National Geographic: Αποκαλύφθηκε η ηλικία του Τάφου του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα

0

Μια σπουδαία ανακάλυψη, ουσιαστικά επιβεβαίωση της έρευνας που έκαναν τα στελέχη του ΕΜΠ, παρουσιάζει το National Geographic. Ο Τάφος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ είναι ο αυθεντικός, είναι δηλαδή εκείνος που έστησαν οι Ρωμαίοι στα μέσα του 4ου αιώνα!
Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα παρά τις δεκάδες καταστροφές  του τάφου και την ισοπέδωσή του το 1007, τα πιο αρχαία υλικά της κατασκευής χρονολογούνται από τους ρωμαϊκούς χρόνους και ότι τα ερείπια του σπηλαίου που βρίσκονται μέσα στην εκκλησία στους Άγιους Τόπους, είναι μέρος του αρχικού ταφικού μνημείου που είχαν πρώτοι κατασκευάσει οι Ρωμαίοι.
Συγκεκριμένα, η επιστημονική χρονολόγηση έδειξε ότι τα πετρώματα του μνημείου χρονολογούνται στο 345 μΧ, την ώρα που γνωρίζουμε από ιστορικές πηγές ότι οι Ρωμαίοι είχαν εντοπίσει το ακριβές σημείο της ταφής του Ιησού το 326. Όταν οι εκπρόσωποι του Μεγάλου Κωνσταντίνου έφτασαν στην Ιερουσαλήμ ένα χρόνο νωρίτερα με σκοπό να εντοπίσουν το σημείο ταφής του Χριστού, εστίασαν από την πρώτη στιγμή σε έναν ναό που είχε χτιστεί 200 χρόνια νωρίτερα. Τον αναστήλωσαν και άρχισαν τις ανασκαφές, ανακαλύπτοντας έναν τάφο, σκεπασμένο από μια «σπηλιά» ασβεστόλιθου. Η κορυφή του σπηλαίου αυτού είχε αφαιρεθεί, προκειμένου να αποκαλύπτεται το εσωτερικό του τάφου, ενώ το Άγιο Κουβούκλιο ήταν χτισμένο γύρω – γύρω. Στο εσωτερικό του τάφου, όπως αποκαλύφθηκε από τις πρόσφατες έρευνες του Πολυτεχνείου, βρίσκεται ένα μακρόστενο ξύλινο «ταφικό κρεβάτι», όπου πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε το σώμα του Ιησού μετά την Σταύρωση, ενώ το μάρμαρο που το καλύπτει πιστεύεται ότι τοποθετήθηκε εκεί το αργότερο το 1555 μΧ
«Αν και είναι αρχαιολογικά αδύνατον να επιβεβαιωθεί ότι ο τάφος είναι το σημείο ταφής ενός Εβραίου που ήταν γνωστός ως Ιησούς από την Ναζαρέτ και ο οποίος σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη σταυρώθηκε στην Ιερουσαλήμ το 30 ή το 33 μΧ, οι νέες επιστημονικές χρονολογήσεις επιβεβαιώνουν πως η πρώτη κατασκευή του ταφικού μνημείου έγινε την εποχή του Κωνσταντίνου, του πρώτου Χριστιανού αυτοκράτορα της Ρώμης», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ο ρόλος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη χρονολόγηση του Παναγίου Τάφου
Μια αναφορά που είναι απαραίτητη να αναφερθεί. Μεγάλη τιμή και για το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τη δουλειά που κάνει ο καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς γιατί η χρονολόγηση που αναφέρει το National Geographic του Πανάγιου Τάφου  πραγματοποιήθηκε στα εργαστήρια του πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα

Share.

Comments are closed.