Χίος: Εκατοντάδες νέες αφίξεις προσφύγων – Σκηνές ακόμα και στα χωράφια

0

Το κέντρο  προσφύγων στη ΒΙΑΛ της Χίου είναι γνωστό ότι μπορεί να φιλοξενήσει 800 πρόσφυγες και μετανάστες. Τον τελευταίο καιρό όμως , εκεί ζουν περίπου 2200 άνθρωποι. Εξ αυτού του γεγονότος έχουν στηθεί σκηνές ακόμα και στα γύρω χωράφια, αφού εντός του camp δεν υπάρχει χώρος για όλους.
Οι ατομικές ιστορίες είναι πάρα πολλές. Χαρακτηριστική περίπτωση ο Αμπντουλματζίντ που έχει δύο παιδιά και η γυναίκα του είναι έγκυος. Έφτασαν στο νησί πριν από 15 μέρες και το μόνο που ζητούν είναι ένα κοντέινερ για να μπορούν να ξεχειμωνιάσουν.
«Κάνει κρύο, είναι χειμώνας. Χρειαζόμαστε ένα κοντέινερ για τα παιδιά μας. Ειλικρινά, δεν με νοιάζει για εμένα, όμως έχω παιδιά και η γυναίκα μου είναι έγκυος. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτεθειμένοι στη βροχή» υποστηρίζει ο Αμπντουλματζίντ Χουσείν από την Συρία.
Κάποιοι αναγκάζονται να αγοράσουν ατομικές σκηνές για να επιζήσουν. Ο Κασίμ από το Ιράκ υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να αγοράσει σκηνή, αφού στο camp δεν φτάνουν για όλους. «Για μία σκηνή πλήρωσα 45 ευρώ» υποστηρίζει ο Κασίμ.
Επίσης κάποιοι προσφυγές ζητούν να τρέξουν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, Χίος, Σάμος και Λέσβος έχουν δεχθεί εκατοντάδες νέους πρόσφυγες. Τα προσφυγικά κέντρα βρίσκονται στο κόκκινο , γι’ αυτό και το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ζητεί την δημιουργία νέων προσφυγικών κέντρων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Όμως οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν έντονα και δεν συζητούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ειδικά στο κέντρο της Μόρια η κατάσταση είναι δραματική. Μόνο τον Σεπτέμβριο στη Χίο έφτασαν 596 πρόσφυγες.

Share.

Comments are closed.