Στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες εντός ΕΕ

Μετά από δέκα χρόνια κρίσης στην Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή πορείας με την κοινωνική δικαιοσύνη σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ να βελτιώνεται, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Bertelsmann Stiftung, αν και η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση της κατάταξης.
Πλέον στην ΕΕ όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν δουλειά και άρα ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην κοινωνική ζωή: Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης Social Justice Index 2017.
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας είναι βελτιωμένα σε 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ, με τον μέσο όρο της ανεργίας για το 2016 να έχει μειωθεί στο 8,7%, έναντι 11% που ήταν στο απόγειό της το 2013.
Ωστόσο η βελτίωση της κοινωνικής ισότητας είναι δύο ταχυτήτων: Στη νότια Ευρώπη τα παιδιά και οι νέοι εξακολουθούν να απειλούνται σε μεγάλο βαθμό από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Με τον Social Justice Index το Bertelsmann Stiftung καταγράφει κάθε χρόνο την κοινωνική ισότητα στην ΕΕ βάσει έξι κριτηρίων: την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, την υγεία, την έλλειψη διακρίσεων, την ισότητα μεταξύ των γενιών και την φτώχεια.
Η θετική τάση που καταγράφηκε φέτος οφείλεται κυρίως στη βελτίωση της αγοράς εργασίας, όμως στην Ελλάδα, αν και μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας, εξακολουθεί να είναι στο 23,7%, ενώ στην Ισπανία φτάνει το 19,7%.
Παράλληλα έχει μειωθεί στην ΕΕ ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού του πληθυσμού: Το 2012 και το 2013, το 24,7% των Ευρωπαίων κινδύνευαν από τη φτώχεια, ενώ τώρα το ποσοστό είναι 23,4%. Αυτό όμως σημαίνει ότι 117,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τη φτώχεια στην ΕΕ, με το ποσοστό να αυξάνεται σημαντικά στη νότια Ευρώπη.
Στην Ελλάδα το 35,6% του πληθυσμού κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στην Ισπανία το 27,9% και στην Ιταλία το 28,7%. Συγκεκριμένα για τα παιδιά και τους νέους ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος.
Στη Δανία, τη Φινλανδία και την Τσεχία, τις χώρες που βρίσκονται πρώτες στην κατάταξη, το ποσοστό κυμαίνεται από 13,3% ως 16,7%.
Παράλληλα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ καταγράφηκε βελτίωση στον τομέα της παιδείας. Έτσι μειώθηκε το ποσοστό των μαθητών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο σχολείο από 14,7% που ήταν το 2008 σε 10,7% το 2016.
Ωστόσο οι συντάκτες της έκθεσης εμφανίζονται επικριτικοί για τις εξελίξεις σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης: «Παρατηρούμε ότι στην Ουγγαρία και την Πολωνία οι ακροδεξιές κυβερνήσεις επηρεάζουν σημαντικά το εκπαιδευτικό σύστημα».

Διαβάστε την έκθεση (περιληπτικά) του ιδρύματος Bertelsmann Stiftung με τίτλο «EU arbeitet sich aus der Krise» στα γερμανικά πατώντας ΕΔΩ και αναλυτικά στα αγγλικά και σε μορφή pdf πατώντας ΕΔΩ

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βριλήσσια: Εθελοντική αιμοδοσία στον Ιερό Ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων αύριο Κυριακή 27/4

Tην Κυριακή 27 Απριλίου 2025 o Δήμος Βριλησσίων σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του…

2 ώρες ago

Αγία Παρασκευή: Την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν για το κοινό το Πάρκο Τσέπης και η Παιδική Χαρά στα Πευκάκια

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Πάρκο Τσέπης στην πλατεία Ρίτσου στα Πευκάκια οπότε και αναμένεται περίπου…

2 ώρες ago

ΟΛΜΕ: 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), στην οποία συμμετέχουν 86 κατά τόπους Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης…

3 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Στις 8 Μαΐου ξεκινούν οι αιτήσεις εγγραφής στους Παιδικούς Σταθμούς

Aπό 8-31 Μαΐου οι αιτήσεις εγγραφών/επανεγγραφών στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Βριλησσίων για το σχολικό…

3 ώρες ago

Πρωτομαγιά 2025 στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Η Πρωτομαγιά πλησιάζει και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης διοργανώνει μια γιορτή με τραγούδι, χορό,…

16 ώρες ago

Στέφανος Παραστατίδης: Η αριθμητική του Πρωθυπουργού θυμίζει δημιουργική λογιστική

Σε ανακοίνωση προχώρησε ο Βουλευτή Κιλκίς και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Παιδείας ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την…

17 ώρες ago