«Αυτό που ζητάμε από τους εκπαιδευτικούς είναι η συμβολή τους στο να μπορέσουμε αυτά τα γεύματα να λειτουργήσουν όσο καλύτερα γίνεται» είπε ο Υπουργός και συνέχισε: «έρχονται τα γεύματα στο σχολείο, τα παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια τα διανέμουν στους μαθητές…»
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, στην επισήμανση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή ότι η σχετική υπουργική απόφαση επιβάλλει στους εκπαιδευτικούς να ελέγχουν την ποιότητα
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι κάτω από ιδανικές συνθήκες αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να γίνεται από ένα προσωπικό τραπεζοκόμων σε σχολεία που θα είχαν τις αντίστοιχες υλικοτεχνικές υποδομές.
Αυτήν τη στιγμή, σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, δεν έχουμε τη δυνατότητα δημοσιονομικά να διορίσουμε ένα τέτοιο κόσμο.
Και προσπαθούμε , πρόσθεσε, και στα σχολεία να κάνουμε μέσω των δήμων –γιατί όπως ξέρετε την ευθύνη των κτηρίων την έχει ο δήμος- και εκείνες τις παρεμβάσεις όπου να είναι όσο πιο υγιεινό γίνεται το περιβάλλον.
Η πρωτολογία του Βουλευτή Γιάννη Δελή (ΚΚΕ)
«Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό σε σας και σε όλον βέβαια τον ελληνικό λαό το φαινόμενο του υποσιτισμού στα σχολεία, ένα φαινόμενο που έχει πάρει ήδη δραματικές διαστάσεις, κυρίως για τις φτωχές λαϊκές οικογένειες ή τις οικογένειες των μεταναστών. Άλλωστε και μια πρόσφατη έκθεση της UNICEF λέει ότι περίπου τα μισά παιδιά βρίσκονται στο όριο -ή και κάτω από αυτό- της φτώχειας.
Πώς αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα το ζήτημα αυτό του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία; Μέσα από μεμονωμένα και αποσπασματικά, σε μεγάλο βαθμό, προγράμματα διαφόρων ιδιωτικών φορέων, αρκετών από αυτών να επιδίδονται στη λεγόμενη «επαγγελματική φιλανθρωπία», προγράμματα τα οποία σε καμιά περίπτωση όμως δεν απάντησαν και δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν στην ανάγκη για ένα δωρεάν γεύμα για όλα τα παιδιά με την ευθύνη και τη χρηματοδότηση του κράτους σε κατάλληλους χώρους και με το αντίστοιχο, βέβαια, κατάλληλο προσωπικό γι’ αυτήν τη διαδικασία.
Φέτος η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διευρύνονται αυτά τα σχολικά γεύματα σε περισσότερα σχολεία και έβγαλε μάλιστα και ορισμένες υπουργικές αποφάσεις. Σε μία από αυτές -την τελευταία συγκεκριμένα- καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να συστήσουν τριμελείς επιτροπές παραλαβής αυτών των γευμάτων από εκπαιδευτικούς του σχολείου, οι οποίες τριμελείς αυτές επιτροπές θα έχουν όχι μόνο τον ποσοτικό έλεγχο των γευμάτων -το πόσα είναι δηλαδή αυτά τα γεύματα- αλλά και τον ποιοτικό τους έλεγχο, ακόμα και τη σύνθεση των ίδιων των γευμάτων.
Η διαδικασία μάλιστα αυτή προβλέπεται, με βάση την υπουργική εγκύκλιο, να γίνεται από τις 11.00΄ μέχρι τις 12.45΄, την ώρα δηλαδή που λειτουργούν τα σχολεία και που, όπως είναι φυσικό, πολλοί από αυτούς τους εκπαιδευτικούς μπορεί εκείνη την ώρα να έχουν και την υποχρέωση του μαθήματος στην τάξη.
Νομίζω ότι αυτή η υπουργική εγκύκλιος, κύριε Υπουργέ, είναι σε μια εντελώς πρόχειρη βάση. Θα την αποκαλούσα και «μνημείο ανευθυνότητας» σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχολικών γευμάτων γιατί –και εσείς βεβαίως το ξέρετε- οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν αυτές τις τεχνικές γνώσεις. Δεν είναι και στην αρμοδιότητά τους, άλλωστε, να ελέγχουν την ποιότητα και τη σύνθεση των γευμάτων. Θα το ξαναπούμε ότι η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με τη δέουσα σοβαρότητα, οργάνωση και υπευθυνότητα που απαιτούνται.
Αυτό που θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε είναι τι μέτρα θα πάρετε έτσι ώστε να εξασφαλιστούν όλες εκείνες οι αναγκαίες προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών προκειμένου να δεχτούν αυτό το γεύμα. Να ανακαλέσετε αυτήν την εγκύκλιο και βεβαίως να μην συσταθούν αυτές οι τριμελείς επιτροπές και η ευθύνη για την παράδοση, τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων να είναι αποκλειστικά κρατική ευθύνη των Υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης ή οποιουδήποτε άλλου.
Τέλος, να δώσετε τη δυνατότητα σε εκείνους τους γονείς να δηλώσουν, στη δήλωση την οποία ζητάτε, τα παιδιά τους να παραλαμβάνουν αυτό το γεύμα για το σπίτι, δηλαδή να μείνει αυτό το γεύμα μονάχα για τα παιδιά που φοιτούν στο ολοήμερο σχολείο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν στο σπίτι το συγκεκριμένο γεύμα.»