από μας αποδεκτός, καμιά ευθύνη της Πολιτείας και των οργάνων της δεν θα επιτρέψουμε να φορτωθεί στους συναδέλφους και να τους στιγματίσει ούτε και κατ’ ελάχιστο! Τους καλούμε να αποπέμψουν τις καταγγελίες ως ανυπόστατες!
Σε ό, τι αφορά τους γονείς, ως σύλλογος Αθηνά, πάντα θεωρούμε ότι η συνεργασία μας, στα πλαίσια των διακριτών μας ρόλων, είναι χρήσιμη και σπουδαία. Δεν καλούμε κανέναν φορέα του γονεϊκού κινήματος να απολογηθεί για συμπεριφορές γονέων που στοχοποιούν εκπαιδευτικούς, τους θίγουν, τους προσβάλλουν και τους απαξιώνουν με διάφορους τρόπους. Τους καλούμε όμως να απομονώσουν τέτοιες συμπεριφορές, γιατί προσβάλλουν όλη τη σχολική κοινότητα, δυναμιτίζουν το παιδαγωγικό κλίμα στα σχολεία και τελικά στρέφονται κατά των μαθητών μας. 
Ο σύλλογος Αθηνά δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας, που στηρίζουν το δημόσιο σχολείο σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες, να σπάσουν- και θα σπάσουν – το κλίμα φόβου και ανασφάλειας από άδικες επιθέσεις, από όπου και αν προέρχονται, από όπου κι αν ενθαρρύνονται

Share.

Comments are closed.