20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά κι Εφήβους

0

Είκοσι χρόνια παιδικό κι εφηβικό σινεμά γιορτάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά κι Εφήβους που ξεκίνησε το Σάββατο2 Δεκεμβρίου στην πόλη του Πύργου.
Μια από τις μεγαλύτερες παιδικές και νεανικές γιορτές της χώρας, το μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους κλείνει τα 20 του χρόνια διατηρώντας, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του, άσβεστη την παιδικότητά του. Σε πείσμα των δυσκολιών που κατά καιρούς αντιμετώπισε, κατάφερε να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του με την διοργανωτική επιμέλεια των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλο.
Η φετινή επετειακή διοργάνωση ξεκινησε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο (έδρα και κέντρο των κύριων εκδηλώσεων του φεστιβάλ) και εξαπλώθηκε σε άλλες 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι και Γαστούνη) καθώς και σε δεκάδες χωριά. Ταυτόχρονα, μια σειρά από κινηματογραφικά εργαστήρια θα τους δώσουν την ευκαιρία να γυρίσουν τις δικές τους ταινίες, αξιοποιώντας δημιουργικά τα tablet και τα κινητά τους.

Τα διαγωνιστικά τμήματα
Εξήντα εννέα ταινίες (21 μεγάλου μήκους και 48 μικρού και μεσαίου μήκους) διαγωνίζονται στο φετινό Φεστιβάλ από 47 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (13), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (16), Μικρού Μήκους Animation (20) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (20).
Από πέρυσι, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), το οποίο έχει ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή (καθώς και πολυμελή παιδική κριτική επιτροπή), φιλοξενείται στην Αμαλιάδα, πράγμα που σημαίνει πως το Φεστιβάλ Ολυμπίας ουσιαστικά απαρτίζεται πλέον από τρία φεστιβάλ:

  • Το φεστιβάλ στον Πύργο, που φιλοξενεί τα διαγωνιστικά τμήματα μυθοπλασίας και animation,
  • την γιορτή του ντοκιμαντέρ στην Αμαλιάδα και
  • την Camera Zizanio, που παρουσιάζει ταινίες εκατοντάδων παιδιών από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο (κυρίως την Ευρώπη).

17η Camera Zizanio
Στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 238 ταινίες που έχουν δημιουργήσει μαθητές σχολείων από 40 χώρες, μια επιλογή που έγινε από ένα σύνολο πλέον των 1.800 ταινιών (!) που υποβλήθηκαν φέτος στην Camera Zizanio. Στο ελληνικό τμήμα θα προβληθούν 123 ταινίες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και οι οποίες κατανέμονται ηλικιακά, 38 για την κατηγορία Α (έως 12 ετών), 44 για την κατηγορία Β (13-16 ετών) και 30 για την κατηγορία Γ (17-20 ετών).
Παράλληλα θα παρουσιαστούν 96 ταινίες από την Ευρώπη και 19 ταινίες από τον υπόλοιπο κόσμο.
Το πρόγραμμα της Camera Zizanio περιλαμβάνει ακόμα και ταινίες από παιδιά νηπιαγωγείων, αλλά και άλλες που έγιναν εξ ολοκλήρου από 10χρονα παιδιά (χωρίς καμία βοήθεια ενήλικα).

Αφιερώματα
Από τα μη διαγωνιστικά προγράμματα του φετινού Φεστιβάλ, ξεχωρίζουν τα εξής αφιερώματα:

  • Ο Δρόμος για τον δεύτερο ήλιο. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Θα προβληθούν ταινίες (μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ) που καταπιάνονται με ζητήματα παιδείας, διδασκαλίας και μάθησης
  • Focus στον Γερμανικό Κινηματογράφο. Αφιέρωμα σε συνεργασία με το σημαντικό φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου Σνίκελ. Θα προβληθούν γερμανικές ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους.
  • Θα πραγματοποιηθούν επίσης τα αφιερώματα: «Μικρές ταινίες, μεγάλα όνειρα» (μια επιλογή ταινιών που έχουν διακριθεί στο φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια) και οι δημοφιλείς ενότητες «Zoom in European Children’s Film» και «Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκο animation».
  • Θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό για τις ταινίες «Σάνα η μουσική του Λύκου», «Φιν η μαγεία της μουσικής», «Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης» αλλά και για την ταινία μικρού μήκους «Τραγούδα!» που απέσπασε το φετινό Όσκαρ μικρού μήκους.
Share.

Comments are closed.