Καταψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2018 του Δήμου Χαλανδρίου – Πολιτική ήττα του Σίμου Ρούσου

0

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου, δεν κατέστη δυνατόν να ψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα Οικονομικού Έτους 2018 και ακολούθως δεν διεξήχθη η συνεδρίαση για τον Προϋπολογισμό Οικονομικού Έτους 2018.
Σύμφωνα πάντως με έγκυρες εκτιμήσεις παραγόντων του Χαλανδρίου το καταψηφισθέν Τεχνικό Πρόγραμμα θα επανακατατεθεί για ψηφοφορία στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει τότε!

Η ψηφοφορία
Η πρόταση του Τεχνικού προγράμματος για το 2018 συγκέντρωσε 19 θετικές ψήφους παριστάμενων δημοτικών συμβούλων σε σύνολο 39 παρόντων και δεν εγκρίθηκε.
Η μη έγκριση του τεχνικού προγράμματος είχε σαν αποτέλεσμα να μην συζητηθεί καθόλου ο προϋπολογισμός, που για να συζητηθεί η έγκριση του τεχνικού προγράμματος είναι προϋπόθεση.

Θετική ψήφο έδωσαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι: 
Ιωάννα Αθανασάτου, Αγγελική Αθανασούλη, Κωνσταντίνος Ανδρικόπουλος, Βασιλική Βαζάκα, Ευαγγελία Γαλάνη-Πισιμίση, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, Σέργιος Γκάκας, Ευγενία Κατούφα, Ευθύμιος Κουράσης, Γεράσιμος Λυμπεράτος, Δημήτριος Μαγριπλής, Κωνσταντίνα Μπούμπα, Κωνσταντίνος Τσίγκος, Δημήτριος Χριστουλάκης, Ελένη Χριστούλη (Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου), Ιωάννης Λαδόπουλος, Μύρων Ανδριανάκης, Νικόλαος Πανταζής (Μπορούμε όλοι μαζί για το Χαλάνδρι) και ο Θωμάς Βαρδουλάκης (ανεξάρτητος). 

Αρνητική ψήφο έδωσαν 20 δημοτικοί σύμβουλοι: 
Καταψήφισαν οι: 
Γιώργος Κουράσης, Κώστας Αγγελής, Μιχαήλ Κόσσυβας, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, Ελένη Νιώτη (Χαλάνδρι σε Δράση), Ευστάθιος Ανδρεόπουλος, Αικατερίνη Καζάνη, Νικόλαος Πράσσος (Χαλάνδρι Φιλική Πόλη), Κονδυλία Καρατζά, Πέτρος Αναστασιάδης (Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου), Γιώργος Θωμάς (Μια πόλη για να ζεις Χαλάνδρι η πόλη μας) και ο Παναγιώτης Τζούρας (ανεξάρτητος).
Λευκό ψήφισαν οι: 
Θεόδωρος Αλεξίου, Αναστάσιος Ευσταθίου, Χρήστος Κασίμης, Αθανάσιος Κιούσης, Γεώργιος Λιερός, Χρυσούλα Μάζη, Καλλιόπη Φασίτσα (ανεξάρτητοι) και ο Άγγελος Νταβίας (Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία).  

Ανάρτηση του δημάρχου Χαλανδρίου, Σίμου Ρούσσου,  στο Facebook: 
«Πολλά συγχαρητήρια στους τέως συντρόφους, μέλη της ΛΑΕ, που αποχώρησαν από την αντίσταση. Απόψε σε αγαστή συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης (εκτός των κ. Λαδόπουλου, Ανδριανάκη, Πανταζή και Βαρδουλάκη), κατάφεραν να μην ψηφιστεί το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι κανένα έργο και καμία προμήθεια δεν θα μπορεί να εκτελεστεί στην πόλη την επόμενη χρονιά. Κινδυνεύουν να χαθούν για την πόλη, χρηματοδοτήσεις ύψους 11.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια για όμβρια, πλατείες στο Πάτημα, ακίνητο Σαχάλα, απαλλοτρίωση Δουζένη, ασφαλτοστρώσεις κλπ. Μπλοκάρονται όλες οι μελέτες για το νέο δημαρχείο, την αξιοποίηση του Νομισματοκοπείου, το νέο αμαξοστάσιο της καθαριότητας, την ρεματιά, την αξιοποίηση του ακινήτου Ζερβού, τα πεζοδρόμια κλπ. Οι χρηματοδοτήσεις στα σχολεία 1.200.000 ευρώ και στο κοινωνικό παντοπωλείο 240.000 ευρώ. Το έργο ανάπλασης της Αγίας Παρασκευής και της Ηρώων Πολυτεχνείου. Επίσης σημαίνει ότι όλες οι μειώσεις των δημοτικών τελών σε κατοικίες και επιχειρήσεις που εισηγήθηκε η διοίκηση δεν μπορούν να εφαρμοστούν ενώ δεν μπορεί να δοθεί η αύξηση κατά 80% των επιδομάτων ένδειας στους πιό αδύναμους συμπολίτες μας από 60.000 σε 100.000 ευρώ. Το χειρότερο από όλα: Χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι 127 νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο μετά τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων. Οι συνέπειες στην ζωή των οικογενειών των εργαζομένων, αλλά και στην πόλη θα είναι τραγικές. Μπράβο παιδιά τον καταστρέψατε τον καπιταλισμό».

Γιώργος Θωμάς: Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Χαλανδρίου, καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα.
«
Χθες 15/11/2017 η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης για το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του 2018.

Ήταν μια οφειλόμενη ενέργεια απέναντι σε ένα κατ’ επίφαση τεχνικό πρόγραμμα, απέναντι στην αυθαιρεσία και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής.
Η διοίκηση παρουσίασε ένα τεχνικό πρόγραμμα, συνονθύλευμα έργων και μελετών, χωρίς να είναι ενταγμένα σε έναν σχεδιασμό για την πόλη και τις ανάγκες της, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαναν όλες οι Παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, ένα πρόγραμμα το οποίο συνέταξε χωρίς καμία συμμετοχική διαδικασία, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς της πόλης, ένα πρόγραμμα ανέτοιμων από πλευράς προετοιμασίας και μελετών έργων, τα οποία θα είχαν τεράστιες δυσκολίες στην εκτέλεση με πιθανό αποτέλεσμα την κατασπατάληση πόρων προς όφελος των εργολάβων
Ένα πρόγραμμα με επιλογές έργων, πχ πεζοδρόμηση της οδου Σωκράτους, με κριτήριο δημιουργίας υπεραξίας στις ιδιοκτησίες και όχι ενίσχυσης της περιβαλλοντικής υπεραξίας της πόλης, πεζοδρομήσεων που μπορεί να είχαν προβλεφτεί σε μελέτες της προηγούμενης 10ετιας, πλην όμως σήμερα, αφενός μεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα της πόλης και αφετέρου έχουμε και την αρνητική εμπειρία της μετατροπής των πεζόδρομων σε καρεκλόδρομους
Ένα πρόγραμμα με προϋπολογιστικές έγγραφες έργων που θα οδηγούσαν σε απευθείας αναθέσεις
Ένα πρόγραμμα όπου η υλοποίηση του σε μεγάλο βαθμό μετατιθετο στο 2019 ( χρόνια εκλογών για την Τ.Α.) , με πολυδιάσπαση έργων με το αυτό αντικείμενο στην ίδια περιοχή, και άλλα τέτοια, όπως επαναλαμβανόμενες εργολαβίες ετήσιας διάρκειας για το αυτό συνεχιζόμενο αντικείμενο, επιλογές οι οποίες παρακάμπτουν τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθότι στις συμβάσεις , που συνάπτονται από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα διενεργείται υποχρεωτικά προσυμβατικός έλεγχος: από Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι > 200.000 ‐500.000 ευρώ ή από Κλιμάκιο του ΕλΣ, όταν η προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι > 500.000 ευρώ
Στο πρόγραμμα αυτό η Δημοτική αρχή, είχε εντάξει και έργα τα οποία σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει ψηφίσει, όπως για παράδειγμα η επικαιροποίηση των μελετών του νέου Δημαρχείου, έργα για τα όμβρια, διαμόρφωση πλατειών, ανακαίνιση σχολείων και άλλα πολλά. Όμως όλα αυτά τα χρησιμοποίησε για να μας περάσει έργα χωρίς μελέτες , έργα που δεν είχε φέρει ποτέ για συζήτηση στο συμβούλιο, έργα χωρίς σχεδιασμό, εν αγνοία της πόλης και των φορέων. 
Προφανές ήταν το καθήκον κάθε Δημοτικού συμβούλου που σέβεται το δημόσιο χρήμα και πιστεύει στις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, του συμμετοχικού προγραμματισμού και των δημοκρατικών διαδικασιών, να μην δώσει θετική ψήφο σε αυτό το κατ επίφαση τεχνικό και κατ επίφαση πρόγραμμα, που παρουσίασε χθες ο Δήμαρχος κ Ρούσσος στο Δημοτικό Συμβούλιο. 
Αυτό έπραξε η πλειοψηφία του Δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου. 
Από εδώ και πέρα τα έργα που εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες της πόλης μπορούν να προχωρήσουν απρόσκοπτα με τον απαραίτητο συμμετοχικό σχεδιασμό και τον έλεγχο, χωρίς απευθείας αναθέσεις, χωρίς αλλεπάλληλες παρατάσεις που νοθεύουν τους διαγωνισμούς, χωρίς κατατμήσεις που διευκολύνουν την παράκαμψη ελεγκτικών μηχανισμών. 
Η δημοτική αρχή οφείλει για κάθε έργο να καταθέτει την πρόταση της στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εγκρίνεται κατ αρχήν η σκοπιμότητα του έργου, να γίνεται η απαραίτητη συζήτηση και διαβούλευση με τους φορείς, να εξοπλίζεται η διαδικασία με τις αρχές νομιμότητας και διαφάνειας και τότε το Δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει. 
Αυτό απαιτεί η νομοθεσία, αυτό απαιτεί το συμφέρον της πόλης, αυτό απαιτεί το χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες που μας ψήφισαν.»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner