Εγκρίθηκε με 153 ψήφους ο προϋπολογισμός του 2018

0

Εγκρίθηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής αργά το βράδυ της Τρίτης ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018.
Υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.
Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και οι υπόλοιποι παρόντες ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε
«Τραβήξατε και την κ. Μεγαλοοικονόμου, καλό είναι αυτό;», ρώτησε τον κ. Τσίπρα δημοσιογράφος αναφερόμενος στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού, από την ανεξάρτητη βουλευτή
«Καλό είναι, κακό είναι»; απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε».

Τι είχε είπε ο Τσίπρας
Νωρίτερα, κατά την ομιλία του είχε τονίσει ότι είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
«Το τέλος των μνημονίων δεν είναι λόγια προπαγάνδας και εσωτερικής κατανάλωσης, όπως αυτά που λέγατε εσείς, αλλά πραγματικότητα για τους διεθνείς αναλυτές και τους οίκους αξιολόγησης», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Παράλληλα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην ΝΔ.

Η απάντηση από τον Μητσοτάκη
Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε «ψεύτη και χωρίς καμία ιδεολογία», εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παράλληλα στην ομιλία του στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τα επιχειρήματά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018.  

Κουτσούμπας: Κάθε κυβέρνηση που περικόπτει δικαιώματα δίνει επιδόματα φτωχοκομείου 
Ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβερνητική πολιτική ήταν ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην διάρκεια της ομιλίας του επί του προϋπολογισμού του 2018. «Τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται συνεχώς. Αν συνεχίσουμε έτσι δεν υπάρχει κανένα φως στο τούνελ» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη πολιτική απατεωνιά» τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι τον ερχόμενο Αύγουστο η χώρα θα ολοκληρώσει το οικονομικό πρόγραμμα και θα βγει από το μνημόνιο. «Η δημοσιονομική εποπτεία είναι διαρκής και δεν θα τελειώσει ποτέ» υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σταματήστε κ. Τσίπρα να κοροϊδεύτε τον ελληνικό λαό». 

Γεννηματά: Για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια πρέπει να φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ»
Σε υψηλούς τόνους η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που προτείνει με τον προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει ο κ. Τσίπρας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση . «Για να γυρίσει η Ελπίδα και η αισιοδοξία στους Έλληνες πολίτες, να πάψουν οι λέξεις “οργή-αγανάκτηση-ντροπή” να κυριαρχούν στα αισθήματά τους!
Αυτό προσδιορίζει και οριοθετεί την ευθύνη και την υποχρέωση συνολικά του πολιτικού συστήματος και ιδιαίτερα των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.
Να επιδιώξουμε με ειλικρίνεια την Εθνική Συνεννόηση.
Η Εθνική Συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ′ ανάγκη με Κυβερνητικές Συνεργασίες. Τις υπερβαίνει.» είπε μεταξύ των άλλων

Λεβέντης: Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενους  
Μια ομιλία εφ΄ όλης της ύλης έκανε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατά τη  συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην οποία ουσιαστικά έι ότι και αυτός ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενου.

Θεοδωράκης: Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο στη μεσαία τάξη
Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Καμμένος: Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος ομαλότητας που συζητείται τα τελευταία χρόνια.
«Ο προϋπολογισμός της Άμυνας θα πρέπει να είναι ένα πεδίο συνεννόησης και συναίνεσης και όχι πεδίο αντιπαράθεσης» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Κάμμενος στην ομιλία του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018, τονίζοντας ότι «αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο πρώτος ομαλότητας που συζητείται τα τελευταία χρόνια στη Βουλή».

Share.

Comments are closed.