Κομισιόν: “Ελληνικό γιαούρτι” παράγεται μόνο στην Ελλάδα

0

Η ονομασία «ελληνικό γιαούρτι» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα που παράγονται εκτός Ελλάδας, καθώς παραπλανεί τους καταναλωτές και προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV, παρεμβαίνοντας στη σχετική διαμάχη μεταξύ της χώρας μας και της Τσεχίας.
Η ονομασία του προϊόντος «Ελληνικό γιαούρτι» δεν προστατεύεται από γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο, πηγή της Επιτροπής δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της Ένωσης για τις πληροφορίες για τα τρόφιμα συνιστά το γεγονός ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους.
Στις 7 Απριλίου του 2015, η Τσεχική Δημοκρατία, κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα σχέδιο διατάγματος, για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Η χρήση του «ελληνικού γιαουρτιού» στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης η οποία ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου παρενέβη με επιστολές του προς τους Επιτρόπους για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκάιτις και Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.

Share.

Comments are closed.