Λουτρό αίματος στο βόρειο Σινά, την ώρα της προσευχής, με 223 νεκρούς

0

Επίθεση με πολλά θύματα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε τέμενος στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου
Διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση με βόμβα και όπλα, ενώ οι νεκροί φτάνουν τους 223 και 125 είναι οι τραυματίες.
Η έκρηξη έγινε στο τέμενος Αλ Ράουντα, στο κέντρο της πόλης Μπιρ αλ Άμπντ, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Αλ Αρίς, στο βόρειο Σινά, κατά τη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής.
Ένοπλοι ενεργοποίησαν εκρηκτικά και πυροβόλησαν κατά του πλήθους στο τέμενος όπου εκείνη την ώρα οι πιστοί έκαναν την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι οι ένοπλοι επέβαιναν σε τέσσερα οχήματα 4Χ4.
Το δίκτυο Al Arabiya καθώς και τοπικές πηγές ανέφεραν ότι κάποιοι από τους πιστούς ήταν οπαδοί της μυστικής αίρεσης σούφι, τους οποίους οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες, όπως εκείνοι του ISIS, θεωρούν αποστάτες.
Ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι Αρχές κήρυξαν ολόκληρη τη χερσόνησο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στέλνουν ενισχύσεις.
Παράλληλα ενέτειναν τα μέτρα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου με περιπολίες στρατιωτών στις αίθουσες αφίξεων και αναχωρήσεων, σωματικούς ελέγχους και μπλόκα στη γύρω περιοχή.
Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Πάντως οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας βρίσκονται την τελευταία τριετία αντιμέτωπες με συχνές επιθέσεις από μαχητές του ISIS.
Το παρακλάδι του ISIS στο Σινά, το επονομαζόμενο Wilayat Sinai στελεχώνεται κυρίως από μαχητές της ντόπιας οργάνωσης ανταρτών, Ansar Beit al-Maqdis, η οποία ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στο ISIS μετά την αποστολή εκπροσώπων της στη Συρία το 2014. Είναι αυτό που ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Metrojet το 2015.
Όμως πέρα απ’ το Ισλαμικό Κράτος η Αίγυπτος αντιμετωπίζει απειλή και από τζιχαντιστές που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα και δρουν από τη γειτονική Λιβύη. Τον περασμένο μήνα μια οργάνωση που αποκαλείται Ansar al Islam -«Οπαδοί του Ισλάμ» στα αραβικά- ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση εναντίον αστυνομικών στην έρημο της δυτικής Αιγύπτου. Πολλοί από τους 16 φονευθέντες ανήκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών.

Share.

Comments are closed.