Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Αντιεξουσιαστές εξεδίωξαν προσωπικό και φοιτητές κι έκανα κατάληψη

0

Ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στο κεντρικό κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και έδιωξε από τις αίθουσες διδασκαλίας και τα εργαστήρια, φοιτητές και προσωπικό, ενώ κατέλαβε το κτήριο
Πιο συγκεκριμένα ομάδα των αντιεξουσιαστών που αυτοαποκαλούνται «Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο ΑΣΟΕΕ» προχώρησε σε κατάληψη του Ιδρύματος, ώστε να μην εκδοθούν στην Ιταλία πέντε Έλληνες φοιτητές που κατηγορούνται για την πρόκληση επεισοδίων στο Μιλάνο τον Νοέμβριο του 2015 για τους οποίους και υπάρχει σχετικό αίτημα από τη γειτονική χώρα. Τέλος οι καταληψίες έδιωξαν όλους τους εργαζόμενους από το ίδρυμα, το οποίο και ουσιαστικά είναι πλέον κλειστό και καμία υπηρεσία του δεν λειτουργεί.
Η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει  ανησυχητική και επικίνδυνη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ίδρυμα.
Παράλληλα η Σύγκλητος του ΟΠΑ σημειώνει πως:

  1. Η κατάληψη αυτή έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.
  2. Τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου, αναβάλλονται οι προγραμματισμένες ακαδημαϊκές δραστηριότητες με σημαντικό κόστος για τους συμμετέχοντες, και παρεμποδίζεται η διεκπεραίωση διοικητικών και τεχνικών εργασιών που η μη ολοκλήρωση τους εντός του έτους 2017 θα επιφέρει ζημίες και βλάβη τόσο σε άτομα όσο και στο Ίδρυμα.
  3. Το μεγαλύτερο κόστος, όμως, από την κατάληψη αυτή είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου, η ακύρωση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, η εμπέδωση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στη πανεπιστημιακή κοινότητα, και η αποθάρρυνση φοιτητών και προσωπικού να αφιερωθούν στο πανεπιστημιακό τους έργο, στη μάθηση και στη δημιουργία.

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι “αποτελεί υποχρέωσή της να υπερασπιστεί την ακαδημαϊκή ελευθερία, την ομαλή ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, το δικαίωμα των 12.000 μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου να έχουν ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στους χώρους του, καθώς επίσης και να προστατεύσει το κύρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών”.
Για τους λόγους αυτούς η Σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου:
ΠΡΩΤΟΝ:  Καλεί τους καταληψίες να αποχωρήσουν και να παραδώσουν το κτήριο στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος,
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Ζητά από την Πολιτεία να διασφαλίσει μόνιμες συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου,
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζει η Σύγκλητος στην ανακοίνωσή της, αποτελεί επένδυση της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία εκατό χρόνια και είναι καθήκον όλων η προστασία και η λειτουργία του σε καθεστώς ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ακαδημαϊκών αξιών.
Η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

Share.

Comments are closed.