Καταργείται η έκπτωση 50% εντός 10ημέρου για τα πρόστιμα του ΚΟΚ

0

Μια ακόμη αλλαγή γύρω από τα διοικητικά πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) θα προστεθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των μεταφορών από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη. Η έκπτωση κατά 50% στο ποσό του προστίμου για την καταβολή εντός 10 ημερολογιακών ημερών καταργείται. Δεδομένου ότι, όπως ο ίδιος είχε ενημερώσει, τα διοικητικά πρόστιμα θα μειωθούν ενιαία κατά 40%, αλλά θα έχουν προσαύξηση ανάλογα με το εισόδημα, προφανώς η επιλογή αυτή κινείται στο πεδίο της «παιδευτικής λογικής» την οποία προτίθεται να προσδώσει στις νέες ποινές, σε αντίθεση με τον μέχρι σήμερα εισπρακτικό τους χαρακτήρα.

Ρυθμίσεις για τους ταξιτζήδες
Επίσης, ειδική μνεία φαίνεται πως έγινε στον νέο «κώδικα συμπεριφοράς» που πρόκειται να εισαχθεί με το εν λόγω νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές. Σε αυτούς απαγορεύεται η απρεπής, ανάρμοστη, άσεμνη, προκλητική ή απειλητική καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμπεριφορά προς τους επιβάτες και τους άλλους οδηγούς. Ανάμεσα σε αυτά εντάσσονται και οι υβριστικές εκφράσεις ή χειρονομίες όπως η γνωστή «μούντζα». Απαγορεύεται επίσης το κάπνισμα εντός του οχήματος, η επιλογή επιβάτη ανάλογα με τον προορισμό.
Στο νομοσχέδιο, όπως αυτό είχε παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου, περιλαμβάνονταν κι άλλες υποχρεώσεις για τους οδηγούς ταξί, όπως να μη θέτουν σε λειτουργία μουσικές συσκευές ούτε να ανοίγουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου, χωρίς τη συγκατάθεση του επιβάτη. Όμως για το άνοιγμα του παραθύρου του οδηγού δεν απαιτείται η συγκατάθεση του επιβάτη. Επίσης, είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν την φορτοεκφόρτωση των αποσκευών του επιβάτη από και προς το πεζοδρόμιο οι οποίες δεν υπερβαίνουν τα είκοσι (20) κιλά.

Share.

Comments are closed.