Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς: Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – Η Νέα Τουρκία και εμείς

0

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 19.00, στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά (Α. Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι) θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του πρέσβη Αλέξανδρου Π. Μαλλιά με τίτλο «Στον αστερισμό του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Η Νέα Τουρκία και εμείς»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • ο δημοσιογράφος Πέτρος Ευθυμίου και
  • ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Παντείου Πανεπιστημίου Νικόλαος Παπαναστασόπουλος

Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο βιβλίο του ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρώην πρέσβης στην Ουάσινγκτον, εξετάζει τις σχέσεις της Ελλάδος με την Νέα Τουρκία καταγράφοντας την μεταβολή των όρων ισορροπίας, καθώς και την πρόσθετη απειλή που συνιστά ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του ηγεμόνα της.

Προτείνει την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό του Δόγματος Εθνικής Ασφάλειας. Δίνει έμφαση στην πειστικότητα της απειλής της αποτροπής και του “ισχυρού ανταποδοτικού πλήγματος“. Υπογραμμίζει την σημασία της ενότητας και συνεννόησης του πολιτικού κόσμου για την ενίσχυση του ηθικού μιας “αυτοαπαξιωμένης και αυτοταπεινωμένης χώρας“.
Ανατρέχοντας στην εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή έναντι των ΗΠΑ και της Τουρκίας κατά την κρίσιμη χρονιά του 1976, προτείνει την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση από την Ελλάδα των διαπραγματευτικών δυνατοτήτων που της παρέχει η Σούδα. Αναλύει το Δόγμα Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και τις συνέπειές του στην περιοχή μας.
Σημειώνει τον περιορισμό της σημασίας των διεθνών οργανισμών και ειδικότερα του ΟΗΕ στην λύση των διεθνών συγκρούσεων, την αμφισημία του ΝΑΤΟ και την απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παραγόντων που επιβάλλουν και την ρεαλιστική αναθεώρηση των βασικών αξόνων της Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συνολική και συνεκτική πρόταση για την αντιμετώπιση της εξ Ανατολών απειλής

Share.

Comments are closed.