Διακομματικό παρών στην παρουσίαση του βιβλίου «Δρόμοι Αριστεροί» του Σπύρου Λυκούδη

0

Με κεντρικούς ομιλητές την Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελος Βενιζέλος και τον Δημήτρη Τσιόδρα και παρόντες τη Φώφη Γεννηματά τον Αντώνη Σαμαρά, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Μπαλάφα και άλλα πολιτικά στελέχη έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Λυκούδη με τίτλο «Δρόμοι Αριστεροί -Διαψεύσεις Προσδοκίες» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίνδικτος.
Ο Καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης  σημείωσε, μεταξύ άλλων,  ότι ο Σπύρος Λυκούδης μιλά στο βιβλίο του για τον αριστερόστροφο λαϊκισμό και την διαφορά της λαϊκής αριστεράς απέναντι στην λαϊκιστική αριστερά. Στέκεται απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και αρνείται την συνέχεια της ανανεωτικής αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα τεκμηριώνει σταθερά και με δυνατά  επιχειρήματά του την ασυνέχειά του.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε την τοποθέτησή του επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξε ο Σπύρος Λυκούδης για να μη διαλυθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές το 2015
Στην πορείας της συζήτησης εξέφρασε και την προσωπική του πικρία που επέλεξε να ενταχθεί στο το Ποτάμι και όχι τη δημοκρατική παράταξη. «Δε θα κάνω κάποιο σχόλιο για αυτό», είπε χαρακτηριστικά και έφθασε στη συμμετοχή του Σπύρου Λυκούδη στο εγχείρημα του νέου φορέα.
Σχετικά με το Κίνημα Αλλαγής τόνισε ότι υπάρχουν θετικοί οιωνοί και προοπτικές. Ως μοναδικό εμπόδιο ανέφερε μόνο τη στάση της κοινωνίας που είναι ουσιαστικά απέναντι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση.  
Ως προτεραιότητα έθεσε τη συγκρότηση πλειοψηφίας για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020 και συνέχισε λέγοντας ότι την ίδια ώρα η κυβέρνηση κάνει… delivery των απαιτήσεων των δανειστών, γιατί την εξυπηρετεί να οικοδομήσει το δικό της αφήγημα με παροχές αναδιανομής της μιζέριας.
Το καθήκον την προοδευτικής παράταξης είναι να αποκτήσει την ιδεολογική ηγεμονία, τόνισε και αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γερμανία, όπου και ο… Αλέξης Τσίπρας είναι υπέρ της συμμετοχής Σουλτς στην κυβέρνηση για να στηρίξει την Ανγκέλα Μέρκελ!
Η Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι ο Σπύρος Λυκούδης «ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες στο γάλα από τους παλαιούς τους συντρόφους του γιατί υπερασπίζεται τις ιδέες του και σήμερα και πάντα» και πρόσθεσε ότι έχει φύγει από τις βεβαιότητες της Αριστεράς και γι’ αυτό ξεχωρίζει μέσα και έξω από την βουλή. «Οι καμπάνες που βαρούσε ο Σπ. Λυκούδης  ήταν σωστές και για τη ΔΗΜΑΡ και για τον ενιαίο φορέα και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σήμερα» και υπενθύμισε τους τη μάχη που έδωσε ώστε να μαζευτεί ο μαγικός αριθμός των βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες.
Επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη αντί της ηγεμονίας προέταξε τον στόχο της προγραμματικής σύνθεσης και στάθηκε στην ανάγκη μιας σύγχρονης αριστεράς σε ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή της φιλελεύθερης παράταξης. 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναπόσπαστο μέρος του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μία κίβδηλη αριστερά».
Κι έκλεισε λέγοντας ότι είναι σημαντικό να έχεις έναν φίλο που προβλέπει το μέλλον, αναφερόμενη στην επιμονή του Σπύρου Λυκούδη για την ανασυγκρότηση του χώρου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Ο Σπύρος Λυκούδης με τη σειρά του αμφισβήτησε την έξοδο από την κρίση λέγοντας ότι μπορεί να την βλέπει η κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται στον ορίζοντα, γι’ αυτό είπε ότι χρειάζεται να συγκροτηθεί ο νέος φορέας.
Tέλος είπε με έμφαση: «Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο με ύβρεις και έντονες πολιτικές πιέσεις κατάφερα, σε ισορροπία με την συνείδησή μου να ψηφίσω Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να είμαι περήφανος για αυτό».
Η παρουσίαση έγινε στο ξενοδοχείο Royal Olympic, και παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος  της Αθήνας Γιώργος Καμίνης, οι βουλευτές Γιώργος ΜαυρωτάςΓρ. Ψαριανός, Θ. Παπαθεοδώρου, Α. Λοβέρδος, Χ. Θεοχάρης, ο Κ. Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Μάριος Γεωργιάδης.
Καθώς και οι , Γιάννης Πανούσης, Λίνα Μενδώνη, Μιλένα Αποστολάκη, Μάκης Παπούλιας, Βασ. Μαρκής, Παν. Καρκατσούλης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Πάνος Τσακλόγλου, Μπάμπης Τσέρτος, Αθήνα Δρέττα, Πάσχος Μανδραβέλης, Νίκος Διακουλάκης, Μίλτος Κύρκος, Π. Διαμαντάκου, Θανάσης Διαμαντόπουλος, Γιώργος Σωτηρέλης, Νέλη Παπαχελά, Τέλης Σαμαντάς, Λενιώ Μυριβήλη, ο Γρηγόρης Φελώνης και πολλοί άλλοι.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.