Ισόβια καταδίκη στο Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία στην Βοσνία

0

Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το Διεθνές Δικαστήριο στον Ράτκο Μλάντιτς, καταδικάζοντάς τον στις 10 από τις 11 βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετώπιζε. Να θυμίσουμε ότι εκείνη την εποχή ήταν γνωστός και ως ο «Χασάπης της Βοσνίας» και ηγέτης των σερβοβόσνιων στρατευμάτων στον εμφύλιο πόλεμο του 1992 – 1995. Να θυμίσουμε ότι υτότε υπήρξαν και κάποιοι Έλληνες εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό του Μλάντιτς και από κάποιους χαρακτηρίζονται ως Χρυσαυγίτες.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τον καταδίκασε με τις κατηγορίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
Το Δικαστήριο έκρινε πως ο Μλάντιτς διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε ορισμένες από τις χειρότερες ωμότητες του πολέμου, καθώς διοικούσε τις δυνάμεις που διέπραξαν τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995 και πολιόρκησαν επί τρία χρόνια το Σεράγεβο.
Ο 74χρονος απομακρύνθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας αφότου άρχισε να φωνάζει. Σημειώνεται πως έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση.

Για την Ιστορία διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ με ημερομηνία 10/07/2005  και τίτλο «Οι Έλληνες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα»

 

Share.

Comments are closed.