Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για το eurogroup- Η άποψή τους για την Ελλάδα

0

Τον Ιανουάριο του 2018 και μετά από πέντε χρόνια στο «τιμόνι» του eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποχωρεί. Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του είναι:

  • ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία,
  • ο Πέτερ Καζιμίρ από την Σλοβακία
  • η Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα από τη Λεττονία
  • και ο Πιέρ Γκραμένια από το Λουξεμβούργο

Απ’ αυτούς Σεντένο και Καζιμίρ ανήκουν σε σοσιαλιστικά κόμματα, η Ράιζνιτσε-Οζόλα στους Πράσινους, ενώ ο Γκραμένια είναι Φιλελεύθερος.

Οι απόψεις των τεσσάρων υποψηφίων για την Ελλάδα

Μάριο Σεντένο: «Η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της»
«Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει στο eurogroup. Θα είναι ένα μακρύ ταξίδι, αλλά θα είναι επιτυχημένο» δήλωνε μετά το eurogroup του Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.
Ο Μάριο Σεντένο θεωρεί ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι ένα πολύ καλό σημάδι για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος. 
Επίσης, έχει παρατρύνει την Ευρωζώνη να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ακόμα και χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πέτερ Καζιμίρ: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους»
Οπαδός της δημοσιονομικής πειθαρχίας και από τους πιο στενούς συμμάχους του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Πέτερ Καζιμίρ είναι ίσως ο πιο γνωστός από τους υποψηφίους στην Ελλάδα και αυτό για τις σκληρές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς για την χώρα. 
Το αποκορύφωμα ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας ξεκαθάριζε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να «πληρώσει» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
«Σε ότι αφορά στους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και φυσικά είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας. Αλλά δεν έχω πρόθεση να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για τη συμμετοχή τους, να δώσω “πράσινο φως” για απομείωση χρέους, την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται» είχε γράψει στο twitter. 

Πιέρ Γκραμένια: Ξεχάστε το “κούρεμα”
Αν και της φιλελεύθερης παράταξης, ο Πιέρ Γκραμένια έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην Ελλάδα 
«Η Ευρώπη έχει επιλύθει αρκετά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Η κρίση στην Ελλάδα δεν έχει τελειώσει.. , αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ» δήλωσε στις αρχές του 2017. «Η Ελλάδα ήταν ένα πολύ καλό παράδειγμα πολύ υψηλών κινδύνων, αλλά τώρα αυτοί οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί»
Ήταν κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός Grexit, την κρίσιμη περίοδο των διαπραγματεύσεων του 2015.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε το Grexit. Πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που θα εξυπηρετεί όλες τις πλευρές» είχε δηλώσει στο CNBC.
Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμποδίζει να είναι, επίσης, κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
Στηρίζει, πάντως, την προοπτική επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής και την απόφαση για περιόδους χάριτος, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. 

Τι ψηφίζει η Ελλάδα
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στηρίζειτην υποψηφιότητά του Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι «το παράδειγμα της Πορτογαλίας, μιας χώρας που όχι μόνο βγήκε από τα μνημόνια αλλά και εφάρμοσε κοινωνικές πολιτικές, δείχνει τον δρόμο και για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

Ποιός είναι το φαβορί;
Φαβορί θεωρείται ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος έχει πιστωθεί τη ραγδαία βελτίωση των δημοσιονομικών της Πορτογαλίας και έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των χωρών του Νότου, ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τον είχε αποκαλέσει «”Ρονάλντο” των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών».
Ο Πέτερ Καζιμίρ εμφανίζεται με αυξημένες πιθανότητες, κυρίως λόγω Σλοβακίας και των χωρών της «Ανατολικής Ευρώπης». Πάντως ο Καζιμίρ δεν έχει πολλούς φίλους στο eurogroup, ενώ συνάδελφοί του έχουν εκφράσει προβληματισμό για τις όχι ιδιαίτερα διπλωματικές δηλώσεις του και είναι δυσαρεστημένοι γιατί θεώρησαν ότι η υποψηφιότητά του διασπά το «σοσιαλιστικό μπλοκ». 
Ο Πιέρ Γκραμένια θα είχε περισσότερες πιθανότητες, αν δεν ήταν από το Λουξεμβούργο. Με την χώρα να κατέχει ήδη μία πολύ υψηλή θέση (με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) θεωρείται απίθανο να της δοθεί και δεύτερη.
Η Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα αφ’ ενός μεν δεν είναι γνωστή για το έργο της, αφ’ ετέρου έχει το πρόβλημα ότι είναι που έγινε γνωστή για τις δηλώσεις της κατά του ευρώ και μπορεί να άλλαξε στην πορεία θέση, ωστόσο την ακολουθεί σκεπτικισμός.  

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner