Δεν έχει τέλος η τραγωδία που συντελείται στην Δυτική Αττική από τη θεομηνία, με τον αριθμό των θυμάτων ολοένα και να ανεβαίνει. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι νεκροί είναι πλέον 14.
Ο τελευταίος νεκρός βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, ανάμεσα στο 5ο και το 6ο χλμ της περιφερειακής οδού Μάνδρας-Θηβών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπάρχουν επίσης δέκα τραυματίες, ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με όσα ανέφερε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής στον ΣΚΑΙ υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι, ενώ επί ποδός βρίσκονται 50 συνεργεία με 110 πυροσβέστες στην περιοχή.
Ειδικότερα, νεκρός βρέθηκε ένας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί και ένας οδηγός φορτηγού. Ο κυνηγός βρέθηκε στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, σε εξωτερικό χώρο, και ο οδηγός στο 26ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Μάνδρας-Θηβών. Νωρίτερα, μια γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στη Μάνδρα, στην οδό Αίαντος, ενώ ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στην εθνική οδό Αθηνών-Θήβας στο 2ο με 3ο χιλιόμετρο σε αύλιο χώρο. Νεκρός είναι επίσης άνδρας, ηλικίας περίπου 65 ετών, ο οποίος βρέθηκε στην αυλή του σπιτιού του, στην οδό Λεωνίδα Στάμου. Επίσης μια ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη, όπου εγκλωβίστηκε από τα νερά που έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος. Η νεκρή εγκλωβίστηκε στο σπίτι όπου έμενε μαζί με την οικογένεια της. Οι υπόλοιποι πρόλαβαν να βγουν από το σπίτι όχι όμως και η ηλικιωμένη. Λίγη ώρα αργότερα ανασύρθηκε νεκρός ένας 89 χρονος από το σπίτι του στην οδό Αγαμέμνονος στην ίδια περιοχή. Tέλος, δύο νεκρούς εντόπισε κυβερνήτης λάντζας στις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας και ειδοποιήθηκε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στις θαλάσσιες περιοχές έσπευσαν άμεσα πλωτά του Λιμενικού αλλά και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, προκειμένου να τις περισυνελέξουν. Παράλληλα, σκάφη του ΛΣ πραγματοποιούν περιπολίες από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να επέμβουν εάν χρειαστεί.
Τα αίτια της τεράστιας καταστροφής
Για τα αίτια αυτής της φονικής καταστροφής ήταν αποκαλυπτικός ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» είπε:
«Βασική άσκηση – για το θέμα των πλημμυρών – ήταν η περιοχή της Μάνδρας. Την είχαμε επιλέξει σαν μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου η ανθρώπινη παρέμβαση και η άγνοια ή η αδιαφορία ή εν πάση περιπτώσει η μη γνώση και ουσιαστική ενασχόληση με το θέμα ήταν εγκληματικού χαρακτήρα, διότι στην περιοχή της Μάνδρας περνάει η παλιά εθνική οδός Αθηνών – Θηβών και δίπλα στον δρόμο αυτό, την κεντρική αυτή παλιά οδό υπήρχε από την περιοχή πάνω της Αγ.Σωτήρας, που είναι τα βουνά προς την περιοχή Πατέρα και αρκετά χιλιόμετρα βόρεια της Μάνδρας, μια ορεινή περιοχή με ένα δίκτυο από μικρά ποτάμια που ενώνονται και κάνουν ένα μεγαλύτερο χείμαρρο, ο οποίος είχε μπαζωθεί επί μήκους πάνω από 500 μέτρα. Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα που έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο (του νερού).
Όποιος περάσει αυτό δρόμο (φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα) αν προσπαθήσει – στο στενότερο σημείο μάλιστα -να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό»
Η φυσική διέξοδος του νερού είχε κλειστεί
Συνεχίζοντας ο κ. καθηγητής τόνισε ότι η φυσική διέξοδος του νερού είχε κλειστεί: «Το τραγικό είναι ότι το 1996 είχαμε και δύο θύματα ακριβώς στην απέναντι περιοχή, ένα με δύο χιλιόμετρα βόρεια από το σημείο που είχε κλείσει η δίοδος. Ήδη, η φύση είχε προειδοποιήσει για το ότι κακώς είχαν γίνει επεμβάσεις, κακώς δεν είχε διατηρηθεί η φυσική ροή του νερού και ταυτόχρονα δεν είχε διαμορφωθεί μια τεχνητή ροή του νερού.
Πρέπει να υπολογίσουμε ποιες είναι οι μέγιστες βροχοπτώσεις που περιμένουμε στην ευρύτερη περιοχή, να υπολογίσουμε τον όγκο και να δούμε τι διατομή χρειάζεται ώστε να εξασφαλιστεί η δίοδος του νερού στην ακραία τιμή της βροχόπτωσης», επισήμανε.
Θα μας τρελάνει η Καφαντάρη: Φταίνε τα ακραία φαινόμενα που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής
Σε ακραία φαινόμενα που οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή απέδωσε την εκτεταμένη καταστροφή στην Δυτική Αττική με τους 14 νεκρούς, κυρία Χαρά Καφαντάρη με παρέμβασή της στη Βουλή.
«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχουμε οκτώ θύματα (σ.σ. αυτή ήταν η επίσημη καταγραφή την ώρα της τοποθέτησής της) και οφείλουμε να εκφράσουμε ως Βουλή τα συλλυπητήριά μας και τη βαθιά θλίψη» είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως είπε «οφείλουμε επίσης να δράσουμε για να είναι παρών ο κρατικός μηχανισμός και να μην πάρει κι άλλες διαστάσεις η καταστροφή. Τελικά τα ακραία φαινόμενα που είναι και συνέπεια της κλιματικής αλλαγής πρέπει η πολιτεία να τα αντιμετωπίσει για να μην υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. Είναι ευκαιρία μιας και αυτή την περίοδο διεξάγεται η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Βόννη».
Άμεση η αντίδραση από το ΚΚΕ
Η τοποθέτηση της κυρίας Καφαντάρη προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Χρήστου Κατσώτη από το ΚΚΕ.
«Εξοργίζετε τον κόσμο όταν μιλάτε για κλιματικά φαινόμενα ενώ οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές. Τα αντιπλημμυρικά έργα ήταν αναγκαία στην περιοχή και δεν τα κάνατε. Εξοργίζετε τον κόσμο όταν λέτε ακραία καιρικά φαινόμενα» είπε μεταξύ άλλων.